Dieta Uważaj na...

Zadbaj o zdrowie od lodówki

zadbaj-o-zdrowie-od-lodowki

Ciekawa jestem czy dla Ciebie ten tytuł brzmi śmiesznie, czy może nawet niemożliwie? Jakiejkolwiek odpowiedzi byś nie udzieliła, zadbać o przetrzymywanie produktów w lodówce powinnaś! I to nie tylko ze względu na zapach unoszący się w samej „jaskini smakołyków” czy smak produktów, ale ze względu na zdrowie całej Twojej rodziny.

Jeżeli prawidłowo będziesz przechowywać jedzenie, szkodliwe dla zdrowia bakterie i mikroorganizmy będą wolniej się rozwijać, a produkty dłużej będą przydatne do spożycia. Jak uporządkować lodówkę? Przeczytaj poniżej.

Na górnej półce lodówki najlepiej przechowywać napoje: wodę, soki i mleko, a także inne przetwory mleczne jak kefiry, jogurty, masło i jajka w opakowaniu. Te ostatnie możemy przechowywać w lodówce około trzech tygodni. Sery żółte, które nie są zamknięte hermetycznie, zachowują świeżość przez kilka dni, natomiast białe sery twarogowe (niepakowane hermetycznie) powinno się spożyć w ciągu 48 godzin. Na najwyższej półce powinny również słoiczki z dżemami i powidłami.

Półki środkowe przeznaczone są dla produktów o krótkiej trwałości, np. białego sera i twarogu czy pokrojonej wędliny (umieszczonej uprzednio w woskowanym papierze). Obok nich możesz przechowywać masło, koniecznie zabezpieczone w ciemnym pojemniku. Uniemożliwisz w ten sposób proces jego jełczenia pod wpływem ostrego światła, gdy przypadkowo zostawisz je na zewnątrz.

Dolna półka nad szufladami jest najzimniejsza, a więc idealna dla mięs i ryb oraz przyrządzonych domowych dań, jak zupy, czy mięsa i makarony w sosach. Pamiętaj, żeby nie myć surowego mięsa przed włożeniem do lodówki, ponieważ pod wpływem wilgoci szybciej rozwiną się w nim drobnoustroje. Nie porcjuj go przed umyciem. Nóż przenosi je wówczas w głąb mięsiwa. Natomiast gotowane dania należy przechowywać szczelnie przykryte, ponieważ para wodna z potraw może przyspieszyć oszranianie ścianek lodówki, a wilgoć będzie sprzyjać rozwojowi pleśni. Przykryte zachowają właściwości przez 2 do 4 dni.

W szufladach lub tradycyjnych pojemnikach lodówki powinny się znaleźć warzywa i owoce oraz twarde i dojrzewające sery.

Drzwi i ich zakamarki służą do przechowywania m.in. butelek z olejem roślinnym, rozpoczętych przetworów, słoików z marynowanymi przystawkami, sosów w butelkach oraz jaj, o ile znajdują się tam specjalne plastikowe pojemniki z otworami. Oleje roślinne tłoczone na zimno powinnaś zużyć w ciągu 3 miesięcy od otwarcia butelki. Rafinowane natomiast mogą być trzymane poza lodówką nawet do roku, ale zawsze w zacienionym miejscu. Przetwory kiszone, wekowane w słoikach trzeba po otworzeniu chronić przed dostępem powietrza, które wywołuje rozwój pleśni.

W zamrażarce natomiast najlepiej trzymać tylko to, co ugotujemy lub usmażymy w odstępie paru lub parunastu tygodni (nie roku!), czyli mięsa, ryby, kupne i samodzielnie przygotowane mieszanki owocowe i warzywne. Jeżeli lodówka nie ma specjalnej półeczki na lód w kostkach, pamiętaj o woreczku. Może się przydać, gdy nieoczekiwanie odwiedzą Cię goście. Pamiętaj, że możesz zamrozić także pieczywo i trzymać je nawet kilka miesięcy.

Równie ważne, co przechowywanie żywności jest jej konserwowanie. Procesy suszenia, wędzenia i solenia redukują ilość wody w produkcie ograniczają możliwość rozwoju drobnoustrojów. Trwałość produktów możesz też przedłużyć przez obniżając temperaturę w miejscu ich przetrzymywania oraz ograniczają dostępu światła. Wyposażona w tę wiedzę ruszaj w kierunku kuchni! Pora wdrożyć teorię w życie i rozpocząć wielkie porządkowanie w lodówce!

