jak-dobrze-przyrzadzic-rybe

Ryby, szczególnie morskie, są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nie tylko. Okazuje się jednak, że niewiele gospodyń wie, co zrobić z rybą, by wydobyć z niej cały smak i zachować cenne składniki. My podpowiadamy, co i jak!

Ryby możemy też gotować na parze lub z warzywami, możemy wędzić, grillować a nawet przysmażyć na ognisku. Smażenie powinno być ostatecznością, gdyż tak przygotowana ryba smakuje bardziej tłuszczem, niż rybą.

Przyprawioną rybę możemy również zamarynować, a także przygotować z nich pastę do kanapek, zupę i klopsiki. Wszystko zależy od naszej fantazji i otwartości na eksperymenty kulinarne.

Do ryb doskonale pasują sosy: czosnkowy, jogurtowy z koperkiem, kaparowy tatarski, cytrynowy. Ryby lubią kwaśny smak! Jeśli nie chcesz tracić czasu na sosy, możesz podać rybę z ćwiartką cytryny – jej sok wyciśnięty na rybne danie świetnie podkreśli jej smak.

Joanna Pastuszka-Roczek