ABC Odżywiania Dieta
Doceń witaminę C

Chcemy aby nasza żywność była zdrowa i bogata w mikroelementy oraz witaminy, niestety konserwowanie jej powoduje utratę składników odżywczych. Za mniejsza zawartość składników odżywczych w pokarmie odpowiedzialne jest krojenie, moczenie, gotowanie, smażenie itp. więc nie tylko sztuczne konserwanty pozbawiają żywność tych cennych dla ludzkiego organizmu substancji.
Najmniej odporną jest rozpuszczalna w wodzie witamina C czyli kwas askorbinowy. Co wpływa na przyśpieszenie jej rozpadu, a mianowicie ogrzewanie w obecności tlenu bądź metali ciężkich (ołów, miedź, żelazo, nikiel…). Niszczy ją także suszenie, naświetlanie, dodawanie konserwantów. Na przykładzie pomarańczy można znakomicie zaobserwować w jaki sposób zmniejsza się ilość witaminy C w owocu. Pomarańcza może dostarczać od 0-100 mg witaminy C. Wartość ta jest uzależniona od rodzaju produktu, sposobu transportu i przechowywania. Niektóre pomarańcze zakupione w supermarkecie zawierają albo znikome ilości witaminy lub w ogóle jej nie posiadają. Inne warzywa czy owoce bogate w kwas askorbinowe tracą go od 40-70% poprzez obróbkę termiczną, a dalsze przechowywanie i podgrzewanie może doprowadzić do 90 % utraty witaminy. Najwięcej witaminy C posiadają świeże nieprzetworzone rośliny: kapustne, nici pietruszki, papryka, szpinak, lucerna, cytryna, grapefruit, truskawki, owoce jeżyn, dzika róża, głóg i pokrzywa.
Człowiek podobnie jak małpy i świnki, w przeciwieństwie do innych zwierząt, nie potrafi sam syntetyzować kwasu askorbinowego.
Witamina C najłatwiej przyswajana jest w jelicie cienkim i dwunastnicy. Dla każdego stopień przyswajania jest inny i zależy od aktywności metabolicznej danego organizmu. Najwięcej jej wychwytują nadnercza, przysadka mózgowa, soczewka oka, grasica, żołądek, trzustka oraz wątroba. Człowiek posiada w swoim organizmie fizjologiczne zapasy tej witaminy, wynoszą one 20 mg na kilogram masy ciała. Witaminę C wydalamy wraz z moczem i potem.
Kwas askorbinowy jest coraz bardziej doceniany przez lekarzy. Okazuje się, że istotnie wpływa na odbudowę odporności organizmu oraz jest skuteczny przy leczeniu przeziębień. Jest antyoksydantem rozpuszczalnym w płynach ustrojowych, chroniąc tym samym wnętrze komórek i ich otoczenie przed atakiem wolnych rodników. Jest niezbędny do przebiegu wielu reakcji związanych z przemianą materii w komórkach nerwowych, biosyntezą kolagenu, kości, chrząstek, przyswajaniem żelaza. Odpowiednia ilość witaminy C, którą dostarczamy do organizmu pozwoli na prawidłowe działanie układu odpornościowego, aktywizację wielu enzymów, reaktywację witaminy E, przyśpieszenie gojenia się ran, udział w metabolizmie tłuszczy, kontrolę i ciągłość śródbłonka naczyń krwionośnych, jak i działa profilaktycznie w chorobie niedokrwiennej serca. Wraz z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza dojrzewanie czerwonych ciałek krwi i osłabia odczyny alergiczne.
Witamina C pełni ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Skutecznie zapobiegając powstawaniu rakotwórczych nitrozoamin, poprawiając metabolizm, zagęszczając tkankę łączną wokół komórek nowotworowych, zapobiegając tym samym ich rozprzestrzenianiu się.
Kto potrzebuje więcej witaminy C?
