Dieta O jedzeniu warto wiedzieć
Owoce cytrusowe – co warto wiedzieć?

Choć cytrusy nie rosną naturalnie w naszym klimacie, warto dbać, by nie zabrakło ich w naszej diecie. Te witaminowe bomby mają świetny wpływ na organizm pod warunkiem, że faktycznie są pełne witamin, a nie chemii.
Na co zwracać uwagę przy zakupie cytrusów
Przede wszystkim powinnyśmy zwracać uwagę na ich wygląd. Ważne jest, aby miały odpowiednią miękkość. Należy również pamiętać o kraju pochodzenia owocu. Panuje pewnego rodzaju przesąd , że cytrusy z konkretnych regionów świata, zawierają mniej chemikaliów albo pasożytów. Jednakże niezależnie z jakiego kraju pochodzą kupowane przez nas owoce mogą mieć różnych producentów, którzy mają swoje indywidualnie ustalone reguły o ochronie chemicznej produktów. Przykładem takiego działania może być Unia Europejska, która nakłada na członków organizacji obowiązki związane z uprawą roślin. Polska po wejściu do Wspólnoty została zobowiązana do spryskiwania jabłek chemikaliami 42 razy w roku!
Należy pamiętać, że możliwości sprawdzenia stopnia konserwacji owocu przez zwykłego obywatela podczas zakupów jest znikoma. Jednak istnieje jeden sposób, który nie daje stu procentowej pewności, ale pozwala nam choć w małym stopniu mieć wpływ na jakość zakupu. Należy potrzeć palcem wskazującym skórkę owocu i spojrzeć pod światło na opuszkę naszego palca. Jeśli jest na niej świetlisty proszek lub opuszka zaczęła nas piec jest to znak, że stopień skażenia chemicznego tego owocu jest wysoki.
ALNG
Choć cytrusy nie rosną naturalnie w naszym klimacie, warto dbać, by nie zabrakło ich w naszej diecie. Te witaminowe bomby mają świetny wpływ na organizm pod warunkiem, że faktycznie są pełne witamin, a nie chemii.
Jak i kiedy jeść cytrusy
Według wskazań wielu lekarzy, ludzie powinni unikać jedzenia cytrusów podczas upałów. Substancje w nich zawarte, wywołują bowiem nadczynność wątroby, potocznie zwaną „przegrzewaniem wątroby”. Dlatego sugerowane jest spożywanie owoców cytrusowych zimą.
W okresie letnim po ich zjedzeniu nie należy narażać organizmu na nasłonecznienie, ponieważ odnotowuje się przypadki wylewów związane z ich konsumpcją.
Najbardziej ‘chemiczna’ jest skórka owoców cytrusowych, dlatego zawsze oddzielajmy ja przed spożyciem owocu. Aby uniknąć spożycia pestycydów i najpełniej skorzystać z dobrodziejstwa witamin oraz minerałów zawartych w cytrusach, warto też pić świeżo wyciśnięte soki. Podczas powstawania takiego napoju niemal wszystkie pestycydy i substancje szkodliwe zostają na skórce, a my pozyskujemy same witaminy!
ALNG
« Oswajamy NTM
Margotka
11 lat temu
i zjedz tu człowieku coś normalnego…
a lody i tak będę jeść, owocowe, a jak, mam w nosie, czy uczulają, parchy spowodują – nie ma to jak smaczny sorbecik wieczorkiem!
pati25
11 lat temu
Ciekawy artykuł.Przerażające zdanie „W okresie letnim po ich zjedzeniu nie należy narażać organizmu na nasłonecznienie, ponieważ odnotowuje się przypadki wylewów związane z ich konsumpcją”
drobina
11 lat temu
Chemii rzeczywiście nie unikniemy, ale spryskiwać jabłka chemikaliami 42 razy w roku? Masakra jakaś!
Basiek
11 lat temu
janka napisał(a):
> zawsze zostają jeszcze kupne, przetworzone cytrusy ja ufam firmie Grycan i wierzę, że jej sorbety nie są naszpikowane chemią.
No ja nie wiem, czy coś, co ma w swoim składzie: zagęstniki (pektyna, guma guar, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego) można uznać za „nienaszpikowany chemią” ;P
Żeby nie wyjść na idiotkę, sprawdziłam sobie – są one pochodzenia naturalnego, ale do ich wytworzenia potrzebny jest proces chemiczny (na przykład wytrącanie izopropanolem).
Chemii nie unikniemy, możemy co najwyżej wybierać, czym się będziemy truć i w jakim stopniu, niestety…
dulcynea
11 lat temu
To bardzo ciekawe informacje zawarte w artykule na temat cytrusów. Właściwie latem nie jem za dużo cytrusów , są inne sezonowe owoce . I z tego chętnie korzystam, a zimą jak najbardziej chętnie zjadam cytrusy. Boję się tej chemii zawartej w skórce ,więc skórek nie używam:)
janka
11 lat temu
zawsze zostają jeszcze kupne, przetworzone cytrusy 😉 ja ufam firmie Grycan i wierzę, że jej sorbety nie są naszpikowane chemią.
Danusiate
11 lat temu
Ja lubię wrzucać plasterek pomarańczy i cytryny do coli, ale tak jak Mejgosia chyba już przestanę lubić 🙁
Meguszka
11 lat temu
a ja właśnie lubię bez skóry z cytryny, bo jest gorzka. Cieszą mnie takie ciekawostki. A cytrusy lubię bardzo w grudniu, zwłaszcza mandarynki :)))
mejgosia
11 lat temu
to straszne wieści! A co zrobić jak ktoś lubi skórkę pomarańczową w cukrze, czy sparzenie wystarczy , aby pozbyć się tej chemii? Ja lubię herbatę z cytryną, ale w plasterku ze skórką, smak jest zupełnie inny, ale teraz po przeczytaniu artykułu, mam obawy, i chyba zrezygnuję z tej przyjemności!