Dieta Włącz do diety...

Przetrwaj zimę z żurawiną

przetrwaj-zime-z-zurawina

Smak żurawiny jest jak żaden inny, zupełnie niepowtarzalny. Kwaśno-słodkie odcienie przeplatają się ze sobą, wzbogacone delikatną nutką goryczki oraz odrobiną cierpkości, co idealnie pasuje do wszystkich niemal potraw – od ciast po mięsiwa. Przetrwaj zimę z żurawiną!

Owoce żurawiny, choć niepozorne i małe, zawierają w sobie bogactwo witamin i antyoksydantów bez względu na to czy są dopiero zerwane czy ususzone. Świeża żurawina dostępna jest zazwyczaj w listopadzie i grudniu. Możemy ją kupić na targu albo samodzielnie wyruszyć na poszukiwania do lasu. Zwykle na podmokłych terenach leśnych da się odnaleźć niskie krzaczki upstrzone czerwonymi owocami. Żurawina charakteryzuje się lekko podwiniętymi pod spód listkami, dzięki czemu nie pomylimy jej np. z borówką brusznicą, która ma podobny wygląd. Tak naprawdę jednak suszone owoce smakują niemal tak samo jak świeże, gdyż, dzięki obecności kwasów benzoesowego i chinowego, roślina ta ma ciekawą zdolność do własnej konserwacji. Za sprawą długo utrzymującej się wyrazistości smaku, żurawina jest więc w okresie, gdy liście z drzew pospadały, a ziemia usypia skuta zimnem, wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podnosząc nie tylko ich walory smakowe, ale też zdrowotne.

Dlaczego żurawina jest dobra na wszystko? Ten niepozorny owoc ma mnóstwo witaminy C oraz sporo innych wartościowych składników, jak witamina A, B1, B2, żelazo, magnez, fosfor, potas, czy jod. Najcenniejszym jednak elementem są poliantocyjanidy, czyli jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które posiadają unikalne podwójne cząsteczki między wiązaniami. To głównie dzięki nim wachlarz zalet spożywania żurawiny jest tak ogromny. Roślina ta świetnie działa na nerki, zwalcza zapalenia pęcherza, zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega próchnicy zębów, chroni przed wrzodami żołądka, a także skutecznie pokonuje wolne rodniki.

Żurawinę możemy dodawać do ciast (np. zamiast rodzynek), przygotowywać z nią mięsa, sosy, robić powidła, a nawet koktajle. Suszone owoce nawet bez dodatkowego przygotowania są doskonałą przekąską, która może zastąpić niezdrowe chipsy lub słodycze. Dla przykładu, proponujemy Wam kilka sprawdzonych przepisów, które idealnie sprawdzą się w chłodne dni – nie tylko wyśmienicie smakując i rozgrzewając, ale przede wszystkim zapewniając organizmowi naturalną ochronę przed przeziębieniem.

Nazwa Pieczone jabłka z żurawiną
Składniki 3-4 średnie jabłka
1 kromka chleba
8 łyżek żurawiny w słoiczku
4 łyżki miodu
Opis 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
2. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami, a następnie nożem wydrążyć gniazda nasienne
3. Na dno każdego wgłębienia wcisnąć kawałek chleba, dzięki czemu sok nie będzie wyciekał podczas pieczenia
4. Jabłka wypełnić żurawiną i ułożyć na blasze do pieczenia
5. Piec przez 25-30 minut, po czym wyjąć, nie wyłączając piekarnika
6. Każdy owoc polać łyżką miodu (można ewent. użyć karmelu) i piec przez kolejne 5 minut.
Rada Jabłuszka najlepiej podawać gorące.
Nazwa Domowa nalewka z żurawiny
Składniki Litrowy słoik świeżej żurawiny
0,5l wódki
0,25l spirytusu
2-3 łyżki miodu wielokwiatowego
Opis 1. Żurawinę zemleć lub zmiksować
1. Zalać czystą wódką i odstawić w zamkniętym naczyniu szklanym na 10-12 dni
2. Wycisnąć przez gazę (najlepiej 2 razy)
3. Zalać spirytusem, dodając 2-3 łyżki miodu, po czym znów odstawić na jakiś miesiąc
Rada Ponieważ trunek jest dość mocny, radzimy podawać w zimowe wieczory w małych kieliszkach
Nazwa Kisiel żurawinowy
Składniki 40 dag żurawiny
5 dag mąki ziemniaczanej
10-15 dag cukru
1 kora cynamonowa
2 goździki
1 szklanka wody
Opis 1. Żurawinę wypłukać, dodać szklankę wody i zagotować z dodatkiem kory cynamonowej i goździków.
2. Usunąć przyprawy, a owoce zmiksować i wymieszać z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu
3. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, a następnie dodać do żurawiny
4. Gotować 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
5. Przelać kisiel do salaterek i wystudzić

