zimowe-odmiany-warzyw-i-owocow

Choć obecnie w sklepach możemy kupić wszelkie warzywa i owoce przez cały okrągły rok, to jednak warto mieć na uwadze to, iż nie zawsze są one tak zdrowe i smaczne przez cały rok.

Zimowe warzywa

A jak wygląda spraw z warzywami? Okazuje się, iż jest wiele odmian, w tym naszych rodzimych, które akurat zimą są najlepsze w smaku, najzdrowsze i przede wszystkim dostępne oraz tanie.

Przede wszystkim kapusta. Nie kosztuje wiele, jest dostępna, ale przede wszystkim jest zdrowa. Szczególnie poleca się kapustę kiszoną, która jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, co zimą jest szczególnie ważne. Kapusta w takiej postaci dostępna jest cały rok.
Kolejnym warzywem, na które powinniśmy zwrócić uwagę, jest dynia. Możemy robić z niej zupy, wekować czy piec placki. Od września do marca mamy możliwość delektowania się tym coraz bardziej docenianym warzywem.
Buraki również powinny znaleźć się w naszym menu. Są bogate w żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Zapobiegają m.in. anemii i nowotworom. Świetnie smakują zapiekane. Sezon na nie trwa do końca grudnia.
Kalafior i brokuły to warzywa, na które sezon panuje również do końca grudnia. Możemy je spożywać pod różnymi postaciami, a także jako dodatki bądź dania główne. Są bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.

Brukselka to kolejne warzywo, które powinno znaleźć się zimą na naszym talerzu. Może być podana gotowana bądź smażona, jako dodatek do ziemniaków lub w zupie. Sezon na brukselkę zaczyna się już we wrześniu, ale najlepsza jest taka zbierana po przymrozkach.
Zimą zaleca się także spożywanie włoszczyzny. Osobiście nie wyobrażam sobie zupy bez pora czy pietruszki. I choć w wielu przepisach jest napisane, aby pod koniec gotowania wyjąć włoszczyznę, to ja i tak ją pozostawiam.
Od października do marca jest także sezon na szpinak. To warzywo wraca do łask, choć wielu osobom źle się kojarzy. Dobrze przyrządzony szpinak jest smaczny, ale co najważniejsze – jest zdrowy.

Zimą nie jesteśmy skazani na nudne jedzenie. Jest wiele warzyw i owoców, które dopiero wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Cena oczywiście także jest ważnym czynnikiem decydującym o tym, co spożywamy. A może Wy, drogie Czytelniczki, zdradzicie, co znajduje się na waszych talerzach w zimowe dni?

Sabina Sosnowska