Dieta Włącz do diety...

Smaczne i zdrowe pomelo

smaczne-i-zdrowe-pomelo

Król cytrusów, czyli pomelo, coraz częściej pojawia się na półkach sklepów. Pora przestać podchodzić do niego z nieśmiałością, tylko zabrać się do jedzenia – jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

Pomelo (Citrus maxima albo Citrus grandis) to największy spośród cytrusów – jego owoce mogą osiągnąć 25 cm średnicy i dwa kilogramy wagi. Niestety, nie wszystko z tego da się zjeść – pomelo *ma gąbczastą skórkęv, której grubość wynosi nawet do pięciu centymetrów.

Miąższ jest podzielony na wyraźne cząstki, podobnie jak w wypadku pomarańczy, często zawiera dużo pestek. Pomelo smakuje jak grapefruit, jest jednak łagodniejsze i mniej cierpkie.

Kupując pomelo, warto zwrócić uwagę na stosunek wielkości owocu do jego ciężaru. Jeśli wydaje się lekkie, to znaczy, że było długo przechowywane i jest wyschnięte. Zawsze lepiej wybierać ciężkie owoce, które są soczyste.

Chociaż grapefruit jest u nas znacznie popularniejszy od pomelo, to w Azji jest odwrotnie – grapefruit to stosunkowo nowy wynalazek: powstał ze skrzyżowania pomelo z pomarańczą chińską. Samo pomelo rośnie na drzewach, których kulista korona sięga nawet 12 metrów wysokości. Jego ojczyzną jest Azja.

Agnieszka Kąkol

Król cytrusów, czyli pomelo, coraz częściej pojawia się na półkach sklepów. Pora przestać podchodzić do niego z nieśmiałością, tylko zabrać się do jedzenia – jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

Jako jeden z nielicznych cytrusów dobrze znosi lekkie zasolenie gleby, często więc sadzi się go w regionach nadbrzeżnych, gdzie można uprawiać niewiele innych roślin.

W pomelo kusi już sam aromat – ma właściwości pobudzające i antydepresyjne. Jest to zapowiedź jego właściwości zdrowotnych, bo regularne jedzenie pomelo dodaje energii. Odpowiada za to między innymi duża zawartość witaminy C, która nie tylko, jak powszechnie wiadomo, wzmacnia odporność, ale także pomaga utrzymać elastyczność tętnic. Układowi krążenia sprzyjają również pektyny, które zmniejszają tempo odkładania się lipidów w tętnicach, tym samym ograniczając ryzyko miażdżycy.

Choć sok pomelo w smaku jest lekko kwaśny, po strawieniu ma właściwości zasadowe, pomaga więc osobom cierpiącym na refluks i zgagę. A zawarte w pomelo enzymy, które ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia, pomagają obniżać ilość cukru we krwi po posiłku.

Nie można też zapomnieć o popularnych antyutleniaczach, znanych przede wszystkim z powstrzymywania procesów starzenia organizmu. Pomelo to ich prawdziwa skarbnica. Najwięcej znajduje się w mięsistej otoczce, dlatego wyciskając sok, lepiej nie obierać z niej owocu.

Agnieszka Kąkol

Król cytrusów, czyli pomelo, coraz częściej pojawia się na półkach sklepów. Pora przestać podchodzić do niego z nieśmiałością, tylko zabrać się do jedzenia – jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

Pomelo można oczywiście zjadać samo w sobie, podobnie jak grapefruita czy pomarańczę, albo pić wyciśnięty sok. Popularne jest również kandyzowanie lub suszenie skórki pomelo (podobnie jak skórki pomarańczowej), którą czasem zanurza się potem w czekoladzie.

Ze skórki można także zrobić dżemy, jest ona ponadto częstym gościem w kuchni chińskiej, gdzie służy przede wszystkim do aromatyzowania deserów. Na Filipinach, gdzie pomelo nazywa się sujâ lub lukban, je się je jako deser lub przekąskę, cząstki owocu maczając w soli. W Tajlandii robi się podobnie, ale sól miesza się z cukrem i ostrą chili, a w Manipurze marynuje się cząstki pomelo w oleju i pikantnych przyprawach. Są też jednak inne zastosowania.

W Chinach liście pomelo służą do przygotowywania specjalnej kąpieli mającej oczyszczać ducha i odganiać zło, a w Asamie dzieci używają owocu pomelo do… gry w piłkę nożną. Chociaż pomysł wydaje się ciekawy, kończy się zapewne koniecznością dokładnego mycia i prania lepkich ubrań – lepiej więc pomelo po prostu zjeść.

Filiżanka Smaków nr 1 (29), zima 2012
www.filizankasmakow.pl

Agnieszka Kąkol

Komentarze (10)

Basiek

9 lat temu

Filo, przecież w artykule jest napisane, że pomelo jest bardziej naturalne, niż grapefruit, który jest krzyżówką pomelo i pomarańczy chińskiej.

pati25

9 lat temu

To dla mnie nowość bo nie słyszałam o tym owocu.Ale ma dużo cennych właściwości i smakuje podobnie jak grejfrut to go zacznę kupowć

dulcynea

9 lat temu

Lubię pomelo i często je kupuję. Namówiła mnie ekspedientka sklepie . Ja już spróbowałam ,chyba wszystkie, egzotyczne owoce dostępne w moim sklepie.Ale o właściwościach prozdrowotnych nie wiedziałam. Myślałam tylko ,że ma dużo wit .C -jak wszystkie cytrusy.

memorka

9 lat temu

Jestem jakaś zaściankowa, pierwszy raz słyszę o tym owocu…:-s Teraz na pewno nie będę go kupować – trzeba jeść owoce sezonowe -świeżutkie, niepryskane. Ale zimą może go spróbuję – ogólnie lubię cytrusy.

drobina

9 lat temu

Muszę przyznać, że dotychczas nie interesowałam się pomelo. Nie przypuszczałam też, że ma tyle zalet. Za grapefruitami nie przepadam, ale jeśli pomelo jest od nich łagodniejsze i mniej cierpkie, to pewno dam się na nie namówić 🙂

babka

9 lat temu

Nie wiedziałam, że jest taki zdowy. Teraz tym bardziej będę go kupowała i jadła. Lubie go bardzo 🙂 Chociaż się przyznam, że jak jest sezon na nasze rodzime owoce to wybieram je. Cytrusy kupuję, kiedy u nas jest po sezonie.

Zostaw komentarz