Anna J

Komentarze (13)

summer

8 lat temu

E, ja to jakiś odmieniec jestem, bo od dawna wiedziałam gdzie co trzymać:). Jeszcze w dawnych typach lodówek wiadomo było, że im bliżej zamrażalnika tym zimniej, w instrukcji użytkowania każdej lodówki podają informacje gdzie trzymać które produkty, nawet w samej lodówce często jest „instrukcja dla Araba” 😉

karoligrz

8 lat temu

niom pati..też musiałam dopiero dziś zostać uświadomiona. Chociaż wiedziałam, że temperatura na gorze i na dole jest inna ale jakoś specjalnie nie przywiązywałam do tego uwagi:)

pati25

8 lat temu

Do tej pory nie zwracałam szczegółowej uwagi gdzie kładę dane produkty.Nie sądziłam,że ułożenie produktów ma jakiś wpływ na to jak długo można je przechowywac.Postaram się to zmienic

karoligrz

8 lat temu

fajne porady. Jakoś nigdy nie przywiązywałam do tego większej uwagi:) zawsze wkładałam wszystko tak jak mi się podoba. Chyba warto zapamiętać to rozmieszczenie;)

kasia1358

9 lat temu

u mnie tak pół na pół ,i porządek i bałagan.Pękła mi jedna szklana półka i troszeczkę nie tak mam poukładane jak powinno być.Ale o tym ułożeniu produktów wiedziałam ,tyle ,ze co ja położe to dzieci zaraz przestawią i znów bałagan

malgosia74

9 lat temu

A ja mam zawsze porządeczek w lodówce 🙂 4 pólki i na każdej odpowiednio posegregowane: osobno wędliny, nabiał i słoiczki czy przyprawy. ten nawyk został mi jeszcze z pracy w gastronomii gdzie wszystko musiało byc na swoim miejscu w razie kontroli Sanepidu. Poza tym ma to dobre strony, od razu widać co się skończyło:) Dobre nawyki sa opłacalne. 🙂

izabelle

9 lat temu

Nigdy wcześniej nie pomyślałam o tym czy produkty żywieniowe w mojej lodówce są dobrze poukładane. Z tego co wyczytałam moja lodówka niewiele różni się od tej idealnej 🙂 aczkolwiek z masłem będę musiała zrobić porządek, gdyż nie wiedziałam że powinien być w ciemnym pojemniku. Generalnie nie jest jeszcze ze mną i z moją lodówką tak źle jak myślałam 🙂

topik4433

9 lat temu

Nigdy się nie zastanawiałam nad tym, że układ produktów ma jakieś znaczenie. Jest kilkarzeczy, które zawsze kładę na te same pułki, ale pozostałe lądują tam gdzie akurat jest miejsce. W takim razie czas na rewolucję w mojej lodówce. Dziękuję za uświadomienie kolejnego błędu, jakiego nawet nie byłam świadoma.

7-zyczen

9 lat temu

Po przeczytaniu cennego artykulu i spojrzeniu do wnetrza mojej lodowki zdalam sobie sprawe,ze panuje tam totalny chaos!Nigdy nie zwracalam na to uwagi i zastanawiam sie dlaczego tak sie dzieje skoro w szafkach na ubrania panuje pedantyczny porzadek!?Tresc artykulu wklepalam na blaszke i od jutra wielkie zmiany.Atak bakterii…brrr…Dziekuje:):):)

danatwa

9 lat temu

Ja na razie nie mam kłopotu z „wyrzucaniem” jedzenia , kupujemy tyle żeby zjeść . Natomiast ułożenie w lodówce mam troszkę inne bo najcielej mam na górze a najchłodniej na dole – bo na spodzie jest zamrażalnik.

Annastazja

9 lat temu

Małgorzato, u mnie w domu wygląda to tak samo. Zawsze coś się ukryje i później mocno daj o sobie znać. Wartościowa uwaga, jeżeli chodzi o mieso surowe. Tego nauczyła mnie teściowa, co prawda krzykiem , ale jednak. Miałam zwyczaj mycia mięsa, kurczaków, forszlaku przed włożeniem do lodówki, a zupe gotowałąm dopiero na drugi dzień. Dziś wiem że to niedobrze. Bakterie lubią wodę.

Małgorzata

9 lat temu

Skąd ja to znam…. wyrzucanie rzeczy zepsutych, z pleśnią – wstyd sie przyznać, ale zdarza sie często. Dochodzą do tego dodatkowe kłopoty: umycie miejsc podejrzanych gdzie coś „wyrosło” i starta pieniażków:( a wystarczy troszkę dopilnować siebie i członków rodziny i uporządkowaną lodówkę mozna mieć:) A o mrożeniu pieczywa kiedyś już ktoś mi mówił. Uznałam to za dziwne… Z drugiej strony w moim domu w niedzielę popołudniu chleba juz brakuje. Może warto spróbować?

Annagata

9 lat temu

Myślę,że często nie zdajemy sobie sprawy z ułożenia produktów spożywczych w naszych lodówkach.Najczęściej bywa tak,przynajmniej w moim przypadku,że układam produkty tam,gdzie mam miejsce.Nigdy nie zastanawiałam się nad tym,że budowa lodówki ma jakieś znaczenie.A jednak warto o tym pamiętać.

Zostaw komentarz