Dieta Natura i eko Włącz do diety...

Słodycz bez cukru

slodycz-bez-cukru

Już od dłuższego czasu słyszy się, że cukier szkodzi naszemu zdrowiu. Każda z nas zdaje sobie także sprawę, do rozwoju jakich schorzeń przyczyniać może się nadmiar cukru w diecie. Nie o tym jednak będziemy dziś pisać. Zamiast rozpisywać się o szkodliwości cukru, zajmiemy się bliższym poznaniem naturalnych „słodzików”, które są w stanie zastąpić nam „kryształową słodycz”.

Stewia – miodowy liść

Miodowy liść – tak nazywali stewię Indianie żyjący w Ameryce Południowej za czasów Kolumba i tak też nazywają ją do dziś. Kiedy to Europejczycy zaczęli częściej żeglować w poszukiwaniu nowych ziem, na których mogli by się osiedlić, natknęli się na wiele ciekawych roślin. Jedną z nich była stewia.

Ta niepozorna roślina z zielonymi liśćmi, była używana od zamierzchłych czasów przez ludy pierwotne do słodzenia potraw, napojów, a także jako środek leczniczy. Stewia charakteryzuje się znacznie niższym, od powszechnie używanego cukru, indeksem glikemicznym. Ma nadzwyczaj mało kalorii, a w USA stosuje się ją nawet jako środek pomocniczy w odchudzaniu. Współcześni od zaledwie kilku lat na nowo zainteresowali się nią i stopniowo zaczęli znajdować coraz to nowe możliwości jej zastosowania. Nie dopuszczono jej jeszcze na rynek w UE ze względu na zbyt małą ilość badań nad jej właściwościami.

Natomiast w całej Azji i Ameryce, gdzie naturalnie występuje, jest powszechnie stosowana od dziesięcioleci. W Europie, a także w Polsce można ją z powodzeniem kupić w sklepach internetowych i na aukcjach, a nawet prywatnie hodować. Zaledwie jednym listkiem posłodzimy herbatę. Możemy również upiec ciasto z zawartością suszonych liści, łodygi i korzenia stewii, ponieważ jest ona odporna na wysoką temperaturę, do 150 stopni. Można również posłodzić nią wodę mineralną lub sok cytrynowy, które nabiorą świeżej woni i nowego smaku. Ostatnio zaczęto badać także jej właściwości lecznicze, skupiające się na szerokim spektrum chorób – od przeziębień, poprzez próchnicę i paradontozę, kończąc na zaburzeniach metabolizmu czy osteoporozie. Stewia, jak widać daje wiele możliwości zastosowań. Dodatkowo nie jest droga, zwłaszcza na aukcjach internetowych.

Miód – dar pszczół dla człowieka

W jednej z najstarszych ksiąg, jaką jest Biblia stale podkreśla się pozytywne działanie miodu. Oczywiście chodzi nam o prawdziwy miód, gdyż ten ciekły z supermarketów, jest jak sama nazwa wskazuje “sztuczny”. Na szczęście w Polsce, jak w żadnym innym kraju miód prawdziwy jest ogólnodostępny i niedrogi. Owszem, pewne katastrofy naturalne w postaci chociażby powodzi czy pożarów są w stanie ograniczyć produkcję miodu przez pszczelarzy i tym samym podwyższyć cenę tego produktu, ale i tak pozostanie ona przystępna.

Co się znajduje w miodzie?

Jego postawą jest nektar kwiatowy. Aby powstał jeden litr miodu pszczoła musi przysiąść na kwiatach ok. 4 miliony razy. Oprócz miodu człowiek pozyskuje od pszczół także pyłek na bazie którego robi się leczniczy propolis. Sam miód jest nadzwyczaj zdrowy. Zależnie od tego, z kwiatów jakiej rośliny pszczoły zebrały nektar, miód ma konkretne właściwości lecznicze. Tak więc np. miód rzepakowy jest miodem o największej ilości glukozy i aminokwasów oraz garbników, co powoduje że jest on idealny dla osób z chorobami układu krwionośnego. Z kolei miód ziołowy, inaczej zwany górskim o charakterystycznym korzennym zapachu jest dobry na przeziębienia, choroby układu oddechowego i osłabioną odporność. Można by powiedzieć, że miód górski ma w sobie cząstkę zdrowego górskiego klimatu. Jeśli mamy używać miodu do słodzenia, to zaleca się nie podgrzewać go, ani nie wrzucać do substancji o temperaturze wyższej niż 50 stopni, gdyż może utracić on większość ze swoich właściwości zdrowotnych.

Zatem w słodzeniu herbaty czy pieczeniu ciast, miód niestety przegrywa ze stewią, która na wyższe temperatury jest bardziej odporna. Rzecz jasna prócz stewii i miodu istnieje szereg innych naturalnych słodzików, wśród których warto wymienić chociażby ostatnio zyskujący na sławie sok brzozowy albo mniej popularny w Polsce ze względu na cenę- syrop klonowy. En ostatni jest niestety podgrzewany przed wypuszczeniem na rynek, dlatego też nie ma tyle wartości co sok brzozowy, stewia czy miód. O słodzikach tych można by pisać w nieskończoność. Warto też rozważyć zastąpienie cukru wyżej opisanymi produktami. Jeśli zdecydujemy się na tę zmianę z pewnością nie pożałujemy, a nawet dostrzeżemy pozytywne efekty zdrowotne.

