Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Zimowe dania

zimowe-dania

Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?

Głównie dlatego, że pomimo minusowych temperatur, spożywamy te same produkty, co podczas upalnego lata. A wystarczy nieco zmodyfikować swój jadłospis, aby zimno nie było nam straszne.

Co jeść zimą?

Przede wszystkim coś ciepłego i rozgrzewającego. Ciepło w żołądku wpływa pozytywnie na cały proces trawienny zachodzący w naszym organizmie.

Zimą powinniśmy znajda sporo zbóż i warzyw korzeniowych, które podane w gotowanej postaci świetnie rozgrzewają organizm. Kapusta, por, czosnek, fasola, groch i soczewica – te warzywa również powinny znaleźć się w naszym menu.

Do picia wybierajmy herbatki, napoje i napary najlepiej z dodatkiem soku z malin, miodem, skórką z pomarańczy czy z mlekiem kokosowym.

Zima a przyprawy

Możemy skorzystać z naturalnych właściwości wielu przypraw i dzięki temu rozgrzać swój organizm. Zimą warto dodać do napojów bądź dań przyprawy takie jak:

  • goździki (pasują do dań mięsnych, do barszczu, ale i kawy czy herbaty),
  • imbir (pasuje do zup, dań pikantnych o słodkich, do mięs pieczonych. do kawy, herbaty, czerwonego wina),
  • pieprz czarny (pasuje do każdej potrawy mięsnej, do zup, ryb i sosów),
  • pieprz Cayenne (pasuje do zup, sosów, dań mięsnych i warzywnych),
  • chilli (pasuje do mięs, sosów, fasoli i do czekolady),
  • cynamon (pasuje do musów jabłkowych, do wieprzowiny, do kawy, gorącej czekolady i mleka),
  • majeranek (pasuje do zup i do potraw z fasolą).

Sabina Sosnowska

Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?

Zimowe dania – przepisy

Rozgrzewająca zupa z imbirem

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 10 dag kaszy jęczmiennej,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 3 listki laurowe,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka imbiru,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Z mięsa, włoszczyzny, listków laurowych i ziarnistego pieprzu gotujemy 1,5 litra wywaru.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Kaszę płuczemy.
  • Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę – gotujemy około pół godziny.
  • Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i imbirem.
  • Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sabina Sosnowska

Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?

Rozgrzewający bulion

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka,
  • włoszczyzna,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
  • 4 ziarna kolendry,
  • 2 goździki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra papryka,
  • szczypta nasion kminku,
  • curry,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Ze skrzydełek, pokrojonej włoszczyzny, ziela, goździków, kolorowego pieprzu, kolendry i czosnku gotujemy bulion.
  • Ugotowany bulion przecedzamy.
  • Tak przygotowany bulion doprawiamy do smaku curry, pieprzem, imbirem, solą i ostrą papryką.
  • Podajemy z makaronem.

Sabina Sosnowska

Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?

Pieczone warzywa z sosem z majerankiem

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 30 dag pietruszki,
  • 30 dag marchewki,
  • 20 dag selera,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
  • 1,5 łyżki posiekanego świeżego majeranku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cząstki.
  • Marchew i pietruszkę obieramy i siekamy na plasterki.
  • Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • Cebulę dzielimy na cząstki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200OC.
  • Dużą blachę smarujemy oliwą.
  • W misce mieszamy 3 łyżki oliwy, połowę majeranku i połowę tymianku.
  • Do tak przygotowanego sosu dodajemy ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler i cebulę – wszystko dokładnie mieszamy.

  • Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przekładamy na przygotowaną blachę.
  • Pieczemy około 50-60 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Mieszamy ocet balsamiczny z 1,5 łyżki oliwy i pozostałym majerankiem i tymiankiem.
  • Tak przygotowanym sosem polewamy upieczone i lekko przestudzone warzywa.
  • Posypujemy skórką cytrynową i natką pietruszki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Podajemy na ciepło (latem takie warzywa mogą być podawane także i na zimno).

Smacznego!

