zdrowa jesienią

Choć za oknem świeci złociste słońce wczesnej jesieni, nie możemy zapominać, że z pogodą nie ma żartów. Warto zadbać o siebie odpowiednio wcześniej, by nie dać się jesiennym przeziębieniom.

Łatwo jest ulec pokusie ciepłego, jesiennego popołudnia, łatwo wśród żółci i czerwieni liści zapomnieć o nadchodzącym zimnie – aż do momentu, kiedy zimny wiatr nie przypomni o tym, że najcieplejsze dni roku mamy już za sobą.

Bardzo często w początkowych dniach jesieni wydaje nam się, że oto znowu wróciło lato. Nie dajmy się jednak zwieść słońcu – może i nadal jest ciepło popołudniami, ale dni stają się coraz krótsze, a nagromadzone w ciągu dnia ciepło szybko ustępuje miejsca przenikliwemu chłodowi. Takie zmiany nie sprzyjają naszemu samopoczuciu, nie tylko fizycznemu, ale również psychicznemu.

Słoneczne witaminy

Zmniejszająca się ilość promieni słonecznych źle wpływa na nasze zdrowie, gdyż nasz organizm syntetyzuje mniej witaminy D3, która powstaje w naszej skórze właśnie pod wpływem słońca. Brak tej witaminy z kolei wpływa na nasze mięśnie i kości, wywołując uczucie zmęczenia i osłabienia. Ruszamy się mniej, spada dotlenienie organizmu, czujemy się ociężali i smutni.

Zaczynamy rekompensować braki energii słodyczami. Nieprzewidywalna pogoda sprawia, że mamy problem z tym, jak się ubrać, narażając się na wyziębienie lub przegrzanie. Jesienne owoce i warzywa są cięższe niż te, które zwykliśmy pochłaniać latem, dlatego nasz układ pokarmowy może zacząć się buntować przeciwko zmianie diety.

Joanna Pastuszka-Roczek