zimowe-dania

Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?

Pieczone warzywa z sosem z majerankiem

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 30 dag pietruszki,
  • 30 dag marchewki,
  • 20 dag selera,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
  • 1,5 łyżki posiekanego świeżego majeranku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cząstki.
  • Marchew i pietruszkę obieramy i siekamy na plasterki.
  • Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • Cebulę dzielimy na cząstki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200OC.
  • Dużą blachę smarujemy oliwą.
  • W misce mieszamy 3 łyżki oliwy, połowę majeranku i połowę tymianku.
  • Do tak przygotowanego sosu dodajemy ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler i cebulę – wszystko dokładnie mieszamy.

  • Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przekładamy na przygotowaną blachę.
  • Pieczemy około 50-60 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Mieszamy ocet balsamiczny z 1,5 łyżki oliwy i pozostałym majerankiem i tymiankiem.
  • Tak przygotowanym sosem polewamy upieczone i lekko przestudzone warzywa.
  • Posypujemy skórką cytrynową i natką pietruszki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Podajemy na ciepło (latem takie warzywa mogą być podawane także i na zimno).

Smacznego!

Sabina Sosnowska