Dieta O jedzeniu warto wiedzieć
Zimowe dania

Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Głównie dlatego, że pomimo minusowych temperatur, spożywamy te same produkty, co podczas upalnego lata. A wystarczy nieco zmodyfikować swój jadłospis, aby zimno nie było nam straszne.
Co jeść zimą?
Przede wszystkim coś ciepłego i rozgrzewającego. Ciepło w żołądku wpływa pozytywnie na cały proces trawienny zachodzący w naszym organizmie.
Zimą powinniśmy znajda sporo zbóż i warzyw korzeniowych, które podane w gotowanej postaci świetnie rozgrzewają organizm. Kapusta, por, czosnek, fasola, groch i soczewica – te warzywa również powinny znaleźć się w naszym menu.
Do picia wybierajmy herbatki, napoje i napary najlepiej z dodatkiem soku z malin, miodem, skórką z pomarańczy czy z mlekiem kokosowym.
Zima a przyprawy
Możemy skorzystać z naturalnych właściwości wielu przypraw i dzięki temu rozgrzać swój organizm. Zimą warto dodać do napojów bądź dań przyprawy takie jak:
- goździki (pasują do dań mięsnych, do barszczu, ale i kawy czy herbaty),
- imbir (pasuje do zup, dań pikantnych o słodkich, do mięs pieczonych. do kawy, herbaty, czerwonego wina),
- pieprz czarny (pasuje do każdej potrawy mięsnej, do zup, ryb i sosów),
- pieprz Cayenne (pasuje do zup, sosów, dań mięsnych i warzywnych),
- chilli (pasuje do mięs, sosów, fasoli i do czekolady),
- cynamon (pasuje do musów jabłkowych, do wieprzowiny, do kawy, gorącej czekolady i mleka),
- majeranek (pasuje do zup i do potraw z fasolą).
Sabina Sosnowska
Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Zimowe dania – przepisy
Rozgrzewająca zupa z imbirem
Składniki:
- 3 udka z kurczaka,
- pęczek włoszczyzny,
- 4 duże ziemniaki,
- 10 dag kaszy jęczmiennej,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 3 listki laurowe,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżka imbiru,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Z mięsa, włoszczyzny, listków laurowych i ziarnistego pieprzu gotujemy 1,5 litra wywaru.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Kaszę płuczemy.
- Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę – gotujemy około pół godziny.
- Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i imbirem.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sabina Sosnowska
Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Rozgrzewający bulion
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka,
- włoszczyzna,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
- 4 ziarna kolendry,
- 2 goździki,
- 2 ząbki czosnku,
- ostra papryka,
- szczypta nasion kminku,
- curry,
- pół łyżeczki imbiru,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ze skrzydełek, pokrojonej włoszczyzny, ziela, goździków, kolorowego pieprzu, kolendry i czosnku gotujemy bulion.
- Ugotowany bulion przecedzamy.
- Tak przygotowany bulion doprawiamy do smaku curry, pieprzem, imbirem, solą i ostrą papryką.
- Podajemy z makaronem.
Sabina Sosnowska
Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Pieczone warzywa z sosem z majerankiem
Składniki:
- 50 dag ziemniaków,
- 30 dag pietruszki,
- 30 dag marchewki,
- 20 dag selera,
- 1 czerwona cebula,
- 1,5 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego majeranku,
- oliwa,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cząstki.
- Marchew i pietruszkę obieramy i siekamy na plasterki.
- Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- Cebulę dzielimy na cząstki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200OC.
- Dużą blachę smarujemy oliwą.
- W misce mieszamy 3 łyżki oliwy, połowę majeranku i połowę tymianku.
- Do tak przygotowanego sosu dodajemy ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler i cebulę – wszystko dokładnie mieszamy.
- Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy na przygotowaną blachę.
- Pieczemy około 50-60 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Mieszamy ocet balsamiczny z 1,5 łyżki oliwy i pozostałym majerankiem i tymiankiem.
- Tak przygotowanym sosem polewamy upieczone i lekko przestudzone warzywa.
- Posypujemy skórką cytrynową i natką pietruszki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy na ciepło (latem takie warzywa mogą być podawane także i na zimno).
Smacznego!
