Dieta O dietach

Reumatyzm – terapia dietą

reumatyzm-terapia-dieta

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą przewlekłą. Objawia się bólem stawów oraz ich obrzękiem wywołanymi przez stan zapalny. Jak możemy sobie pomóc na reumatyczne dolegliwości? Odpowiedzią jest prawidłowa dieta!

Warto dodać, iż pierwsze symptomy choroby są raczej łagodne (poranna sztywność stawów, osłabienie, stan podgorączkowy, guzki reumatoidalne), jednak wraz z jej rozwojem nasilają się dolegliwości.

Pojawiają się zwyrodnienia stawów (najpierw drobnych, z czasem również większych). Dlatego tak istotna jest profilaktyka reumatyzmu oraz odpowiednio wcześnie rozpoczęte leczenie. W wypadku, jeśli zdecydujemy się na terapię w początku choroby – mogą wystarczyć ruch oraz odpowiednia dieta (pozwoli nam to uniknąć farmakoterapii, rehabilitacji czy zabiegów chirurgicznych).

Przy reumatoidalnym zapaleniu stawów istotne jest, aby wiedzieć, które produkty korzystnie wpływają na ich kondycję, a które nie. Należy odżywiać się racjonalnie, aby nie dopuścić do nadwagi.

Ważne miejsce w diecie dla reumatyka powinny zajmować ryby morskie (jak makrela, śledź, tuńczyk, łosoś czy sardynki). Zawierają one bowiem kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiające ruchomość stawów, a także jod, wapń i dobrze przyswajalne białko.

Dieta powinna również obfitować w warzywa i owoce (wskazane są surowe, lub poddane krótkiej obróbce termicznej) – są one bowiem źródłem witaminy C (odpowiedzialnej m.in. za wytwarzanie kolagenu), a także innych antyoksydantów (zwalczających wolne rodniki i zapobiegających stanom zapalnym).

Redakcja

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą przewlekłą. Objawia się bólem stawów oraz ich obrzękiem wywołanymi przez stan zapalny. Jak możemy sobie pomóc na reumatyczne dolegliwości? Odpowiedzią jest prawidłowa dieta!

Dobry wpływ na kondycję stawów mają także niektóre przyprawy – działające przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i przeciwbólowo. Należą do nich m.in. anyż, cynamon, goździki, imbir czy kurkuma. Do diety chroniącej stawy obowiązkowo trzeba włączyć kolagen. Oprócz suplementów z tym składnikiem, można go odnaleźć m.in. w galaretce (kolagen ułatwia regenerację stawów i kości).

Jeżeli chodzi o produkty, które z diety powinniśmy wykluczyć (lub przynajmniej zminimalizować ich ilość), to można wśród nich wymienić: tłusty nabiał; smażone potrawy; sól, cukier; kawę; alkohol; produkty wysokoprzetworzone i zawierające dużo konserwantów; wołowinę.

Co ciekawe – nie zalecane przy reumatyzmie są również niektóre warzywa – jak ziemniaki, bakłażany, pomidory czy papryka (mogą one bowiem potęgować ból stawów oraz ich sztywnienie). Każdą dietę warto skonsultować z ekspertem – pomoże on nam odpowiednio skomponować posiłki tak, aby miały walor leczniczy.

Redakcja

Komentarze (5)

pati25

10 lat temu

Więc i reumatyzm można leczyć dietą.To super.Chociaż nie mam problemów z reumatyzmem (i mam nadzieję,że nie będę miała) to dieta ta by mi pasowała z wyjątkami.Nie mogłabym zrezygnować z pomidorów,papryki,,kawy

drobina

10 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł. Z niektórych rad chętnie skorzystam. Nie przypuszczałam, że ziemniaki, bakłażany, pomidory czy papryka, mogą potęgować ból stawów. Z tych warzyw nie zamierzam rezygnować.

Danusiate

10 lat temu

Nie wiedziałam, że dieta ma w tym schorzeniu takie duże znaczenie! Naprawdę ciekawy artykuł. Zdadzam się z Dulcyneą – szkoda, że lekarze zwykle nie mają takiej wiedzy…

Mindi

10 lat temu

Przeczytałam zaciekawiona ten artykuł. Warto wiedzieć jak można pomóc w takich dolegliwościach, sobie lub innym przekazując takie ważne informacje. Niektóre przyprawy są wskazane w wielu schorzeniach, takie jak cynamon i imbir.

dulcynea

10 lat temu

To ciekawy temat ,nie cierpię na reumatyzm ,nikt z mojej rodziny również . Przeczytałam artykuł z wielkim zainteresowaniem , szkoda ,że lekarze ,którzy leczą pacjentów nie posiadają ,również, takiej wiedzy (dietetycznej). To co wskazane to wiadomo- ale na przykład niewskazane warzywa to dla mnie coś nowego .
Dowiedziałam się interesujacych wiadomości(LOL):-X

Zostaw komentarz