zalety-jablek

Soczyste jabłka od zawsze kojarzą nam się ze zdrowiem. I słusznie, gdyż owoce te mają masę zalet – nie tylko zdrowotnych, ale i dietetycznych. Poznaj niezwykłe właściwości tego zwykłego owocu!

Jabłka a dieta

Zawarte w jabłku pektyny wiążą związki cukru i utrudniają jego wchłanianie przez układ pokarmowy. Ponadto błonnik poprawia pracę układu pokarmowego, sprawiając, że nie zalega w nim pokarm. Jedząc jabłka czujemy się lżejsi i mamy więcej energii.

Jabłka nie zawierają tłuszczy, za to mają w sobie naturalne kwasy poprawiające pracę żołądka. Najlepszym dowodem na to, że jabłko działa dietetycznie jest uczucie głodu, pojawiające się w ciągu godziny od zjedzenia jabłka – oznacza to, że nasze ciało otrzymało mniej kalorii, niż się spodziewało!

Jabłka dla urody

Na koniec parę słów o kosmetycznych właściwościach jabłek. Mają one przede wszystkim działanie ściągające naczynia krwionośne, dlatego maseczki z musu jabłkowego zalecane są osobom o cerze naczynkowej.

Zawarta w nich witamina C wspomaga oczyszczanie i poprawia elastyczność skóry, usprawnia funkcjonowanie komórek i bierze udział w produkcji kolagenu.

Podsumowując – ten niepozorny, powszechnie występujący owoc jest prawdziwym skarbem i koniecznie powinien na stałe zagościć w naszym jadłospisie.

Joanna Pastuszka-Roczek