Sabina Sosnowska
« Osteopenia i jej leczenie
pati25
7 lat temu
Oto przepis na domowego grzańca. Szklankę czerwonego wina wlewamy do garnka i powoli podgrzewamy, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia. Wcześniej przygotowujemy mieszankę przyprawową złożoną z: płaskiej łyżki cynamonu, łyżeczki mielonych goździków, połowy łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczki kolendry i łyżeczki kardamonu. Po podgrzaniu wina dodajemy łyżeczkę przypraw i łyżkę miodu lub brązowego cukru. Pijemy ciepłe, ale nie gorące.
drobina
8 lat temu
Podoba mi się ten przepis Pati na zupę marchewkowo- pomarańczową z imbirem. Muszę go wypróbować. Mam nadzieję, że zupka będzie smakowała.
Dzięki Pati!:-)
pati25
8 lat temu
Zupa marchewkowo- pomarańczowa z imbiremSkładniki
100 g ryżu basmati
700 g marchwi
400 ml bulionu warzywnego
200 ml soku pomarańczowego
2 cm imbiru
1 łyżka oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól, cukier, biały pieprz do smaku
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem
filodendron
9 lat temu
Ja ostatnio ciągle mam wrażenie chłodu, a juz nogi to mam ciagle zimne więc takie rozgrzewacze bardzo mi mogą pomoc. 🙂
pati25
9 lat temu
Ja zawsze mam zimne nogi.Taka pogoda gdy jest zimno dla mnie jest najgorsza..Może wprowadzając do diety dania rozgrzewające moje krążenie się poprawi
Tess
9 lat temu
Moja dieta jest jednostajna. Muszę to zmienić i zacznę od rozgrzewającego bulionu 🙂 Tym bardziej, że mam słabe krążenie i jestem zmarzluchem.
helas
9 lat temu
Ja uwielbiam dodawać do moich potraw w jesienno- zimowej porze rozgrzewające przyprawy ze względu na ich zdrowotne właściwości i wspaniały smak. Dla mnie, nie ma to jak rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna kawka z odrobiną cynamonu, ona wprowadza mnie w błogi nastrój i łagodzi stres :-X
drobina
9 lat temu
W ramach uzupełnienia „gorących” kalorii na sobotę zaplanowałam zupkę imbirową wg powższego przepisu, a na niedzielę pieczoną kaczkę z imbirem. W poniedziałek pójdę „odpływać” nadwyżkę kalorii. :P:-X
maniek
9 lat temu
Ciepły i rozgrzewający posiłek to podstawa w te jesienne i zimowe dni, no i warzywa z działki wykorzystujemy a czosnek to mój ulubiony dodatek do kanapek
Danusiate
9 lat temu
Zauważyłam u siebie podobne symtomy, jak Mejgosia – a tu jeszcze takie pysznościowe przepisy…
mejgosia
9 lat temu
Ja już zauważyłam zmianę kuchni na zimową! Otóż moje bioderka się powiekszyły, jem więcej i konkretniej. już wykorzystałam cynamon i goździki do kompotu z dyni !(LOL)
stazyz
9 lat temu
To prawda, w cieplejszych porach gotujemy dania leciutkie i sprawiające wrażenie chłodniejszych:), a zimową porą takie troszeczkę cięższe i dokładamy do nich cała masę właśnie rozgrzewających przypraw:) Mniam mniam:P:-X
dulcynea
9 lat temu
Ciekawy artykuł , bardzo na czasie.
Ja właściwie gotuję inaczej zimą , inaczej latem.
Dlatego jutro będzie pyszny krupniczek:-)
To danie z warzyw też ogromnie mi się podoba.
Mindi
9 lat temu
To prawda, że cały rok jemy to samo. Trzeba wprowadzić niektóre potrawy rozgrzewające do menu. Mnie najbardziej podoba się ostatnie danie, rozgrzewające warzywa 🙂
pati25
9 lat temu
Nadeszły zimne dni.Ten artykuł jest bardzo przydatny .Dla wszystkich zmarźluchów.Fajne przepisy na dania rozgrzewające.Na pewno bardzo smaczne :-X
drobina
9 lat temu
Super artykuł:-) – na dodatek z przepisami rozgrzewającymi:-X
Należę do osób, które lubią ciepełko, a że z powodu moich chorób, szybko marznę, to jeszcze szybciej muszę to wyrównać:-X Czosnek, miód i sok malinowy, to moje nieodłączne atrybuty zimową porą. Dodatkowo, gdy wracam z pływalni, lubię wypić gO:)rącą czekoladę:-X:P
Gorące zupy i kasze też często goszczą w mojej kuchni:-)