Życzymy smacznego!

A. Złotkowska

Komentarze (25)

drobina

5 lat temu

Bardzo lubię żurawinę i dodaję ją do wielu potraw. Chętnie wypróbuję te przepisy.
Zacznę od pieczonych jabłek z żurawiną.

pati25

6 lat temu

Żurawina ma silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.Dzięki zawartości antyoksydantów wykazuje również działanie odtruwające i oczyszczające organizm z toksyn. Działa także moczopędnie, co pomaga pozbyć się wody z organizmu i przeciwdziała opuchnięciom. Usuwa z organizmu bakterie Helicobacter pytori, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka.
Także warto włączyć żurawinę do naszej diety :-):-X

babka

8 lat temu

Żurawina- pycha. Wzięłam się na sposób i mam ją zawsze pod ręką. Jak jestem głodna a nie mam co zjeść, bo np. stoję w korku, lub jadę gdzieś i nie mogę nic zjeść to wtedy przegryzam kilka owoców. Kupuje ją suszoną w Herbapolu. Wiem, że jest trochę cukrzona więc traktuję ją jako słodycz.

filodendron

8 lat temu

Uwielbiam żurawinę pod każdą postacią, wybitnie zdrowy i smaczny owoc.Teraz stosuje się żurawinę na czyszczenie dróg moczowych w postaci tabletek.

basia4ab

9 lat temu

Konfitura z żurawiny z domieszką przesmażonych gęstych jabłek, doskonały dodatek do posmarowania krążków tortu, pod bitą śmietanę.Ja żurawinę suszoną dodaję do surówki z utartej marchewki i jabłuszka. Żurawina przesmażona z gruszkami, jest znakomitym dodatkiem do mięs.Basia

pati25

9 lat temu

Jak smacznie się zrobiło…Uwielbiam żurawinę ,jej smak kwaśno-słodki z delikatną nutką goryczki oraz odrobiną cierpkości.Nie sądziłam,że ma aż takie właściwości.Wiedziałam tylko,że jest dobra na kłopoty z pęcherzem.A tu proszę.zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega próchnicy zębów, chroni przed wrzodami żołądka, a także skutecznie pokonuje wolne rodniki.

izabelle

9 lat temu

Kisiel żurawinowy mój ulubiony, aczkolwiek zawsze robię taki gotowy z proszku. Ale chyba skusze się kiedyś na ten domowy. Jest z nim troszkę „babrania”, ale pewnie smakuje wyśmienicie.
A dla suszonej żurawiny zawsze znajdzie się miejsce w szafce kuchennej, to świetna przekąska zamiast paluszków, chipsów, itp.

joasiaaa

9 lat temu

Chyba nigdy jeszcze nie próbowałam żurawiny. Teraz widzę ile tak na prawdę straciłam. Skuszę się na tą nalewkę żurawinową.

Annagata

9 lat temu

Żurawina to nieocenione źródło witamin.Ja osobiście nie lubię żurawiny jako przegryzki,choć wiem,że świetnie działa na różne dolegliwości,między innymi układu moczowego.Ale dodaję żurawinę suszoną do duszonych lub pieczonych mięs.Daje to taki niepowtarzalny,specyficzny smaczek.

danatwa

9 lat temu

U nas , tutaj gdzie mieszkam nie ma żurawiny. Kupuję ją na targu – pochodzi z innej częsći powiatu. Moja rodzina ją bardzo lubi.

