kuchnia-dalekiego-wschodu

Daleki Wschód to nazwa, którą określa się obszar wschodniej Azji ciągnący się wzdłuż wybrzeży Pacyfiku. Jeśli więc mówimy o kuchni Dalekiego Wschodu, to mamy najczęściej na myśli kuchnię japońską, chińską i koreańską. I o takiej właśnie kuchni – bogatej, interesującej, niejednoznacznej – będzie dzisiejszy artykuł.

Przyprawy kuchni Dalekiego Wschodu

Jak już wspominałam, kuchnia ta jest bogata w smaki, między innymi dzięki przyprawom i różnym składnikom. Co więc takiego nadaje potrawom ten właściwy, charakterystyczny posmak?

  • Mieszanka 5 przypraw to specjalna mieszanka, która znajduje się tylko i wyłącznie w kuchni chińskiej. W jej skład wchodzą: anyż, goździki, pieprz Sichuan, cynamon i koper włoski.
  • Chili w proszku to kolejna przyprawa, która jednak dominuje w kuchni kantońskiej.
  • Pasta chili wykonana jest z cebuli, pomidorów, chili, czosnku, cukru, soli, octu, oleju i tamaryndowca, a czasami i z dodatkiem krewetek.
  • Miso, czyli pasta ze sfermentowanej soli, to częsty składnik japońskich potraw.
  • Olejek Sambal to pikantna pasta, która jest często stosowana w kuchni indonezyjskiej.
  • Olej sezamowy dodawany zazwyczaj po zakończeniu gotowania.
  • Tofu czyli namoczona, rozdrobniona, zmieszana z wodą i krótko gotowana soja.
  • Mąka ryżowa, która jest używana i do potraw słodkich, i do pieczywa, i podczas smażenia.
  • Wasabi, czyli japoński chrzan.

Metody przygotowania

W naszej polskiej kuchni nie moglibyśmy żyć bez zup, a więc i bez gotowania. Z kolei w przypadku Kuchni Dalekiego Wschodu najważniejszymi metodami przygotowywania dań jest podsmażanie, smażenie w głębokim oleju i gotowanie, ale na parze.

Sabina Sosnowska