Dieta Włącz do diety...

Nie tylko biała mąka

nie-tylko-biala-maka

W naszej kuchni odgrywa zdecydowanie jedną z najważniejszych ról. To przecież podstawowy składnik wielu naszych ulubionych dań, bez których większość z nas nie wyobraża sobie życia. Najczęściej używamy białej, klasycznej mąki, tymczasem mamy jej kilka rodzajów. Który wybrać?

Mąka pszenna
Zdecydowanie najbardziej popularna. To rodzaj mąki otrzymywany z pszenicy. Jest wykorzystywana m.in. do produkcji sosów, pieczywa oraz ciast. Im niższy jest typ mąki, tym jest ona bielsza i uboższa w błonnik, składniki mineralne i witaminy.

Podstawowe typy mąk pszennych:

  • mąka poznańska, typ 500 – polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów,
  • mąka luksusowa, typ 550 – polecana do ciast drożdżowych i smażonych,
  • mąka tortowa, typ 450 – polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych ,
  • mąka krupczatka, typ 500 – polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych,
  • mąka wrocławska, typ 500 – polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów.

Postaraj się wybierać mąkę wzbogaconą. Mąka wzbogacona zawiera tyle samo kalorii, białka, węglowodanów co niewzbogacona, ale znacznie więcej wapnia, witamin B1, B2, niacyny oraz folianów.Dobrym wyborem jest tez mąka razowa, czyli ciemna.

Mąka żytnia
W mące żytniej, podobnie jak w pszennej, im wyższy jest typ mąki, tym więcej zawiera ona potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, witamin E, B1, B2, niacyny i folianów. Różnice w zawartości witamin i składników mineralnych między mąką białą i ciemna są nawet trzykrotne, stąd warto wybierać mąkę żytnią o wyższym typie. Informacja dla cukrzyków – chleb żytni pełnoziarnisty ma najniższy indeks glikemiczny spośród pieczywa.

Mąka orkiszowa
Orkisz jest w zasadzie odmiana pszenicy, był znany już w starożytności i bardzo popularny w średniowieczu.
Mąka ta ma dużą wartość odżywczą, zawiera więcej białka niż mąki pszenna i żytnia, natomiast mniej węglowodanów. Znajduje się w niej więcej cynku, miedzi, selenu, witaminy E, a także błonnika.

Mąka sojowa
To królowa wszystkich mąk – jest najbogatsza w witaminy i składniki mineralne. Zawiera wyjątkowo dużo potasu (7 razy więcej niż razowa mąka pszenna i 6 razy więcej niż razowa mąka żytnia), jest bogata także w wapń, żelazo i cynk. Stanowi również znaczące źródło folianów. Warto poszukać różnych przepisów wykorzystujących mąkę sojową do przygotowywania potraw i na stałe wprowadzić ja do naszej kuchni, ponieważ zawiera ona znacznie mniej węglowodanów niż inne mąki, a dużo więcej błonnika i białka.

Mąka bezglutenowa
Gluten jest to białko, które znajduje się w pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu, zawierają go więc także mąki wyprodukowane z tych zbóż. Nie mogą go spożywać osoby chore na celiakię oraz alergicy, tym przypadku należy stosować zamienniki pszenicy.

Przy wyborze mąki należy pamiętać o prostej zasadzie – im jest ciemniejsza, tym jest zdrowsza. Dotyczy się to również takich produktów jak ryż, makarony, pieczywo.

Zuzanna Górka

Komentarze (20)

pati25

7 lat temu

Jest tyle rodzajów mąki.W mojej kuchni gości głównie ta pszenna.W zależności od tego do czego ma być przeznaczona mąka wybieram różne jej typy

topik4433

9 lat temu

Nie wiedziałam, że numeracja na jajkach ma znaczenie. Dzięki Gloria za przydatną informacje 🙂 Od teraz będę zwracała na to uwagę.

GloriaVictis

9 lat temu

No pewnie, że jest różnica! Ale mieszczuchy też muszą sobie jakoś radzić. Ja odkąd się dowiedziałam co oznaczają numerki na jajkach kupuję tylko 0 albo 1 ostatecznie 2 jak już nie mam wyjścia, a potrzebuję jajek na gwałt. Ale jeśli w sklepie są same 3- czyli jajka klatkowe to po prostu ich nie kupuję, nawet jeśli jajek bardzo potrzebuję. Po prostu nie chcę świadomie przyczyniać się do procederu klatkowej hodowli kur.

izabelle

9 lat temu

A ja mieszkam w mieście a jajeczka prosto od kur również mam , a to dlatego, że ciocia ma kury i zawsze nam dostarcza świeże, ekologiczne jajca 🙂 Widać różnice jak zje się takie jajko i porówna z tym kupnym.

