Dieta O jedzeniu warto wiedzieć
Zimowe dania

Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Głównie dlatego, że pomimo minusowych temperatur, spożywamy te same produkty, co podczas upalnego lata. A wystarczy nieco zmodyfikować swój jadłospis, aby zimno nie było nam straszne.
Co jeść zimą?
Przede wszystkim coś ciepłego i rozgrzewającego. Ciepło w żołądku wpływa pozytywnie na cały proces trawienny zachodzący w naszym organizmie.
Zimą powinniśmy znajda sporo zbóż i warzyw korzeniowych, które podane w gotowanej postaci świetnie rozgrzewają organizm. Kapusta, por, czosnek, fasola, groch i soczewica – te warzywa również powinny znaleźć się w naszym menu.
Do picia wybierajmy herbatki, napoje i napary najlepiej z dodatkiem soku z malin, miodem, skórką z pomarańczy czy z mlekiem kokosowym.
Zima a przyprawy
Możemy skorzystać z naturalnych właściwości wielu przypraw i dzięki temu rozgrzać swój organizm. Zimą warto dodać do napojów bądź dań przyprawy takie jak:
- goździki (pasują do dań mięsnych, do barszczu, ale i kawy czy herbaty),
- imbir (pasuje do zup, dań pikantnych o słodkich, do mięs pieczonych. do kawy, herbaty, czerwonego wina),
- pieprz czarny (pasuje do każdej potrawy mięsnej, do zup, ryb i sosów),
- pieprz Cayenne (pasuje do zup, sosów, dań mięsnych i warzywnych),
- chilli (pasuje do mięs, sosów, fasoli i do czekolady),
- cynamon (pasuje do musów jabłkowych, do wieprzowiny, do kawy, gorącej czekolady i mleka),
- majeranek (pasuje do zup i do potraw z fasolą).
Sabina Sosnowska
Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Zimowe dania – przepisy
Rozgrzewająca zupa z imbirem
Składniki:
- 3 udka z kurczaka,
- pęczek włoszczyzny,
- 4 duże ziemniaki,
- 10 dag kaszy jęczmiennej,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 3 listki laurowe,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżka imbiru,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Z mięsa, włoszczyzny, listków laurowych i ziarnistego pieprzu gotujemy 1,5 litra wywaru.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Kaszę płuczemy.
- Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę – gotujemy około pół godziny.
- Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i imbirem.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sabina Sosnowska
Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Rozgrzewający bulion
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka,
- włoszczyzna,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
- 4 ziarna kolendry,
- 2 goździki,
- 2 ząbki czosnku,
- ostra papryka,
- szczypta nasion kminku,
- curry,
- pół łyżeczki imbiru,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ze skrzydełek, pokrojonej włoszczyzny, ziela, goździków, kolorowego pieprzu, kolendry i czosnku gotujemy bulion.
- Ugotowany bulion przecedzamy.
- Tak przygotowany bulion doprawiamy do smaku curry, pieprzem, imbirem, solą i ostrą papryką.
- Podajemy z makaronem.
Sabina Sosnowska
Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Pieczone warzywa z sosem z majerankiem
Składniki:
- 50 dag ziemniaków,
- 30 dag pietruszki,
- 30 dag marchewki,
- 20 dag selera,
- 1 czerwona cebula,
- 1,5 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego majeranku,
- oliwa,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cząstki.
- Marchew i pietruszkę obieramy i siekamy na plasterki.
- Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- Cebulę dzielimy na cząstki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200OC.
- Dużą blachę smarujemy oliwą.
- W misce mieszamy 3 łyżki oliwy, połowę majeranku i połowę tymianku.
- Do tak przygotowanego sosu dodajemy ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler i cebulę – wszystko dokładnie mieszamy.
- Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy na przygotowaną blachę.
- Pieczemy około 50-60 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Mieszamy ocet balsamiczny z 1,5 łyżki oliwy i pozostałym majerankiem i tymiankiem.
- Tak przygotowanym sosem polewamy upieczone i lekko przestudzone warzywa.
- Posypujemy skórką cytrynową i natką pietruszki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy na ciepło (latem takie warzywa mogą być podawane także i na zimno).
Smacznego!
