ABC Odżywiania Dieta

Odpowiedzi dietetyka na pytania Czytelniczek

odpowiedzi-dietetyka-na-pytania-czytelniczek

Zapraszamy do zapoznania się z poradami naszej dietetyk Marzeny Grobelnej, która odpowiada na pytania Czytelniczek.

1. Witam. Postanowiłam skorzystać z porady na portalu Menopauza.pl ponieważ interesuje mnie, jaki jest Pani stosunek do diety Dukana? Wiem, że dieta jest skuteczna, ale czy nie stanowi zbytniego obciążenia dla organizmu? Co w przypadku z różnymi chorobami przewlekłymi?

Rzeczywiście, dieta jest skuteczna. Niestety, ma też wiele ograniczeń i zdecydowanie nie działa korzystnie na stan zdrowia. W wyniku jej dłuższego stosowania mogą wystąpić niedobory witamin i składników mineralnych ze względu na ograniczenia, a nawet całkowitą eliminację niektórych grup produktów. Dodatkowo duże ilości białka obciążają nerki, następuje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej oraz wzmożona utrata wapnia z kości. Zdecydowanie odradzam stosowanie tej diety. Skuteczna dieta to taka, która dostarcza nam wszystkich składników mineralnych, witamin i w niewielkim tylko stopniu ogranicza ilość kalorii. W inny wypadku efekt jo-jo jest gwarantowany. Jeżeli ma Pani cukrzycę, problemy z nerkami, dne moczanową, wrzody żołądka lub inną dietozależną chorobę i chciałaby Pani zrzucić kilka kilogramów, proponuję udać się do dietetyka, który Pani pomoże. Stosowanie przez dłuższy czas nieprawidłowo zbilansowanej diety może spowodować bardzo groźne konsekwencje.

2. Pomimo wieku nadal mam trądzik i to nie tylko na twarzy. Słyszałam, że sposób odżywiania ma wpływ na ten proces. Co powinnam jeść, żeby się tego pozbyć, a czego powinnam się wystrzegać?

Zadała mi Pani trudne pytanie. Rzeczywiście, jest tak, że sposób odżywiania ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Po pierwsze, znaczenie ma prawidłowo zbilansowana dieta. Czy dostarcza Pani komplet witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania? Czy dostarcza Pani odpowiednie proporcje białek, tłuszczy i węglowodanów? Ma to znaczenie dla jędrności i elastyczności skóry oraz to, czy odpowiednio nawadnia Pani organizm. Każdy organizm indywidualnie reaguje na różne składniki, dlatego konieczne jest obserwowanie siebie. Produktami, które mogą sprzyjać powstawaniu reakcji zapalnych, są produkty zawierające kwasy tłuszczowe o konformacji trans jak również, kwasy z rodziny omega-6. Dlatego należy unikać tłustych mięs, ciast, ciasteczek, chipsów, unikać smażenia. Do diety należy włączyć tłuste ryby, zawierające kwasy omega-3, owoce i warzywa w dużych ilościach. Proszę unikać również produktów wysoko przetworzonych oraz produktów barwionych substancjami sztucznymi. Trudno mi dać Pani konkretne wskazówki, bo bardzo mało o Pani wiem. Zachęcam do konsultacji u dermatologa i dietetyka.

3. Korzystając z okazji, chciałam zapytać o dietę, która pozwoli obniżyć poziom cholesterolu. Przy szczupłej sylwetce i prowadzeniu zdrowego trybu życia mam wysoki poziom cholesterolu. Co może być przyczyną wysokiego cholesterolu u szczupłych osób?

