rodzaje-i-wlasciwosci-olejow-roslinnych-cz-1

Oleje roślinne to najzdrowsze i najbardziej potrzebne organizmowi tłuszcze. Na sklepowych półkach do wyboru mamy całą gamę olejów o różnym składzie, właściwościach i zastosowaniu. Czy wiesz który olej jest dla Ciebie najlepszy?

Olej z pestek winogron

Olej o charakterystycznym jasnozielonym kolorze. Prawie nie posiada smaku ani zapachu. Zawiera bardzo dużo witaminy E, dzięki czemu ma bardzo dobry wpływ na skórę. Posiada właściwości odmładzające oraz antyutleniające. Olej z pestek winogron to także bogactwo kwasów omega-6, które korzystnie wpływają na układ krwionośny i chronią przed chorobami serca. Olej nie jest przeznaczony do smażenia, jest za to doskonały do sałatek czy duszenia. Podkreśla smak potraw i wydobywa ich naturalny smak.

To jeszcze nie wszystkie rodzaje olejów roślinnych, które warto znać ze względu na ich wspaniałe właściwości. W kolejnej części artykułu znajdą się informacje na temat oleju konopnego, lnianego, kukurydzianego, oleju z pestek dyni i sezamowego.

Monika Witczak