reumatyzm-terapia-dieta

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą przewlekłą. Objawia się bólem stawów oraz ich obrzękiem wywołanymi przez stan zapalny. Jak możemy sobie pomóc na reumatyczne dolegliwości? Odpowiedzią jest prawidłowa dieta!

Warto dodać, iż pierwsze symptomy choroby są raczej łagodne (poranna sztywność stawów, osłabienie, stan podgorączkowy, guzki reumatoidalne), jednak wraz z jej rozwojem nasilają się dolegliwości.

Pojawiają się zwyrodnienia stawów (najpierw drobnych, z czasem również większych). Dlatego tak istotna jest profilaktyka reumatyzmu oraz odpowiednio wcześnie rozpoczęte leczenie. W wypadku, jeśli zdecydujemy się na terapię w początku choroby – mogą wystarczyć ruch oraz odpowiednia dieta (pozwoli nam to uniknąć farmakoterapii, rehabilitacji czy zabiegów chirurgicznych).

Przy reumatoidalnym zapaleniu stawów istotne jest, aby wiedzieć, które produkty korzystnie wpływają na ich kondycję, a które nie. Należy odżywiać się racjonalnie, aby nie dopuścić do nadwagi.

Ważne miejsce w diecie dla reumatyka powinny zajmować ryby morskie (jak makrela, śledź, tuńczyk, łosoś czy sardynki). Zawierają one bowiem kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiające ruchomość stawów, a także jod, wapń i dobrze przyswajalne białko.

Dieta powinna również obfitować w warzywa i owoce (wskazane są surowe, lub poddane krótkiej obróbce termicznej) – są one bowiem źródłem witaminy C (odpowiedzialnej m.in. za wytwarzanie kolagenu), a także innych antyoksydantów (zwalczających wolne rodniki i zapobiegających stanom zapalnym).

Redakcja