ALNG

Komentarze (16)

pati25

9 lat temu

Oh…miód!Tyle dobroczynnych właściwości.Mój cziadek miał pszczoły.Pamiętam zapach i cudowny smak miodu,kiedy dziadek wybierał miód.Pomagaliśmy wtedy prrzy tym.Lubiłam ssać tą wędzę po odsklepieniu ramek z plastrem jak na zdjęciu.Te dziurki były zasklepione wędzą

dulcynea

10 lat temu

Wśród proroków hinduskich panował pogląd ,że miód jest” lekarstwem duszy”. Dlatego zapewne jest on uznawany również przez współczesnych joginów za składnik pokarmów o właściwościach oczyszczających.Ja codziennie rano piję przegotowaną wodę z miodem na czczo.Właśnie na oczyszczenie .

topik4433

10 lat temu

Moja ciocia ma krowę i od czasu do czasu mamy ser, mleko i śmietanę domowej roboty To dopiero rarytasy, nie to co ze sklepu. A twarogu z miodem jeszcze nie próbowałam, choć o takim połączeniu już słyszałam. Jak będzie już tegoroczny świeży miodek, to wezmę przykład z Jiji 🙂

irysek7

10 lat temu

Miód z twarogiem? Ciekawe połączenie. Nigdy tego nie próbowałam choć miodu i sera domowej roboty mi nie brakuje. Mam to szczęście, że mieszkam na wsi a tato pracuje przy dojeniu krówek i dostarcza świeżego mleka 🙂
Najbardziej smakuje mi miód lipowy na chlebku z masełkiem. Pycha! Jak przysiądę do słodkich skibeczek to trudno mnie od nich odkleić 😉

summer

10 lat temu

Tylko musi być dobrze zrobiony! Babcia mojego męża robiła taki, który w ogóle nie był kwaśny! Zachwycałam się nim, zwłaszcza sernik był pyszny, mmmm 🙂

summer

10 lat temu

Ależ to smakowite musi być! Jak byłam mała to tata przywoził od babci swojski ser i masło. Kroiłam takie kromeczki z tego twarogu i smarowałam tym pachnącym masełkiem. Narobiłam Wam ochoty?:))) Chyba spróbuję wersji z miodkiem!

topik4433

10 lat temu

Za herbatą z miodem nie przepadam, ale miodek na kromeczkę z masełkiem, czy woda z ytryną i miodem jak najbardziej mi odpowiadają 🙂 Mój sąsiad ma pszczółki, więc miodzio kupujemy prawdziwy i w 100% wartościowy 🙂 Trzeba uważać, bo oszustów nie brakuje, ostatnio Mama skusiła się na słoiczek na targu i niestety miodem tego nazwać nie można.

Annagata

10 lat temu

Właśnie dzisiaj w gazecie Samo zdrowie przeczytałam o liściach stewii.nawet nie wiedziałam,że takie coś istnieje.Ale wydaje mi się,że większość z nas jest jak Kubuś Puchatek.Wszyscy przecież wiemy o zdrowotnych właściwościach miodu.ja przyczepiłam się dzisiaj do słoika z miodem,bo znowu mam problemy z gardłem.

sara

10 lat temu

Też nie słodzę kawy ani herbaty,ale słodycze lubię więc proporcje się wyrównują.Przed nadmiarem cukru możemy się bronić: kupujemy soki bez dodatku cukru.Soki i przeciery owocowe rozcieńczamy z wodą. Zamiast słodyczy jemy świeże i suszone owoce oraz świeże warzywa. Do słodzenia napoi używamy miodu.

Lusia

10 lat temu

Wśród zdrowych cukrów warto również wymienić ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest on zupełnie wyjątkowy – zdrowy, smaczny, działa przeciwpróchniczo. Może być używany przez diabetyków. W dodatku posiada dziewięciokrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Można również używać go do wypieków. 🙂

jkokosza

10 lat temu

Ja często zimą używam miodu do herbatki do tego jeszcze cytryna i sok malinowy, mikstura dobra na przeziębienie .A od czasu do czasu robię sobie maseczkę z miodu i twarożku,aby odżywić sobie twarz. Znam różne miody, kit pszczeli, ale o liściu nie słyszałam, warto wiedzieć, że takie coś jest.

hallina

10 lat temu

Na pewno miód ma swoje dobre stronu,ale ja mogę go tylko sporzywac od czasu do czasu- na dłuższą metę czuję się jakoś po nim ciężkawo.Cukru i słodzików w ogóle nie używam

joasiaaa

10 lat temu

O Stewia – miodowym liściu jako słodziku przyznam, że nie słyszałam. Nie jestem zwolenniczką cukru. Rzadko nawet słodzę kawę czy herbatę.

Zielarka

10 lat temu

Miód najlepiej jest przyswajalny jeśli rozpuścimy go w wodzie. Łyżeczka miodu rozpuszczona w pół szklance ciepłej wody i wypita następnego dnia na czczo, bardzo wzmacnia cały organizm, a w szczególności nerwy.

kasiakasia

10 lat temu

Ja często właśnie zimą używam miodu do herbaty zamiast zwykłego cukru.Jest po prostu zdrowszy.No i naturalnie dodaję go do wypieku niektórych ciast.

Zostaw komentarz