szpinak-solidna-dawka-zelaza

Jeśli przezwycięży się uraz z dzieciństwa, odkryjemy, że potrawy z dodatkiem szpinaku czarują smakiem i oryginalnością, ale przede wszystkim stanowią końską dawkę cennych witamin.

Witaminowa bomba

Szpinak to przede wszystkim wielkie pokłady żelaza. Między innymi dlatego to świetna roślina dla osób cierpiących na anemię, wegetarianów czy osób, które się odchudzają. Roślina ma tez sporo składników mineralnych i potasu. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, K, E, dość dużo jodu, manganu oraz całą masę makro i mikroelementów. Szpinak jest bogactwem kwasu szczawiowego.

Kto nie powinien jeść za dużo szpinaku? Nie poleca się jedzenie szpinaku osobom starszym, ze względu na duże dawki żelaza, które źle działają na takie choroby jak artretyzm, reumatyzm czy kłopoty z układem pokarmowym. Ponadto szpinaku z czosnkiem nie powinny spożywać panie w zaawansowanej ciąży.

Anna Konopka