ABC Odżywiania Dieta
Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kuchnia tego regionu jest taka sama jak jego mieszkańcy – jest zróżnicowana i mocno charakterystyczna, łączy w sobie tradycje Indian oraz hiszpańskich konkwistadorów.
Łączenie smaków
Meksykańska kuchnia to połączenie dwóch światów – kuchni Starego Świata i kuchni Nowego Świata. Powstała w momencie, kiedy Hiszpanie osiedlili się w Meksyku i przywieźli ze sobą swoje potrawy, do których rdzenni mieszkańcy zaczęli dodawać własne przyprawy i składniki. Taka mieszanka okazała się bardzo korzystna, pełna różnorodności, nowych smaków i niepowtarzalnych dań.
Podstawowe składniki
Dania w kuchni meksykańskiej składają się głównie z kukurydzy, różnych odmian fasoli, papryki i chili. Charakterystyczne dla niej są dania mięsne, z dużą ilością warzyw, a także owoców morza. Potrawy meksykańskie są niezwykle ostre i dobrze doprawione. Jednym z podstawowych surowców, z których przygotowuje się dania jest masa uzyskiwana z przemiału ziaren kukurydzy w specyficzny sposób (nie jest to zwykła mączka kukurydziana). Takiej masy nie uzyskuje się nigdzie indziej, prócz Meksyku.
Meksykańskie specjalności
Meksyk słynie z wielu charakterystycznych potraw:
- tortilla – placek pszenny lub kukurydziany, w który zawija się przeróżne składniki
- tacos – ciepłe tortille, które można polać pastą z awokado – guacamole
- tamales – kukurydziane pierożki z mięsem i chili
- bizochos – słodkie pieczywo, często jedzone na śniadanie
M. Witczak
Kuchnia meksykańska została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kuchnia tego regionu jest taka sama jak jego mieszkańcy – jest zróżnicowana i mocno charakterystyczna, łączy w sobie tradycje Indian oraz hiszpańskich konkwistadorów.
Nie może oczywiście zabraknąć takich specjałów, jak:
- salsa – najpopularniejszy meksykański sos nadający potrawom specyficznego smaku, posiada wiele odmian
- chiles en nogada, czyli “potrawa niepodległości” (ma kolory meksykańskiej flagi) – to zielona papryka nadziewana mielonym mięsem z migdałami, polana sosem orzechowym i przybrana miąższem granatu.
Meksykanie mają także wiele takich specjałów, na widok których Europejczykom cierpnie skóra. W tym rejonie uznaje się za jadalne ponad 500 gatunków owadów, a niektóre z nich wkrótce mogą wyginąć z powodu zbyt dużej popularności. Mieszkańcy Meksyku uwielbiają m.in. chapulines, czyli smażone świerszcze lub escamoles – gotowane larwy mrówek.
Przygotowywanie potraw kuchni meksykańskiej w innych krajach nie jest w stanie oddać w pełni ich smaku i właściwości. Tylko tradycyjny sposób przyrządzania tych dań może wydobyć pełnię ich zalet. Dlatego aby posmakować kuchni meksykańskiej najlepiej pojechać prosto do Meksyku.
M. Witczak
« Pij tanio i zdrowo!
helas
10 lat temu
Jestem oczarowana kuchnią meksykańską. Uwielbiam zestawienia jej smaków. Dla mnie to coś cudownego, te ostrości, uwielbiam przede wszystkim pikantne, paprykowe danie- chili con carne, po prostu niebo w gębie :-d
pati25
10 lat temu
Kuchni meksykańskiej,tej prawdziwej nie smakowałam.Bardzo smakuje mi salsa i tortilla-te kupowane w naszych sklepach.Mam zatem małą namiastkę smaków Meksyku :-X
Emilly27k
10 lat temu
To prawda ,że kuchnia meksykańska jest ostra, ale mnie jednak kusi na te meksykańskie sosy.:)))
filodendron
10 lat temu
Jak dla mnie trochę za pikantna, ale lubię sos meksykański do mięsa.
Mindi
10 lat temu
Nigdy nie jadłam dań kuchni Meksykańskiej, nawet tej podawanej w budkach na ulicach. Ale jestem otwarta na nowe smaki i przy najbliższej okazji spróbuję 🙂
mejgosia
10 lat temu
Prawdziwej kuchni meksykańskiej nigdy nie próbowałam, znam smak tortilli i salsy, ale w wersji spolszczonej, czyli z budek ulicznych naszych miast! Ponieważ nie lubię ostrych potraw , nie dążę do poznania tej kuchni! Ale ? gdybym była w Meksyku, kiedyś tam…to na pewno spróbuję!
drobina
10 lat temu
Lubię meksykańską kuchnię. Najbardziej tortillę i zupę meksykańską:-) Na świerszcze i gotowane larwy mrówek jednak się nie zdecyduję(devil):-X:-X
dulcynea
10 lat temu
Lubię kuchnie innych narodów.
Często staram się je wykorzystać w swojej kuchni.
Mistrzynią gotowania, z pewnością, nie jestem;)
Z meksykańskiej kuchni często korzystam z tortilli , w którą zawijwm mieso i warzywa.
Innych potraw nie próbowałam:-X choć kuchnia meksykańska , z pewnością, zdrowa i oryginalna.