Rozpoznaj chorobę Zdrowie

Zatrucie salmonellą

zatrucie-salmonella

Salmonella to przykra w przechodzeniu choroba. Zatrucie to w skrajnych przypadkach może doprowadzić odwodnienia organizmu, a nawet hospitalizacji. Jak się ustrzec tego wirusa i jakie są objawy zatrucia?

Podstawowe fakty

Salmonella to rodzaj bakterii, która jest średniej wielkości, najczęściej zaopatrzona w rzęski. Zwykle należą one do bakterii wewnątrzkomórkowych (przebywają w komórkach organizmu, który jest już zarażony).

Objawy salmonelli. Nie daj się zmylić

Występują najczęściej po ok. 18 – 24 godzinach. Zatrucie objawia się silnymi bólami brzucha, biegunką, gorączką, wymiotami i nudnościami. Osoba zarażona opada z sił, może dojść nawet do odwodnienia organizmu. W bardzo ostrych przypadkach zarażenia salmonellą, może być konieczna kuracja w szpitalu.

Zakażenie następuje przez zjedzenie bakterii, które znajdują się w produktach zwierzęcych jak np. jaja, mięso i mleko. Można się też zakazić od zwierząt oraz ludzi (kał). Bakterie są też w produktach, które zawierają surowe jajka (np. majonez, różne masy). Trzeba uważać również na warzywa i owoce, dlatego przed ich jedzeniem należy je dokładnie myć.

Jak nie dać się salmonelli?

Najlepszym sposobem jest tradycyjnie profilaktyka. To właśnie dlatego, by nie załapać tego niebezpiecznego wirusa warto przestrzegać kilku reguł – odnoszących się zarówno o spraw higieny, porządku, odżywiania się i przechowywania żywności.

Anna Konopka

Salmonella to przykra w przechodzeniu choroba. Zatrucie to w skrajnych przypadkach może doprowadzić odwodnienia organizmu, a nawet hospitalizacji. Jak się ustrzec tego wirusa i jakie są objawy zatrucia?

Nie można zapominać o takich sprawach jak:

  • mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
  • dbanie o czystość naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
  • trzymanie żywności w niskiej temperaturze
  • unikanie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
  • wydzielenie w lodówce miejsca na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
  • poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustrojów

Jeżeli podejrzewamy u siebie lub bliskich zatrucie salmonellą przede wszystkim podawajmy jej dużo płynów – najlepiej ciepłej, przegotowanej wody. Nie wolno czekać, aż objawy ustąpią samoistnie i należy jak najszybciej udać się do lekarza.

Anna Konopka

Komentarze (7)

nowa

11 lat temu

Bardzo przykra choroba! Zatrułam się bitą śmietaną chyba z 10 lat temu, objawy nastąpiły następnego dnia trwały 4 dni, nie zapomnę tego!Kroplówka a po badaniach, bo ból brzucha miałam taki ,że nie mogłam w ogóle chodzić okazało się,że OB miałam 106/56 , wylądowałam w szpitalu bo podejrzewano wyrostek, na szczęście to tylko stan zapalny, który po antybiotyku ustapił.Ale bitej śmietany nie jem do dziś, uraz i strach pozostał.

pati25

11 lat temu

Salmonella to przykra dla każdego choroba.Możemy się nią zarazić nawet nie wiedząc dokładnie kiedy.Ta choroba najczęściej występuje latem.Salmonellą parę lat temu zaraziło się całe wesele,wszysccy goście.Dlatego bardzo ważna jest profilaktyka.Przestrzegajmy jej!

sara

11 lat temu

jakoś na szczęście mnie i mojej rodziny ta choroba nie doświadczyła, ale czytając o jej niebezpiecznych skutkach zawsze staram się w miarę możliwości przestrzegać podstawowych zasad higieny, chociaż doskonale wiem że jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach…

aneri

11 lat temu

Na szczęście z tą chorobą nie miałam spotkania ale wiem, jaka jest niebezpieczna. U moich znajomych 8-miesięczny synek zmarł ,gdyż starsza siostra nakarmiła go tortem z kremem.

mejgosia

11 lat temu

Ufff! Właśnie zaczął się sezon na tą chorobę! Przygotowując różne imprezy zawsze mam strach,że mnie to spotka! Przestrzegam zasad profilaktyki, ale lęk zawsze mi towarzyszy, szczególnie na przyjęciach komunijnych!

drobina

11 lat temu

Wiele lat temu była u nas duża cukiernia, w której serwowano pyszne lody, kremy i desery. Pewnego dnia około 30-tu osób zatruło się tam salmonellą. Od tamtego czasu unikam potraw, które zawierają surowe jajka. „Zapomniałam” co to kogel-mogel, a do sernika na zimno też nie dodaję jajek.

Annagata

11 lat temu

Bardzo przykra choroba.Ale mam wrażenie,że zatrucie salmonella nasila się w lecie.Teraz,kiedy zbliża się nawał ślubów i komunii,jest to szczególnie niebezpieczne,zważywszy,że potrawy przygotowywane zawierają dużo jajek,majonezu i różnego rodzaju kremów.Niestety często nie pamiętamy o podstawowych zasadach higieny,a efekty tego są opłakane.

Zostaw komentarz