ABC Odżywiania Dieta

Jak dobrze przyrządzić rybę?

jak-dobrze-przyrzadzic-rybe

Ryby, szczególnie morskie, są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nie tylko. Okazuje się jednak, że niewiele gospodyń wie, co zrobić z rybą, by wydobyć z niej cały smak i zachować cenne składniki. My podpowiadamy, co i jak!

W Polsce istnieje długa tradycja łowienia i smakowania ryb, jednak w wyniku coraz większego zanieczyszczenia rzek coraz rzadziej mamy do czynienia z naprawdę dobrą rybą, a nawet jeśli uda nam się ją znaleźć, jest ona bardzo droga.

Na naszych stołach króluje śledź w wersji marynowanej i smażony filet. Trudno nam wyobrazić sobie, że każdą rybę można przygotować na wiele sposobów i dzięki kombinacji przypraw i czasu możemy uzyskać bardzo interesujący smak rybnej potrawy.

Po pierwsze – wybierz rybę

Na początek warto poznać kilka gatunków ryb, które różnią się smakiem, zawartością ości i konsystencją mięsa. Tradycyjnie oprócz śledzia Polak wymieni karpia i może łososia, w świecie filetów kojarzy mu się panga czy mintaj albo kojarzy tuńczyka czy makrelę w puszce.

A przecież mamy pstrąga, okonia, szczupaka, węgorza, flądrę, karasia, sandacza, solę i dorsza. Często w sklepie rybnym można dostać wędzone ryby morskie, które nie występują w naszych wodach: karmazyn, ryba maślana, halibut.

Nieznane nam gatunki ryb oferują nam bogatą gamę smaków – ryba wcale nie jest nijaka! Ważne tylko, by przy kupowaniu ryb zwrócić uwagę na oczy i skrzela. Oczy powinny być szkliste, nie mętne i zasłonięte bielmem, a skrzela odrobinę wilgotne i różowawe. Im świeższa ryba – tym lepiej, jednak w wielkich miastach daleko od morza bardzo trudno taką rybę dostać.

Joanna Pastuszka-Roczek

Ryby, szczególnie morskie, są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nie tylko. Okazuje się jednak, że niewiele gospodyń wie, co zrobić z rybą, by wydobyć z niej cały smak i zachować cenne składniki. My podpowiadamy, co i jak!

Po drugie – przypraw rybę

Wiele osób narzeka, że mięso ryby jest mdłe i muliste w smaku. Gdyby jednak tak było, to jedzenie sushi byłoby katorgą, a jest to całkiem smaczna i ciekawa przygoda. Sekret tkwi w świeżości ryby i sposobie jej przyprawienia. Nawet, jeśli kupimy średnio świeżą rybę, możemy uratować jej smak odpowiednimi przyprawami.

Sekret przyprawiania ryb polega na tym, że nie wystarczy natrzeć jej mięsa przed przygotowaniem – przyprawy muszą się odpowiednio wgryźć. Należy wybrać mocno aromatyczne zioła, które zawierają wiele olejków eterycznych: cząber, tymianek, pietruszka, jałowiec, rozmaryn, czosnek. Staramy się nie używać soli, a jeśli już, to nacieramy nią mięso tuż przed przyrządzaniem. Najlepiej zdecydować się na sól ziołową lub cytrynową.

Przyprawy kładziemy bezpośrednio na mięsie i na skórze ryby, owijamy całość folią i trzymamy w lodówce przez minimum dwie godziny – dopiero potem można zacząć pracę z rybą. Nadzianie świeżą pietruszką karpia i zamrożenie, a następnie rozmrożenie ryby skutecznie wyciąga cały mulisty smak!

Po trzecie – przygotuj rybę

Najczęściej po prostu smażymy rybę w panierce z maki czy bułki tartej, jednak najzdrowszym sposobem jest pieczenie jej w folii w piekarniku. Dzięki temu ryba nie naciągnie niezdrowego tłuszczu i będzie bardziej dietetyczna. Jej główną zaletą jest szybki czas przygotowania.

Joanna Pastuszka-Roczek

Ryby, szczególnie morskie, są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nie tylko. Okazuje się jednak, że niewiele gospodyń wie, co zrobić z rybą, by wydobyć z niej cały smak i zachować cenne składniki. My podpowiadamy, co i jak!

Ryby możemy też gotować na parze lub z warzywami, możemy wędzić, grillować a nawet przysmażyć na ognisku. Smażenie powinno być ostatecznością, gdyż tak przygotowana ryba smakuje bardziej tłuszczem, niż rybą.

Przyprawioną rybę możemy również zamarynować, a także przygotować z nich pastę do kanapek, zupę i klopsiki. Wszystko zależy od naszej fantazji i otwartości na eksperymenty kulinarne.

Do ryb doskonale pasują sosy: czosnkowy, jogurtowy z koperkiem, kaparowy tatarski, cytrynowy. Ryby lubią kwaśny smak! Jeśli nie chcesz tracić czasu na sosy, możesz podać rybę z ćwiartką cytryny – jej sok wyciśnięty na rybne danie świetnie podkreśli jej smak.

Joanna Pastuszka-Roczek

Komentarze (9)

Danusiate

6 lat temu

Ja też jestem wielką miłośniczką ryb i chętnie wypróbuję Wasze przepisy 🙂 Pyszne, zdrowe i w sumie łatwe do przyrządzenia – jedyna wada to dość wysoka cena.

pati25

6 lat temu

Uwielbim ryby.Szkoda,że są takie drogie.Najbardziej lubbbię doirsza smażonego,śledziki i pstrąga.Taki świeżo złowiony -pycha.Ten smak jest o niebo lepszy niż tego ze sklepuO:) W artykule podano ciekawe sposoby przyrządzenia ryby (woot)

dulcynea

6 lat temu

Ryba z kawą- świetna. Bardzo ten przpis lubię i korzystam z niego dość często . Wszystkim bardzo smakuje.
Ryby są , rzeczywiście, u nas drogie. Ja staram się je przyrządzać jak najczęściej. Na obiad , na śniadanie- w postaci pasty , bądź teź w formie sałatek.
Smacznego, już mi ślinka cieknie(devil)
PaO:)

mejgosia

6 lat temu

Gdyby nie taka cena, to jadłabym je codziennie! Również eksperymentuję ze smakami i właśnie z artykułu dowiedziałam się , że można dodać jałowiec! Muszę koniecznie spróbować, a może dzisiaj, bo piątek? Wyjątkowo smakuje mi ryba pomysłu Filo, ta z kawą! Rewelacyjny smak, polecam serdecznie!

filodendron

6 lat temu

Ostatnio jadłam mintaja przyrządzonego z koperkiem i był znakomity.
Robię ryby w czasem nietypowy sposób np. z oregano też są pyszne.

drobina

6 lat temu

Podobnie jak Aneczka, uwielbiam ryby. Najbardziej sobie cenię pstrąga, węgorza i łososia. Przyrządzam je na różne sposoby – często z warzywami na parze.
W sobotę planuję grilla na działce – oczywiście nie zabraknie rybek:-X

Zostaw komentarz