Medycyna estetyczna Nowa Ja
Kwaśne mleko na ratunek

Nasz naturalny sprzymierzeniec w walce ze zrogowaciałym naskórkiem. Nawilża, pielęgnuje, odbudowuje i dobrze wpływa na nasz organizm. Jego atrybuty sprawiają, że jest wszechstronny i używany nie tylko w kosmetykach i lekach. Pozwoli osiągnąć zdrowy i piękny wygląd a przede wszystkim zachować młodość na dłużej.
Czym właściwie jest kawas mlekowy? Jest czynnym naturalnym kawasem organicznym. Po raz pierwszy odkryty w kwaśnym mleku, stąd też wzięła się jego nazwa. Naturalnie występuje także we włosach oraz jest składnikiem skóry. Znany jest również dzięki tzw. zakwasom, czyli nadmiernemu wysiłkowi mięśni. To główny składnik naturalnego czynnika nawilżającego opowiadającego za nawodnienie naskórka. Ma szerokie zastosowanie, nie tylko w kosmetykach. Jest używany m.in. w branży spożywczej.
O dobroczynności kwasu mlekowego wiadomo od dawna. Wprawdzie na początku używano tylko samego mleka. Ludzie nie mieli świadomości, że to właśnie kwas mlekowy odpowiedzialny był za dobroczynne działanie mleka. Kwas do produkcji kosmetyków oraz leków wytwarzany jest w procesie naturalnej fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych.
Idealnie złuszcza naskórek usuwając jego zrogowacenia. Ma zdolności regenerujące skórę. Dzięki swoim właściwościom działa antybakteryjnie. Odblokowuje pory co pozwala łatwiej wchłaniać kosmetyki. Przeciwdziała tworzeniu ognisk zapalnych. Dzięki czemu jest skuteczny w walce z trądzikiem, wypryskami, zaskórniakami oraz innymi problemami skórnymi. Reguluje poziom pH, co jest szczególnie istotne dla kobiet w okresie menopauzalnym. Skutecznie pielęgnuje ciało oraz włosy. Pomocny jest również w walce ze zmarszczkami, przez co silnie działa przeciw starzeniu.
Jest to składnik wielu kosmetyków oraz leków. Używany także w odpowiednim roztworze działa pozytywnie na narządy wewnętrzne np. na jelita. Stosowany w produktach dopochwowych, dzięki swoim właściwościach regulujących poziom pH. Bardzo często jest składnikiem kremów do pielęgnacji skóry dzięki działaniom nawilżających.
Najważniejsze jest to, że kwas mlekowy jest w pełni naturalny i przyswajalny przez nasz organizm. Jego dobroczynne właściwości znane są od pokoleń, co sprawia, że jest bardzo popularnym składnikiem kosmetycznym.
B.M
« Badania ważne dla Ciebie
drobina
11 lat temu
Mogę śmiało powiedzieć, że wychowałam się na kwaśnym mleku. W dzieciństwie nie znosiłam mięsa. Najbardziej lubiłam jeść ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Miłość do niego pozostała mi do dziś. Dzisiaj kupuję kwaśne mleko w kubeczkach plastikowych. Niestety, jego smak znacznie odbiega od tego z dzieciństwa. Pamiętam piwniczkę mojej babci, a w niej gliniane garnki z zimnym, najlepszym na świecie kwaśnym mlekiem 🙂
memorka
11 lat temu
Podobnie jak Dulcynea, pamiętam kwaśne mleko z dzieciństwa. Teraz pijam kefir ze sklepu, ale to nie to samo, co prawdziwe ukiszone mleko prosto od krowy.
dulcynea
11 lat temu
Kwaśne mleko pamiętam tylko z wiejskich obiadów mojej cioci. Sto lat temu!
Pije tylko jogurty, muszę sięgnąć po kwaśne mleko i przypomnieć sobie jak ono smakuje.Tym bardziej ,że można je kupić .
filodendron
11 lat temu
Tego nie wiedziałam o kwaśnym mleku .Na pewno skorzystam z tej wiedzy z artykułu.