Są to palacze, jeden papieros zabiera 25-100 mg tej witaminy, osoby żyjące w skażonym środowisku. Potrzebują jej także kobiety, które stosują antykoncepcję.
Kwas askorbinowy nie występuje sam. W jego obecności zawsze znajdą się substancje rozpuszczalne w wodzie, które są niezbędne do wchłaniania i prawidłowego działania tego związku – są to bioflawonoidy cytrusowe, rutyna i hiperycyna (witamina P).
Najlepszymi suplementami witaminy C są naturalne preparaty pochodzenia organicznego, połączone z kompleksem substancji towarzyszących jej w naturalnych źródłach. Witamina, która pochodzi z roślin jest lepiej przyswajana przez człowieka. Nie daje efektów ubocznych, a co najważniejsze wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, skuteczni utrzymując nasze komórki w stanie zdrowia.
Kanka
« Gdy widzę siebie na czarno
basia4ab
12 lat temu
Bardzo dobry artykuł.Ja bardzo dużo jarzyn, dodaje do sałatek i zup. Lubię sałatkę z selera naciowego do której, dodaję dużo pietruszki zielonej,koperku,szczypioru.Do sałatek by je zakwasić, dodaję soku z cytryny. Lubię też wodę przegotowaną zimną z sokiem cytryny na upalne dni.Ja nie lubię wody niegazowanej,ale jak dodam soku z cytryny, smakuje znakomicie.Basia
pati25
12 lat temu
Witamina C ma dużo cennych właściwości dla naszego zdrowia i urody.Potrzebna jest wszystkim.Świetnie,że pełni ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.To dobra informacja
irysek7
12 lat temu
Cieszę się, że natka pietruszki obfituje w witaminę C dlatego, że uwielbiam jej smak. Latem biegam na ogródek po natkę nawet kilka razy dziennie. A to dorzucam listki do kanapek, sałatek, zup, posypuję nimi ziemniaki na obiad, a nawet „przemycam” ją do sosu na makaron.
lulumortese
12 lat temu
A ja lubie rano wypić na czczo letnią wodę z sokiem z cytryny, tym sposobem zapewniam sobie naturalnie wit. C
izabelle
13 lat temu
Uwielbiam cytrusy. Szczególnie grejpfruty i cytrynki! Nie wyobrażam sobie herbaty bez dodatku cytryny. Gorzej z pietruszką, w której witaminy C jest bardzo dużo, jakoś nie mogę się do niej przekonać 🙂
małgosia65
13 lat temu
Zawsze wzbogacam swoja dietę w produkty zawierające vit. C. Jadam sporo cytrusów w zimie, uwielbiam kiwi, także bogate w tą witamine. Latem oczywiście truskawki 🙂 porzeczki. Bez tych witamin organizm będzie mniej odporny na choroby.
vitalis89
13 lat temu
witamina C? cytrynka! do herbaty. Ja bardzo lubie grejpfruty rowniez maja duzo wit. C ale sa znacznie mniej kwasne niz sama cytryna. Poza tym wit. C jest dobra nie tylko na przeziębienie ale i w pielegnacji cery (naturalny tonik) i rozjaśnianiu przebarwień.
amchojnacka
13 lat temu
Jagoda jest świetnym źródłem witaminy C i antocyjanów. Wykazuje bardzo silne działanie antyutleniające, a badania laboratoryjne wykazują, że mogą one brać udział w procesach zapobiegających zaburzeniom widzenia
i mózgu związanych z podeszłym wiekiem
7-zyczen
13 lat temu
Cala zime pije herbatke z sokiem z malin i cytryna.Uwierzcie,ze to dziala na 100%.Nie wyobrazam sobie swioch zapasow bez soku z aronii i czarnej porzeczki,nie wspominajac o dzemie z pigwy i dzikiej rozy…przyznaje,ze pracy przy tym jest,ale galaretka rozplywa sie w ustach…:)Pamietajmy tez o cytrusach.Witamina C ponoc swietnie wplywa na wlosy i skore,nie tylko jest na odpornosc:)
danatwa
13 lat temu
Ja moim dzieciom często latem , jesienią kupuję lub sama zbieram jeżyny są przepyszne i jak tu czytam dostarczają również witaminę c.