Sabina Sosnowska

Komentarze (16)

pati25

6 lat temu

Oto przepis na domowego grzańca. Szklankę czerwonego wina wlewamy do garnka i powoli podgrzewamy, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia. Wcześniej przygotowujemy mieszankę przyprawową złożoną z: płaskiej łyżki cynamonu, łyżeczki mielonych goździków, połowy łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczki kolendry i łyżeczki kardamonu. Po podgrzaniu wina dodajemy łyżeczkę przypraw i łyżkę miodu lub brązowego cukru. Pijemy ciepłe, ale nie gorące.

drobina

7 lat temu

Podoba mi się ten przepis Pati na zupę marchewkowo- pomarańczową z imbirem. Muszę go wypróbować. Mam nadzieję, że zupka będzie smakowała.
Dzięki Pati!:-)

pati25

7 lat temu

Zupa marchewkowo- pomarańczowa z imbiremSkładniki
100 g ryżu basmati
700 g marchwi
400 ml bulionu warzywnego
200 ml soku pomarańczowego
2 cm imbiru
1 łyżka oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól, cukier, biały pieprz do smaku

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem

filodendron

7 lat temu

Ja ostatnio ciągle mam wrażenie chłodu, a juz nogi to mam ciagle zimne więc takie rozgrzewacze bardzo mi mogą pomoc. 🙂

pati25

7 lat temu

Ja zawsze mam zimne nogi.Taka pogoda gdy jest zimno dla mnie jest najgorsza..Może wprowadzając do diety dania rozgrzewające moje krążenie się poprawi

Tess

7 lat temu

Moja dieta jest jednostajna. Muszę to zmienić i zacznę od rozgrzewającego bulionu 🙂 Tym bardziej, że mam słabe krążenie i jestem zmarzluchem.

helas

7 lat temu

Ja uwielbiam dodawać do moich potraw w jesienno- zimowej porze rozgrzewające przyprawy ze względu na ich zdrowotne właściwości i wspaniały smak. Dla mnie, nie ma to jak rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna kawka z odrobiną cynamonu, ona wprowadza mnie w błogi nastrój i łagodzi stres :-X

drobina

7 lat temu

W ramach uzupełnienia „gorących” kalorii na sobotę zaplanowałam zupkę imbirową wg powższego przepisu, a na niedzielę pieczoną kaczkę z imbirem. W poniedziałek pójdę „odpływać” nadwyżkę kalorii. :P:-X

maniek

7 lat temu

Ciepły i rozgrzewający posiłek to podstawa w te jesienne i zimowe dni, no i warzywa z działki wykorzystujemy a czosnek to mój ulubiony dodatek do kanapek

mejgosia

7 lat temu

Ja już zauważyłam zmianę kuchni na zimową! Otóż moje bioderka się powiekszyły, jem więcej i konkretniej. już wykorzystałam cynamon i goździki do kompotu z dyni !(LOL)

stazyz

7 lat temu

To prawda, w cieplejszych porach gotujemy dania leciutkie i sprawiające wrażenie chłodniejszych:), a zimową porą takie troszeczkę cięższe i dokładamy do nich cała masę właśnie rozgrzewających przypraw:) Mniam mniam:P:-X

dulcynea

7 lat temu

Ciekawy artykuł , bardzo na czasie.
Ja właściwie gotuję inaczej zimą , inaczej latem.
Dlatego jutro będzie pyszny krupniczek:-)
To danie z warzyw też ogromnie mi się podoba.

Mindi

7 lat temu

To prawda, że cały rok jemy to samo. Trzeba wprowadzić niektóre potrawy rozgrzewające do menu. Mnie najbardziej podoba się ostatnie danie, rozgrzewające warzywa 🙂

pati25

7 lat temu

Nadeszły zimne dni.Ten artykuł jest bardzo przydatny .Dla wszystkich zmarźluchów.Fajne przepisy na dania rozgrzewające.Na pewno bardzo smaczne :-X

drobina

7 lat temu

Super artykuł:-) – na dodatek z przepisami rozgrzewającymi:-X
Należę do osób, które lubią ciepełko, a że z powodu moich chorób, szybko marznę, to jeszcze szybciej muszę to wyrównać:-X Czosnek, miód i sok malinowy, to moje nieodłączne atrybuty zimową porą. Dodatkowo, gdy wracam z pływalni, lubię wypić gO:)rącą czekoladę:-X:P
Gorące zupy i kasze też często goszczą w mojej kuchni:-)

Zostaw komentarz