indeks-glikemiczny-waznym-aspektem-diety

Cukrzyca wbrew obiegowej opinii wcale nie jest choroba, która znacząco ogranicza. Wiele zależy jednak od naszego podejścia. Z cukrzycą da się normalnie żyć.

Wybieraj właściwie

Michel Montignac, który jako pierwszy prowadził badania nad wykorzystaniem zalet IG w codziennej diecie dowodził, iż najkorzystniej spożywać produkty, których wartość nie przekracza 60. Metoda Montignaca powstała na skutek badań prowadzanych od lat 80. XX wieku. Lekarze i naukowcy potwierdzają, że jest niezwykle skuteczna. Jej fenomen polega na tym, iż nie zakłada ona żadnych ograniczeń co do ilości spożywanego jedzenia. Stawia na jakość. Jej głównym założeniem jest odpowiedni dobór pokarmów pod kątem zawartych w nich cukrów.

Nie tylko dla diabetyka

Dieta Montignaca to polega przede wszystkim na propagowaniu oraz utrzymywaniu przez resztę życia prawidłowych nawyków żywieniowych. Tak więc mogą się na nią zdecydować wszystkie osoby, które pragną poszerzyć zakres swojej profilaktyki chorobowej. Wyniki badań potwierdzają również, że metoda przynosi poprawę stanu zdrowia nawet u osób z poważniejszymi schorzeniami. Ponadto pomaga trwale i skutecznie stracić na wadze oraz zapobiec efektowi jo-jo.

Zalety

Zalet spożywania produktów o niskim IG jest bardzo wiele. Już sama zmiana nawyków żywieniowych i wybieranie produktów pełnowartościowych wpływa korzystnie na nasz układ krążenia, układ pokarmowy oraz samopoczucie. Diabetykom pomaga kontrolować poziom cukru we krwi zaś osobom z nadwagą pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Natalia Herzog