reumatyzm-terapia-dieta

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą przewlekłą. Objawia się bólem stawów oraz ich obrzękiem wywołanymi przez stan zapalny. Jak możemy sobie pomóc na reumatyczne dolegliwości? Odpowiedzią jest prawidłowa dieta!

Dobry wpływ na kondycję stawów mają także niektóre przyprawy – działające przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i przeciwbólowo. Należą do nich m.in. anyż, cynamon, goździki, imbir czy kurkuma. Do diety chroniącej stawy obowiązkowo trzeba włączyć kolagen. Oprócz suplementów z tym składnikiem, można go odnaleźć m.in. w galaretce (kolagen ułatwia regenerację stawów i kości).

Jeżeli chodzi o produkty, które z diety powinniśmy wykluczyć (lub przynajmniej zminimalizować ich ilość), to można wśród nich wymienić: tłusty nabiał; smażone potrawy; sól, cukier; kawę; alkohol; produkty wysokoprzetworzone i zawierające dużo konserwantów; wołowinę.

Co ciekawe – nie zalecane przy reumatyzmie są również niektóre warzywa – jak ziemniaki, bakłażany, pomidory czy papryka (mogą one bowiem potęgować ból stawów oraz ich sztywnienie). Każdą dietę warto skonsultować z ekspertem – pomoże on nam odpowiednio skomponować posiłki tak, aby miały walor leczniczy.

Redakcja