irena_nowak_kubalewska

9 lat temu

Moja tesciowa i kurki i kaczki ma- tak więc tez nigdy jajek ze sklepu nie kupuję- te od biegających po podwórku kurek zupełnie inaczej smakują

GloriaVictis

9 lat temu

Annogato… zazdroszczę, nie ma nic pyszniejszego niż swojskie produkty… I mówię to ja, mieszczuch z krwi i kości! Który o takich pysznościach może tylko pomarzyć…

Annagata

9 lat temu

Ponieważ mieszkam na wsi,mam jajka „od chłopa”,już nie pamiętam,kiedy ostatni raz kupowałam w sklepie.I ludzie chyba mnie lubią,bo przynoszą mi jajka w prezencie!!!Czasem zdarzy się jakiś indyk czy świnka swojego chowu i swojskie wyroby.Żyć,nie umierać!

GloriaVictis

9 lat temu

Emilly27k 6 zł za 30 sztuk jajek, czyli jajka na pewno z chowu klatkowego :-(. Czyli kury żyją stłoczone w klatkach, e tam żyją, wegetują- bo co to za życie. Mają podcięte skrzydła, dzioby i nogi, żeby się wzajemnie nie kaleczyły. Biedne kurki 🙁
Dla odważnych link do filmu o chowie klatkowym
http://www.youtube.com/watch?v=gHepWyDV0Xw
ale ostrzegam jest makabryczny.

Smacznego!

Emilly27k

9 lat temu

Nie ma jak domowy chleb. Teraz muszę się poszukać przepisu ba babkę. Miałam przepis na taką babkę na oleju i wszystkie składniki po 4. AnnaAgata w Biedronce jajeczka się opłaci kupić.Kosztują 6zł za 30 sztuk i wcale nie są takie małe jakby się wydawało.

Annagata

9 lat temu

Zużyłam pół torby tej mieszanki,czyli pół kilograma,a wyszedł chleb mniej więcej 750 g.To gotowa mieszanka,dodaje się tylko wodę,na torebce jest przepis.

Emilly27k

9 lat temu

AnnaAgata i jak ci smakował chlebek i ile zużyłaś kg mąki do pieczenia.Mój tata jak piecze zużywa podczas pieczenia chleba 2 kg mąki.

Annagata

9 lat temu

A ja ostatnio kupiłam w Lidlu mąkę do wypieku chleba pszenno-żytnią z ziarnem i dzisiaj właśnie upiekłam chlebek.Mówię Wam,pychota,zapraszam na kromeczkę!!!A tak poważnie,ja podobnie jak jkokosza,też patrzyłam,żeby mąka była bielutka i to był błąd.Ale kiedyś tak się mówiło,że im bielsza mąka,tym lepsza.

jkokosza

9 lat temu

Kupując mąkę pszenną zawsze zwracałam uwagę na to, aby była piękna, biała i to był mój błąd. Po przeczytaniu artykułu zdecydowanie wolę już tą ciemniejszą bo jest zdrowsza i cenniejsza.Dobrze,że trafilam na tą stronkę, bo różnego rodzaju mąki używam, ale nigdy nie zastanawiałam sie nad ich właściwościami.

malgosia74

9 lat temu

Używam róznych rodzajów mąki w swojej kuchni. Przeważnie jest to mąka pszenna , ale z racji tego, że pieke chleb to często eksperymentuje z rodzajami mąki i powiem że warto, bo zawsze można odkryć nowy a przede wszystkim zdrowy smak wypieku. Do ciast maka tortowa, ale krupczatka też często u mnie gości, tak jak mąka orkiszowa 🙂 Wszystko to dla zdrowia 🙂

izabelle

9 lat temu

Ja podobnie jak Sara używam w kuchni przede wszystkim mąkę pszenną i tortową, ale spróbuję też te polecane w artykule.

okulary

9 lat temu

Mąka ma szerokie i wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni , do wypieków ciast, kopytek pierożków,zasmażek,przypraw do niektórych zup ,sosów.Z mąki orkiszowej córka wypieka chlebki.Mąke sojową muszę wprowadzić tym bardziej ,że wyczytałam bo ma mnie węglowadanów,dużo witamin.Mąka bezglutenowa to już do zastosowania dla osób z okreśonymi chorobami.

bess22

9 lat temu

Bardzo cenne informacje.Postaram się skorzystać z tych wiadomości,szczególnie,że w mojej rodzinie zwraca się szczególną uwagę na to,co się je.

sara

9 lat temu

U mnie w kuchni przewodzi mąka pszenna, co prawda teraz dzięki tutaj przeczytanym wiadomościom zacznę używać tych polecanych do poszczególnych ciast no i trzeba by wprowadzać mąki ciemne, wszak chleb jemy razowy, to jednak w swojej kuchni mąki ciemnej nie używam chyba nadchodzi czas by to zmienić.

Zostaw komentarz