slodkie-tajemnice-piernika

Krakowska panna, warszawski trzewik, wódka gdańska – tradycja mówi, że są najlepsze w Polsce. Za to po pierniki koniecznie musimy udać się do Torunia. Co sprawia, że to ciemne ciasto jest tak niezwykłe?

Piernikowe kule

  • SKŁADNIKI: 2 jaja, 150 gramów ciemnego cukru, 150 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej, 500g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1/2 szklanki miodu, 100 ml rumu, 1/2 czekolady posypka czekoladowa.

Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj ostudzoną kawę i ponownie zmiksuj. Wsyp mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i powtórz miksowanie. Na końcu wlej miód i znowu zmiksuj tak, aby masa była jednolita.

Przelej ją do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piecz w 180C przez ok godzinę. Gdy ciasto ostygnie rozdrobnij je, dodaj do niego rum, a następnie wyrób tak, aby dało się z niego formować kule.

Każdą kulę ozdób posypką przy pomocy roztopionej w kąpieli wodnej czekolady. Przygotowane kule ułóż kolejno na jasnych papierach.

Podziel się pierniczkami z najbliższymi. Niech doskonały wypiek umili Ci nie tylko Święta, ale cały rok!

Smaczengo!

A. Adamek