zatrucie-salmonella

Salmonella to przykra w przechodzeniu choroba. Zatrucie to w skrajnych przypadkach może doprowadzić odwodnienia organizmu, a nawet hospitalizacji. Jak się ustrzec tego wirusa i jakie są objawy zatrucia?

Nie można zapominać o takich sprawach jak:

  • mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
  • dbanie o czystość naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
  • trzymanie żywności w niskiej temperaturze
  • unikanie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
  • wydzielenie w lodówce miejsca na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
  • poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustrojów

Jeżeli podejrzewamy u siebie lub bliskich zatrucie salmonellą przede wszystkim podawajmy jej dużo płynów – najlepiej ciepłej, przegotowanej wody. Nie wolno czekać, aż objawy ustąpią samoistnie i należy jak najszybciej udać się do lekarza.

Anna Konopka