wlasciwosci-prozdrowotne-jaj

Jaja do niedawna budziły kontrowersje. Niektórzy obwiniali je o rozwój miażdżycy. Obecnie dysponujemy badania naukowymi, z których wynika, iż jaja nie są szkodliwe dla naszego organizmu.

Żółto jaja kurzego źródłem luteiny

Żółtko jaja kurzego stanowi bogate źródło luteiny. Ta cenna substancja zabezpiecza oczy przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego. Jednocześnie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Z przeprowadzonych badań wynika, iż osoby, które regularnie spożywają jajka, cieszą się lepszym zdrowiem niż ludzie, którzy ich unikają w obawie przed miażdżycą.

Jaja – bogactwo składników mineralnych

Jajka stanowią bogate źródło składników mineralnych. Znajdziemy w nich cynk, potas, żelazo, magnez, wapń, selen i jod. Te mikro- i makroelementy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Właściwości antybakteryjne lizozymu

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż białko jaj zawiera lizozym, czyli naturalny czynnik hamujący rozwój drobnoustrojów. Ze względu na swoje działanie znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym jako konserwant.

Cholesterol a wrażliwość osobnicza

W jajku znajdziemy również cholesterol. Ta substancja budzi ogromne kontrowersje. W latach 70. konsumpcję jaj uznano za czynnik zwiększający ryzyko miażdżycy. Najnowsze wyniki badań wskazują, iż nie istnieje prosta korelacja między cholesterolem zawartym w pokarmie a jego poziomem we krwi. To, w jaki sposób cholesterol, zawarty w produktach spożywczych, wpływa na wskaźniki lipidowe, zależy od wrażliwości osobniczej. Każdy organizm funkcjonuje inaczej. J

W związku z tym, iż jaja stanowią źródło cennych składników odżywczych oraz substancji wzmacniających odporność, nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Jeśli zachowamy umiar, wskaźniki lipidowe nie ulegną podwyższeniu.

Irmina