Annagata
11 lat temu
Pamiętam,że jak byłam dzieckiem i za mocno przypiekło mnie słońce,mama robiła mi okłady z zsiadłego mleka.Ale nigdy nie przyszło mi do głowy robić maseczkę na twarz.Może warto spróbować.
pati25
12 lat temu
Kwaśne mleko należy także pić przy kuracji antybiotykiem
amchojnacka
13 lat temu
W sklepach możemy kupić gotowe zsiadłe mleko. Powstaje ono z mleka zaszczepionego specjalnie wyselekcjonowanymi bakteriami mlekowymi. Przetwarzają one cukier mleczny na kwas mlekowy i tym samym powodują koagulację białek, czyli zsiadanie się mleka. Mleko zsiadłe można przygotować samodzielnie w domu. Surowe, np. wiejskie, trzeba zawsze przegotować, pasteryzowane – nie. Mleko musi zsiadać się w temperaturze pokojowej, nigdy w lodówce. Koniecznie też należy dodać do słodkiego mleka łyżeczkę zakwaszonej śmietany, kefiru lub maślanki.
kasia1358
13 lat temu
no właśnie ,to sklepowe chyba nie ma takich właściwości.
gwolska
13 lat temu
Ja bardzo często kupuję naturalne mleko takie „prosto od krowy”, gdyż uwielbiam kwaśne mleko szczególnie ze świeżo ugotowanymi ziemniaczkami z cebulką. Niestety mleko kupione w sklepie nie nadaje się do ukwaszenia.
7-zyczen
13 lat temu
To,ze trzeba pic kwasne mleczko to wiedzialam,ale smarowac sie nim to juz nie…Pamietam jak moja babcia smarowala sie maslem,ale wiecie jakim,nie…Takie swojskie w domciu uklepane.Z wielka przyjemnoscia skorzystam z tych porad,wszak to takie naturalne i niedrogie.Dziekuje:):):)
danatwa
13 lat temu
Uwielbiam ale kwaśne mleko pić , szczególnie latem , schłodzone , nie ma nic lepszego 🙂 Dbam o swoją skórę od środka?? 🙂
picola
13 lat temu
Ciekawy artykuł, nie wiedziałam że kwaśne mleko ma takie właściwości.Jednak człowiek codziennie uczy się czegoś nowego.
picola
13 lat temu
Ciekawy artykuł, nie wiedziałam że kwaśne mleko ma takie właściwości.Jednak człowiek codziennie uczy się czegoś nowego.
hallina
13 lat temu
Myślę,że warto to wypróbowac.Kwaśne mleko wcale nie drogie,a jeśli efekt ma byc tak spektakularny to na pewno warto wypróbowac
jkokosza
13 lat temu
Z tego artykułu wynika,że warto by było codziennie przemywać twarz kwaśnym mlekiem a efekt napewno byłby wspaniały.
danatwa
13 lat temu
ooo bardzo ciekawy artykuł . Ja zazwyczaj stosowałam kwaśne mleko jak poparzyłam skórę promieniami słonecznymi . Teraz wiem że ma też inne zastosowanie.
barbara13
13 lat temu
Poznałam dobroczynne działanie kwasu mlekowego mając problemy z powtarzającym się stanem zapalnym narządów rodnych. Leki na bazie kwasu mlekowego okazały się bardzo skuteczne.
msd18
13 lat temu
dodatkowo kwaśne mleko jest bardzo pomocne przy poparzeniach słonecznych
Zielarka
13 lat temu
Chciałam jeszcze dodać, że kwas mlekowy znakomicie zastępuje ocet w gospodarstwie domowym, do potraw, sosów, sałatek i napojów. Reguluje m.i. przemianę materii, pomaga trawieniu, oraz powoduje lepsze przyswajanie żelaza i wapnia.
Czytałam, że wiele osób pozbyło się ALERGICZNYCH PROBLEMÓW pijąc jedną łyżeczkę KWASKU rozcieńczonego w szklance wody.
Ma działanie bakteriobójcze; 1% roztwór wodny stosuje się do płukania jamy ustnej, w owrzodzeniach i stanach zapalnych dziąseł.
basikmac
13 lat temu
Po przeczytaniu artykułu mam ochotę zrobić sobie maseczkę z kwaśnego mleka, ale połączonego z miodem 🙂