kasia_brzeg
13 lat temu
Z tego co słyszałam to witamina C jest też dobra na paznokcie. A mi się strasznie łamią, ale jem bardzo mało owoców, czas po prostu na to mi nie pozwala. A zdrowie to podstawa.
joasiaaa
13 lat temu
Ja za pomarańczami raczej nie przepadam ale mandarynki uwielbiam przede wszystkim za to , że są słodsze.
emma
13 lat temu
Kokoszko, ja dzisiaj mandarynki / klementynki, te z łatwo odchodzącą skórką kupiłam po 2,99 – niezła promocja, już się cieszę na taką lekką kolację.
jkokosza
13 lat temu
Widocznie Pani ma uczulenie na jakieś konserwanty w nich zawarte. Przecież one są czymś pryskane. Ale to dziwne, że zmiany wyskakują Pani tylko na rękach?. Ja bardzo lubię mandarynki, większe ilości kupuję jak są tanie po promocji bo tak są drogie.
basikmac
13 lat temu
Emma pisze o mandarynkach… Ja niestety od pewnego czasu, mimo, że dokłądnie myję i szoruję skórkę z mandarynek a potem obieram, to całe ręce mam po nich wysypane krostkami, czerwone, piekące, bolesne. I nie mogę ich jeść 🙁 A tak bardzo lubię…
emma
13 lat temu
Właśnie przyniosłam ze sklepu pokaźny woreczek mandarynek ( to po lekturze artykułu). Całe szczęście że są tak tanie, Jabłka w tym roku chyba będę traktowała jak delikates, ci nasi sadownicy nieźle przesadzają, przydałby się bojkot naszych owoców.
Annagata
13 lat temu
Mało chyba doceniamy witaminę C.Wszędzie mówi się o witaminach E i A,jakie to są cudowne,ile dobrego potrafią zdziałać,a wit.C traktuje się po macoszemu.Kojarzy nam się tylko jako lekarstwo na przeziębienia,a to przecież dzięki niej lepiej wchłaniamy resztę witamin i mikroelementów.
fryz
13 lat temu
Sezon pomarańczowo, mandarynkowo, klementynkowy w pełni więc zamiast łykać witaminy w postaci tabletek przeniosłam się na owoce 🙂
kasiakasia
13 lat temu
Najwięcej witaminy C jest w natce pietruszki.Dlatego często używam świeżej natki w swojej kuchni.Lubię też latem jeść czarne porzeczki.
topik4433
13 lat temu
Mama od zawsze mi powtarza, że witamina C jest niezbędna dla każdego i to jedna z najważniejszych witamin. Zgadzam się z justi, dzika róża to prawdziwa „kopalnia” tej witaminy, a u mnie w ogrodzie mam jej pod dostatkiem, więc zbieram i popijam herbatkę.
Zielarka
13 lat temu
Jednym słowem witamina C jest nam niezbędna. ale skoro nie umiemy jej magazynować, codziennie dla naszego zdrowia musimy ją dostarczać organizmowi. Nie wiemy o to tym, ale takie na przykład ziemniaki są dziesięć razy większym źródłem witaminy C niż jabłka!
Emilly27k
13 lat temu
Witamina C jest bardzo zdrowa jeśli chodzi o zdrowe odżywianie.Ja bardzo lubię witaminę C.Witamina C jest bardzo zdrowa w swoim zastosowaniu, jak i działaniu.Bardzo dobrze witamina C wpływa na zdrowie i chroni nasz organizm.
justi
13 lat temu
dzika róża powinna być na pierwszym miejscu!!!! to najlepsze naturalne źródło witaminy C! ja pijam soki i nektary z dzikiej róży