Rozpoznaj chorobę Zdrowie

Nie tylko nadczynność i niedoczynność – rak tarczycy

nie-tylko-nadczynnosc-i-niedoczynnosc-rak-tarczycy

Z chorą tarczycą najczęściej kojarzy nam się niedoczynność lub nadczynność, tym czasem nasza tarczyca jest również zagrożona chorobą nowotworową. Na szczęście, dzięki dostępnym metodom diagnozowania możliwe jest szybsze i skuteczniejsze wykrycie choroby, również niewielka złośliwość i lepsza odpowiedź na leczenie wpływają na pozytywne rokowanie. Szacuje się, iż ogółem 10-letnie przeżycie wynosi 85%.

Rak tarczycy stanowi 1% wszystkich nowotworów złośliwych i jest najczęstszym nowotworem złośliwym układu endokrynnego. Pozostałe nowotwory tarczycy to nowotwory pochodzenia nienabłonkowego takie jak mięsak, chłoniak, włókniakomięsak i nowotwory przerzutowe. Rak tarczycy występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Kobiety zapadają na raka tarczycy 3-5 razy częściej niż mężczyźni. W Polsce około 80% pacjentek to kobiety. Obserwuje się dwa szczyty zachorowalności: w wieku 7-20 lat oraz w wieku 40-65 lat.

Czynnikami, które mają niepodważalny wpływ na rozwój raka tarczycy są

  • zawartość jodu w diecie
  • ekspozycja na promieniowanie jonizujące
  • czynniki genetyczne

W przypadku ilości jodu zawartego w diecie występuje pewien paradoks. Zarówno niedobór jak i nadmiar jodu szkodzą. W przypadku niedoboru pojawia się najczęściej rak pęcherzykowaty, a przy nadmiarze rak brodawkowaty. Ekspozycja na promieniowanie jonizujące ma szczególnie duże znaczenie w wieku rozwojowym oraz po radioterapii. Udowodniono również podłoże dziedziczne raka tarczycy (mutacja genu RET), przede wszystkim dotyczy to raka rdzeniastego.

Objawy raka tarczycy

Objawy są zwykle niecharakterystyczne i trudno je odróżnić od innych chorób tarczycy. Stąd wniosek, że nie należy bagatelizować dolegliwości. Jeżeli występują u Ciebie poniższe objawy koniecznie zgłoś się do lekarza.

  • powiększenie węzłów chłonnych szyi (w momencie rozpoznania przerzuty występują w 5% przypadków)
  • wyczuwalny guz
  • szybki wzrost długoletniego wola
  • duszność
  • chrypka
  • zaburzenia połykania

Aby uchronić się przed ryzykiem zachorowania, należy spożywać wystarczającą ilość jodu, chronić się przed nadmierną ekspozycją na promieniowanie jonizujące (niepotrzebne badania diagnostyczne), ale przede wszystkim pamiętać o częstym kontrolowaniu stanu swojego zdrowia.Bardzo ważne w profilaktyce zaburzeń funkcjonowania tarczycy jest zaopatrzenie diety
w odpowiednią ilość jodu odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie tego gruczołu. Jest to najprostszy i najtańszy ze sposobów, ponieważ wystarczające okazuje się dodawanie do potraw spożywczej soli jodowanej.Poza solą, której niestety nie możemy spożywać zbyt dużo, aby w trosce o tarczycę nie zaszkodzić własnemu układowi krążenia i sercu, istnieje również szereg produktów zawierających jod. Należą do nich m.in. ryby i owoce morza, a dla osób które nie lubią tych produktów, w aptekach dostępne są specjalne preparaty witaminowe z wysoką zawartością jodu.

Zuzanna Górka

Komentarze (6)

pati25

12 lat temu

Powinniśmy badac tarczycę profilaktycznie.Ale lekarze nie zlecają tych badań.Diagnoza tarczycy nie jest zbyt skomplikowana. Polega przede wszystkim na kontroli we krwi poziomu hormonu tyreotropowego (TSH).

Emilly27k

12 lat temu

Szkoda,że niektórzy o swoich chorobach dowiadują się zbyt późno.Iwonuska współczuję ci.Pewnie teściowej brakuje.Pamiętaj ,że masz nas.pisz i zaglądaj tu.

okulary

12 lat temu

Zachorowalność na chorobę tarczycy ,ma przykre następstwa. Napewno ważna jest wcześniej profilaktyka, żeby temu zapobiec.Jeżeli nasze dolegliwości potraktuje lekarz poważnie, i skieruje na odpowiednie badania.Parę lat temu było powietrze skażone Czarnobylem,to też ma zapewne swój wpływ.Wtedy apelowano,by się zgłosić ,do przychodni bo są podawane preparaty z jodu,myśmy akurat się zastosowali do tego,to miało mieć dobroczynny wpływ,na skutki zanieczyszczenia.Lecz wiadomo , nawet z tego artykułu że są inne czynniki co mają zgubny wpływ.

cali

12 lat temu

Należy pamiętać o tym, aby jeśli mamy sól jodowaną, szczelnie zamykać pojemnik, w którym przechowujemy sól, bo jód, która jest dodatkiem do soli bardzo szybko ulatnia się z otwarego pojemniczka.

iwonuska

12 lat temu

we wrześni zmarłą moja teściowa na raka płuc , najgorsze jest to,że badała się a jak okazało sie że ma raka było już za pożnao.

sara

12 lat temu

No właśnie na każdym kroku w profilaktyce chorób słyszymy częsta kontrola stanu zdrowia,a w tej naszej służbie zdrowia tak ciężko wydostać skierowania,ale oczywiście na dietę która pomoże nam się uchronić przed ryzykiem zachorowania to już mamy wpływ.

Zostaw komentarz