uwaga-chemiczna-kuchnia

Wypolerowane pomidory, błyszczące nienaturalnie zielone jabłka, smak i zapach zamknięty w puszce czy proszku, chleb świeży przez tydzień…Od „udoskonalonej” żywności nie uciekniemy, choć powinniśmy. Każdy z nas zjada 4-7 kg chemikaliów rocznie!

Niestety, im bardziej obciążamy swój układ odpornościowy substancjami szkodliwymi, tym bardziej jesteśmy nerwowi, podatni na stres, częściej chorujemy, po prostu trudniej i gorzej nam się żyje.

Bezpiecznie we własnej kuchni

W księgarniach półki aż uginają się od pozycji ukazujących wiele recept na właściwe odżywianie oraz zdrowy styl życia. Warto z nich korzystać, aby uświadomić sobie jak radzić sobie w „chemicznym świecie” żywności. Nasza wiedza niewątpliwie zaprocentuje podczas robienia codziennych zakupów.

  • Po pierwsze – czytaj etykiety. Unikaj tych produktów, które zawierają konserwanty oraz sztuczne barwniki. Staraj się wybierać produkty pochodzące z naturalnych upraw tzw. „bio” oraz „organic”.
  • Jeżeli to możliwe wybieraj szklane i papierowe opakowania, unikaj tych plastikowych i aluminiowych.
  • Jedzenie w puszkach omijaj szerokim łukiem – korozja metalowych puszek, wadliwy materiał i często niewłaściwy proces technologiczny przyczyniają się do znacznego podwyższenia metali ciężkich w pakowanym produkcie.

Zuzanna Górka