Dieta Włącz do diety...

Zalety jedzenia otrębów

zalety-jedzenia-otrebow

Czy wiesz, że otręby działają korzystnie na cały organizm, ułatwiają odchudzanie i są zalecane w diecie profilaktycznej dla wielu chorób? Sprawdź jakie są zalety jedzenia otrębów.

Czym są otręby?

Otręby to nic innego jak otoczki zbóż, które pozostały po zmieleniu ziarna na mąkę. Jest to najbardziej wartościowa część ziaren, bogata w wiele mikroelementów oraz przede wszystkim dużą ilość błonnika. Ich skład i zawartość poszczególnych składników może się różnić w zależności od rodzaju otrębów. Dostać możemy otręby: pszenne, żytnie, orkiszowe, owsiane lub gryczane. Warto kupić wszystkie rodzaje otrębów i wymieszać je ze sobą, aby otrzymać najbardziej optymalny produkt.

Dlaczego warto jeść otręby?

Dietę zawierającą otręby chwalą sobie przede wszystkim panie, które się odchudzają. Już jedna łyżka otrębów dodawanych do posiłku przynosi pozytywne skutki. Dają poczucie sytości i „pełnego brzucha” ponieważ po zjedzeniu pęcznieją i wypełniają cały żołądek. Zwiększają przemianę materii i spowalniają wchłanianie glukozy. Mają także dobroczynny wpływ na jelita – są naturalnym środkiem regulującym układ trawienny. Oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji przemiany materii.

Otręby są także chętnie stosowane w dietach profilaktycznych i leczniczych przy wielu schorzeniach. Regulują ciśnienie krwi, obniżają cholesterol, obniżają indeks glikemiczny posiłku, poprawiają pracę jelit. Są polecane osobom z cukrzycą, nadciśnieniem, problemami z zaparciami i jelitami. Warto wiedzieć, że otręby dobrze wpływają na wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia.

Monika Witczak

Czy wiesz, że otręby działają korzystnie na cały organizm, ułatwiają odchudzanie i są zalecane w diecie profilaktycznej dla wielu chorób? Sprawdź jakie są zalety jedzenia otrębów.

Jak jeść otręby?

Jedzenie otrębów jest łatwe i przyjemne. Można je dodawać do dowolnego posiłku i jeść w takiej formie, która najbardziej nam odpowiada (np. z jogurtem, w ciasteczkach czy w panierce do kotletów). Mimo wszystko należy zachować ostrożność i umiar. Choć otręby są zdrowe, w niektórych przypadkach mogą nam zaszkodzić. Nieumiejętne jedzenie otrębów prowadzi do problemów ze śluzówką jelit, niedoborów wapnia, magnezu, żelaza i cynku. U osób wrażliwych mogą wystąpić podrażnienie żołądka, jelit i biegunki. Otrębów nie powinny jeść osoby chore na anemię, osteoporozę, z chorobami przewodu pokarmowego, dróg moczowych i dróg oddechowych, a także osoby starsze, leżące i w okresie rekonwalescencji.

Najlepiej wprowadzać otręby do diety powoli – nie przekraczając jednej łyżeczki dziennie. Kiedy organizm przyzwyczai się do nowego składnika diety i nie zareaguje ostro, można zwiększyć dawkę do 2 łyżek stołowych dziennie. Nie warto przekraczać takiej porcji i przesadzać z dodawaniem otrębów do wszystkich potraw. Nie będzie to ani bardziej skuteczne, ani zdrowe.

Monika Witczak

Komentarze (9)

pati25

7 lat temu

Bardzo cenne informacje o otrębach.Nie sądziłam,że mają aż tyle właściwości.Dają takie pozytywne efekty.Staram się często je zjadać.Teraz po przeczytaniu tego artykułu to na pewno nie zabraknie ich w mojej kuchni :P:-):-X

pati25

7 lat temu

Bardzo cenne informacje o otrębach.Nie sądziłam,że mają aż tyle właściwości.Dają takie pozytywne efekty.Staram się często je zjadać.Teraz po przeczytaniu tego artykułu to na pewno nie zabraknie ich w mojej kuchni :P:-):-X

dulcynea

7 lat temu

Ja często kupuję otręby z owocami , zalewam mlekiem i zabieram do pracy na kolejną przekąskę po podgrzaniu w mikrofalówce i mam mniejsze problemy z prawidłowym funkcjonowaniem jelit:-*

filodendron

7 lat temu

Dobrze, że piszecie o otrębach ,bo całkiem o nich zapomniałam – muszę je kupić. Można je dokładać do wielu potraw, pilam też sok z otrębami.:-d

Tess

7 lat temu

Starałam się jeść pełnoziarniste pieczywo a po przeczytaniu artykułu kupię sobie otręby i będę dodawała do jogurtu. Myślę, że w ten sposób wzbogacę pożywienie.

helas

7 lat temu

Otręby to samo zdrowie warto więc włączyć je do swojej diety. Ja ich używam nie raz jako panierkę do mięsa, lub jem z mlekiem na śniadanie. Dodaję je też do serka białego czy do różnych jogurtów :)))

Mindi

7 lat temu

Do tej pory otręby zjadałam kupując musli z ich dodatkiem. Teraz dodatkowo spróbuję wprowadzić ich ciut więcej w dodatku do dań, tak jak zaproponowano w artykule. Dobrze, że wspomniano, że nie można otrębów spożywać w zbyt dużej ilości i jakie są konsekwencje. Jednak umiar we wszystkim 🙂

drobina

7 lat temu

Kiedyś nie przepadałam za otrębami. Teraz są nieodłącznym składnikiem mojej diety. Można powiedzieć, że nawet je polubiłam. Najczęściej otręby jem z jogurtem lub posypuję nimi kromeczki z białym serem.

Zostaw komentarz