ABC Odżywiania Dieta

Kuchnia meksykańska

kuchnia-meksykanska

Kuchnia meksykańska została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kuchnia tego regionu jest taka sama jak jego mieszkańcy – jest zróżnicowana i mocno charakterystyczna, łączy w sobie tradycje Indian oraz hiszpańskich konkwistadorów.

Łączenie smaków

Meksykańska kuchnia to połączenie dwóch światów – kuchni Starego Świata i kuchni Nowego Świata. Powstała w momencie, kiedy Hiszpanie osiedlili się w Meksyku i przywieźli ze sobą swoje potrawy, do których rdzenni mieszkańcy zaczęli dodawać własne przyprawy i składniki. Taka mieszanka okazała się bardzo korzystna, pełna różnorodności, nowych smaków i niepowtarzalnych dań.

Podstawowe składniki

Dania w kuchni meksykańskiej składają się głównie z kukurydzy, różnych odmian fasoli, papryki i chili. Charakterystyczne dla niej są dania mięsne, z dużą ilością warzyw, a także owoców morza. Potrawy meksykańskie są niezwykle ostre i dobrze doprawione. Jednym z podstawowych surowców, z których przygotowuje się dania jest masa uzyskiwana z przemiału ziaren kukurydzy w specyficzny sposób (nie jest to zwykła mączka kukurydziana). Takiej masy nie uzyskuje się nigdzie indziej, prócz Meksyku.

Meksykańskie specjalności

Meksyk słynie z wielu charakterystycznych potraw:

  • tortilla – placek pszenny lub kukurydziany, w który zawija się przeróżne składniki
  • tacos – ciepłe tortille, które można polać pastą z awokado – guacamole
  • tamales – kukurydziane pierożki z mięsem i chili
  • bizochos – słodkie pieczywo, często jedzone na śniadanie

M. Witczak

Kuchnia meksykańska została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kuchnia tego regionu jest taka sama jak jego mieszkańcy – jest zróżnicowana i mocno charakterystyczna, łączy w sobie tradycje Indian oraz hiszpańskich konkwistadorów.

Nie może oczywiście zabraknąć takich specjałów, jak:

  • salsa – najpopularniejszy meksykański sos nadający potrawom specyficznego smaku, posiada wiele odmian
  • chiles en nogada, czyli “potrawa niepodległości” (ma kolory meksykańskiej flagi) – to zielona papryka nadziewana mielonym mięsem z migdałami, polana sosem orzechowym i przybrana miąższem granatu.

Meksykanie mają także wiele takich specjałów, na widok których Europejczykom cierpnie skóra. W tym rejonie uznaje się za jadalne ponad 500 gatunków owadów, a niektóre z nich wkrótce mogą wyginąć z powodu zbyt dużej popularności. Mieszkańcy Meksyku uwielbiają m.in. chapulines, czyli smażone świerszcze lub escamoles – gotowane larwy mrówek.

Przygotowywanie potraw kuchni meksykańskiej w innych krajach nie jest w stanie oddać w pełni ich smaku i właściwości. Tylko tradycyjny sposób przyrządzania tych dań może wydobyć pełnię ich zalet. Dlatego aby posmakować kuchni meksykańskiej najlepiej pojechać prosto do Meksyku.

M. Witczak

Komentarze (8)

helas

10 lat temu

Jestem oczarowana kuchnią meksykańską. Uwielbiam zestawienia jej smaków. Dla mnie to coś cudownego, te ostrości, uwielbiam przede wszystkim pikantne, paprykowe danie- chili con carne, po prostu niebo w gębie :-d

pati25

10 lat temu

Kuchni meksykańskiej,tej prawdziwej nie smakowałam.Bardzo smakuje mi salsa i tortilla-te kupowane w naszych sklepach.Mam zatem małą namiastkę smaków Meksyku :-X

Mindi

10 lat temu

Nigdy nie jadłam dań kuchni Meksykańskiej, nawet tej podawanej w budkach na ulicach. Ale jestem otwarta na nowe smaki i przy najbliższej okazji spróbuję 🙂

mejgosia

10 lat temu

Prawdziwej kuchni meksykańskiej nigdy nie próbowałam, znam smak tortilli i salsy, ale w wersji spolszczonej, czyli z budek ulicznych naszych miast! Ponieważ nie lubię ostrych potraw , nie dążę do poznania tej kuchni! Ale ? gdybym była w Meksyku, kiedyś tam…to na pewno spróbuję!

drobina

10 lat temu

Lubię meksykańską kuchnię. Najbardziej tortillę i zupę meksykańską:-) Na świerszcze i gotowane larwy mrówek jednak się nie zdecyduję(devil):-X:-X

dulcynea

10 lat temu

Lubię kuchnie innych narodów.
Często staram się je wykorzystać w swojej kuchni.
Mistrzynią gotowania, z pewnością, nie jestem;)
Z meksykańskiej kuchni często korzystam z tortilli , w którą zawijwm mieso i warzywa.
Innych potraw nie próbowałam:-X choć kuchnia meksykańska , z pewnością, zdrowa i oryginalna.

Zostaw komentarz