Aby odpowiedzieć, skąd u Pani wysoki cholesterol, powinnam przeprowadzić z Panią szczegółowy wywiad żywieniowy. Może się okazać, że rzeczywiście zdrowo się Pani odżywia, a wysoki poziom cholesterolu związany jest np. z nadprodukcją cholestrolu endogennego, ale może się też okazać, że popełnia Pani proste błędy żywieniowe, z których nie zdaje Pani sobie sprawy:

  • mięso z kurczaka czy z indyka jest chude, ale skóra, która je pokrywa, jest świetnym źródłem cholesterolu;
  • proszę zwrócić uwagę na ilość jaj w diecie i żółtego sera;
  • majonez, masło, margaryny;
  • wypieki zarówno te domowe, jak i kupne ciasteczka, lody…

Naprawdę jest bardzo wiele możliwości.

4. Mam pytanie odnośnie papryki. Czy jej właściwości odżywcze podane w artykule odnoszą się do surowych warzyw, czy też można zastąpić surowe obrobionymi termicznie? Zwykle mam problem z trawieniem surowych warzyw.

Nie da się ukryć, że surowe warzywa mają najwięcej witamin. Jeżeli jednak surowe warzywa Pani nie służą, proponuję je delikatnie obgotować lub podpiec w piekarniku, a na koniec skropić odrobiną oliwy z oliwek, pomoże Pani tym sposobem wykorzystać cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

5. Witam. Piszę do pani z pytaniem na temat picia, a konkretnie napojów i soków. Od pewnego czasu patrzę na ich wartość kaloryczną i jestem zdziwiona, jak wiele kalorii jest w zwykłym soku i napojach gazowanych. Wiem, że kalorie to nie wszystko, dlatego chciałam zapytać o faktyczny wpływ napojów słodzonych na zachowanie wagi.

Napoje, soki zawieją, rzeczywiście, sporo kalorii. Jeżeli w ciągu dnia zamiast wody mineralnej sięgamy przede wszystkim po soki czy słodzone napoje gazowane, to może się okazać, iż mimo, że odżywiamy się dobrze, to nadal tyjemy. Kalorie to nie wszystko, ważne są również witaminy i składniki mineralne, ale tego typu produkty nie należą do wartościowych źródeł tych składników. Zdecydowanie polecam przerzucić się na picie wody mineralnej, zielonej lub czerwonej herbaty bez cukru. Soki najlepiej bez dodatku cukru, raz dziennie dużą szklankę, ale nie więcej.

6. Żeby wspomóc męża w prawidłowym odżywianiu, cała rodzina przeszła na dietę lekkostrawną. Przygotowujemy potrawy gotowane bez skóry, dodajemy wiele warzyw i ograniczamy sól. Czy mogłaby Pani mi podpowiedzieć, jak mogę urozmaicić posiłki, żeby wszyscy byli zadowoleni i jakich ziół używać do potraw, by podnieść ich walory smakowe.

Zaczęłabym od wprowadzenia łagodnych przypraw takich jak świeża bazylia, oregano, mięta dodawane do sałatek, by podkreślić ich smak. Do dań gorących proponuję nasz tradycyjny majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Do dań warzywnych, ryżu, tofu proponuję bardzo zdrowe curry. A do dań deserowych cynamon, imbir i wanilię – i nie chodzi mi o słodycze, a o dania z owoców, takie jak pieczone jabłka czy pieczony banan. Polecam również szczypiorek do śniadań, a natkę pietruszki do obiadów.

Można również przelać oliwę do malutkich buteleczek i do ich środka dodać np. małą ostrą papryczkę, rozdrobnione liście bazylii, lub tymianku. Dzięki temu wystarczy kilka kropel oliwy do sałatki by nadać jej wyrazisty smak.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
inż. Marzena Grobelna-Stopczyńska

Dietetyk w poradni Lekkość życia – Doradztwo Żywieniowe
www.lekkosc-zycia.pl

inż. Marzena Grobelna

Komentarze (3)

pati25

8 lat temu

Pytania ciekawe,interesujące dużo osób.I odpowiedzi bardzo wyczerpujjące.Dziękuję za wydrukowanie tych pytań i odpowiedzi:)

Zostaw komentarz