Sabina Sosnowska
« Osteopenia i jej leczenie
pati25
9 lat temu
Oto przepis na domowego grzańca. Szklankę czerwonego wina wlewamy do garnka i powoli podgrzewamy, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia. Wcześniej przygotowujemy mieszankę przyprawową złożoną z: płaskiej łyżki cynamonu, łyżeczki mielonych goździków, połowy łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczki kolendry i łyżeczki kardamonu. Po podgrzaniu wina dodajemy łyżeczkę przypraw i łyżkę miodu lub brązowego cukru. Pijemy ciepłe, ale nie gorące.
drobina
10 lat temu
Podoba mi się ten przepis Pati na zupę marchewkowo- pomarańczową z imbirem. Muszę go wypróbować. Mam nadzieję, że zupka będzie smakowała.
Dzięki Pati!:-)
pati25
10 lat temu
Zupa marchewkowo- pomarańczowa z imbiremSkładniki
100 g ryżu basmati
700 g marchwi
400 ml bulionu warzywnego
200 ml soku pomarańczowego
2 cm imbiru
1 łyżka oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól, cukier, biały pieprz do smaku
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem
filodendron
10 lat temu
Ja ostatnio ciągle mam wrażenie chłodu, a juz nogi to mam ciagle zimne więc takie rozgrzewacze bardzo mi mogą pomoc. 🙂
pati25
10 lat temu
Ja zawsze mam zimne nogi.Taka pogoda gdy jest zimno dla mnie jest najgorsza..Może wprowadzając do diety dania rozgrzewające moje krążenie się poprawi
Tess
10 lat temu
Moja dieta jest jednostajna. Muszę to zmienić i zacznę od rozgrzewającego bulionu 🙂 Tym bardziej, że mam słabe krążenie i jestem zmarzluchem.
helas
10 lat temu
Ja uwielbiam dodawać do moich potraw w jesienno- zimowej porze rozgrzewające przyprawy ze względu na ich zdrowotne właściwości i wspaniały smak. Dla mnie, nie ma to jak rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna kawka z odrobiną cynamonu, ona wprowadza mnie w błogi nastrój i łagodzi stres :-X
drobina
10 lat temu
W ramach uzupełnienia „gorących” kalorii na sobotę zaplanowałam zupkę imbirową wg powższego przepisu, a na niedzielę pieczoną kaczkę z imbirem. W poniedziałek pójdę „odpływać” nadwyżkę kalorii. :P:-X
maniek
10 lat temu
Ciepły i rozgrzewający posiłek to podstawa w te jesienne i zimowe dni, no i warzywa z działki wykorzystujemy a czosnek to mój ulubiony dodatek do kanapek
Danusiate
10 lat temu
Zauważyłam u siebie podobne symtomy, jak Mejgosia – a tu jeszcze takie pysznościowe przepisy…
mejgosia
10 lat temu
Ja już zauważyłam zmianę kuchni na zimową! Otóż moje bioderka się powiekszyły, jem więcej i konkretniej. już wykorzystałam cynamon i goździki do kompotu z dyni !(LOL)
stazyz
10 lat temu
To prawda, w cieplejszych porach gotujemy dania leciutkie i sprawiające wrażenie chłodniejszych:), a zimową porą takie troszeczkę cięższe i dokładamy do nich cała masę właśnie rozgrzewających przypraw:) Mniam mniam:P:-X
dulcynea
10 lat temu
Ciekawy artykuł , bardzo na czasie.
Ja właściwie gotuję inaczej zimą , inaczej latem.
Dlatego jutro będzie pyszny krupniczek:-)
To danie z warzyw też ogromnie mi się podoba.
Mindi
10 lat temu
To prawda, że cały rok jemy to samo. Trzeba wprowadzić niektóre potrawy rozgrzewające do menu. Mnie najbardziej podoba się ostatnie danie, rozgrzewające warzywa 🙂
pati25
10 lat temu
Nadeszły zimne dni.Ten artykuł jest bardzo przydatny .Dla wszystkich zmarźluchów.Fajne przepisy na dania rozgrzewające.Na pewno bardzo smaczne :-X
drobina
10 lat temu
Super artykuł:-) – na dodatek z przepisami rozgrzewającymi:-X
Należę do osób, które lubią ciepełko, a że z powodu moich chorób, szybko marznę, to jeszcze szybciej muszę to wyrównać:-X Czosnek, miód i sok malinowy, to moje nieodłączne atrybuty zimową porą. Dodatkowo, gdy wracam z pływalni, lubię wypić gO:)rącą czekoladę:-X:P
Gorące zupy i kasze też często goszczą w mojej kuchni:-)