Znaczenie diety i suplementacji w czasie menopauzy
Pexels

Zmiany hormonalne w okresie menopauzy są związane ze spowolnieniem metabolizmu, zmniejszoną gęstością kości i zwiększonym ryzykiem chorób serca. Kobiety w tym okresie doświadczają nieprzyjemnych objawów, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, czy niepożądany przyrost masy ciała. Aby poradzić sobie ze wszystkimi zmianami hormonalnymi i wynikającym z nich dodatkowym stresem, nasz organizm potrzebuje więcej niektórych substancji witalnych niż w poprzednich latach.

 Zdrowa dieta wspiera równowagę hormonalną

Udowodniono, że zdrowa dieta w okresie menopauzy promuje równowagę hormonalną i prawidłową masę ciała. Może również opóźnić menopauzę, co jest korzystne, ponieważ estrogen pochodzący z naturalnej produkcji jajników zapewnia kobietom dłuższą ochronę serca, mózgu, kości, stawów i zdrowia seksualnego.

Produkty pochodzenia roślinnego, takie jak pełnoziarnisty chleb, makaron, ziemniaki, ryż oraz świeże owoce i warzywa, powinny stanowić główne elementy zrównoważonej diety w okresie menopauzy. W zależności od sposobu przygotowania, produkty te dostarczają niewiele kalorii, ale dużo witamin, minerałów i błonnika. Ryby, mięso, jajka również powinny znaleźć miejsce w naszym menu raz lub dwa razy w tygodniu. Zaleca się codzienne spożywanie mleka i przetworów mlecznych. Cukier powinien być używany tylko jako „przyprawa”, czyli z umiarem. Oszczędne używanie tłuszczu podczas przygotowania posłów również jest korzystne, zwłaszcza dla naszej sylwetki.

Małe, ale ważne mikroelementy

Przez substancje witalne rozumiemy wszystkie rodzaje mikroelementów. Są to składniki odżywcze, których nasz organizm potrzebuje tylko w najmniejszych ilościach, ale które są niezbędne do jego przetrwania. Należą do nich witaminy, minerały i wtórne substancje roślinne, oraz adaptogeny. Istnieje 13 niezbędnych witamin. Niektóre z nich są rozpuszczalne w tłuszczach, to witamina A, D, E – organizm może je magazynować. Z kolei witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C, oraz większość witamin z grupy rozpuszczalne są w wodzie, dlatego jeśli występuje ich nadmiar są wydalane przez organizm. Ważne minerały w tym okresie to magnez, cynk, selen, żelazo i wapń.

Brak estrogenu prowadzi również do rozpadu substancji kostnej w okresie menopauzy, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do osteoporozy. Jako środek zapobiegawczy, warto zadbać o odpowiednią podaż wapnia i witaminy D. Z tego powodu warto odwiedzić sklep z suplementami i dokonać zakupu wszystkich potrzebnych w tym okresie składników. Witamina D wspomaga wbudowywanie wapnia do kości i jest wytwarzana przez organizm wskutek syntezy skórnej światła słonecznego, kiedy przebywamy latem na zewnątrz. Zimą zaś powinna być suplementowana.