hallina

9 lat temu

Mam nadzieję- że ta pasta się sprawdzi i w Twoim przypadku.
Tak w ogóle to żurawina jest często używana w przemyśle kosmetycznym.Często kiedy idę do kosmetyczki to ona naklada mi maskę Matisa z zurawiną.Rewelacyjna

jkokosza

9 lat temu

Żurawinę teraz prawie do wszystkiego się używa, ale maseczek to żadnych jeszcze nie robiłam, więc sposób pani haliny wypróbuję,bo bardzo zaciekawiła mnie ta pasta na zęby wybielająca. Najpierw spróbuję na sobie , zabaczę efekty i jak coś to zachęcę dzieci do tego specyfiku.

barbara13

9 lat temu

Kupiłam śledzie w żurawinie z przeznaczeniem na kolację wigilijną, jak widać żurawina doskonale komponuje się praktycznie ze wszystkimi produktami, jest po prostu uniwersalna.

hallina

9 lat temu

Żurawina bardzo dobrze sprawdza sie również w domowych maseczkach
Jedną jej zastowowań jest maseczka odżywcza na dłonie;
Rozgnieśc kilka owoców żurawiny/świeże owoce można zastąpic suszonymi/Dodac kilka kropli olejku migdałowego,wymieszac.Miksturą nacierac dłonie,najlepiej przed snem.Doskonale odżywia dojrzałą skórę i rozjaśni plamki.
-PASTA WYBIELAJĄCA ZĘBY:
kilkanaście świeżych lub suszonych owoców żurawiny utrzec z odrobiną soli kuchennej,dodac 3 krople oliwy.Nabierac na szczoteczkę ,masowac chwilę zęby i dziąsła/jeśli nie krwawią/Wypłukac wodą.Szczotkowac zęby raz dziennie przez 3-4 tygodnie

basikmac

9 lat temu

Jagoda! Zapraszam do siebie! Nakupimy chleba razowego z żurawiną i będziemy degustować a potem kupię Ci zapas na drogę:) hehehe Ale będzie wesoło! I ta propozycja jest całkiem poważna! Fajnie byłoby się kiedyś spotkać:)

Jagoda

9 lat temu

mmmm…. chleb razowy z żurawiną… jestem gotowa odwiedzić Twoje miasto:) ja regularnie jem razowy ze śliwką- też polecam- na przemianę materii

basikmac

9 lat temu

U mnie w piekarni można dostać chleb razowy z z żurawiną, który ostatnio często kupuję. Jest wyjątkowo smaczny, nawet posmarowany lekko miodem. Pycha! Poza tym mam świadomość, że żurawina bardzo dobrze wpływa na drogi moczowe więc kupuję żurawinę suszoną i gdy mam ochotę coś „pochrupać”, wówczas zajadam żurawinę.

PaniEwa

9 lat temu

Do tej pory robiłam nalewki z aronii, która rośnie w moim ogródku. Ona również ma właściwości prozdrowotne. Teraz pora na żurawinę. Kisielu faktycznie się boje, tak jak Jagoda- mam złe doświadczenia i wolę wybierać te z torebki.

justi

9 lat temu

żurawina na stałe weszła do mojego menu – a to za sprawą nawracających infekcji dróg moczowych … dlatego jakiś czas temu nauczyłam się, żeby profilaktycznie jeść suszone owoce lub pić sok (brr cierpki i kwaśny!)- póki co pomaga 🙂

Annastazja

9 lat temu

a ja podsuwam dzieciom jako przekąskę zamiast chipsów i popcornu przez cały rok suszone owoce żurawiny- mam nadzieje że z wszystkimi zachowanymi wartościami odżywczymi opisanymi w artykule:)

Jagoda

9 lat temu

Mmm.. przepis na nalewkę:) Żurawinowej jeszcze w życiu nie robiłam.Ale zeby samej zrobić kisiel? Chyba się nie odważę, bo mi wyjdzie jakiś krochmal:)

hallina

9 lat temu

Uwielbiam żurawinę-i sok i suszone owoce.Zawsze w tym okresie mam w domu konfiturę żurawinową i suszone owoce.Zamiast podgryzac chipsy czy paluszki wsypuję na miseczkę suszone owoce żurawiny i cała rodzina sobie je podjada.Ponadto bardzo dobrze smakuje żurawina do mięs.W moim domu nigdy jej nie brakuję

Zostaw komentarz