masło z orzechów laskowych
Zdjęcie autorstwa ROMAN ODINTSOV z Pexels

Jak masło orzechowe sprawdzi się w kuchni? Jakie ma właściwości? Czy warto je jeść? Lepiej postawić na domowej roboty pastę z orzechów, czy kupić gotowe masło orzechowe? Wyjaśniamy!

Gdzie kupić masło orzechowe?

Wbrew pozorom nie jest łatwo kupić masło z orzechów laskowych z dobrym składem. Dostępne jest tylko w sklepach ze zdrową żywnością, a tych nie znajdziemy w każdej miejscowości. Na szczęście dzisiaj działa wiele spożywczych biznesów online. Możesz kupić świeże masło z orzechów laskowych w sklepie spichlerz-zdrowia.pl. Bardzo ważne jest to, by postawić na taki produkt, który wytwarzany jest na bieżąco, a nie stoi na półce. Dzięki temu masło orzechowe z orzechów laskowych nie ma w składzie konserwantów. To gwarancja nie tylko zdrowia, ale i dobrego smaku. Okazuje się jednak, że wiele osób decyduje się na samodzielne zrobienie masła z orzechów.

Jak zrobić masło z orzechów laskowych?

Da się znaleźć w internecie niejeden na masło z orzechów laskowych przepis. Aby go zrobić, trzeba mieć mocny blender. Miksowanie orzechów laskowych jest czasochłonne. Warto robić podczas tego przerwy, aby nie przegrzać urządzenia. Do zrobienia pasty potrzebne są orzechy laskowe – ilość dowolna i szczypta soli. Można dodać też odrobinę oleju, np. też z orzechów i jakieś słodzidło.

Zanim zacznie się miksować, trzeba orzechy podprażyć w piekarniku, jednocześnie uważając, by nie przypiec ich za mocno, bo staną się gorzkie. Jeszcze ciepłe orzechy trzeba obrać z łupinek. Po pierwszym mieleniu z orzechów powstaje mąka. Dopiero później zaczyna się łączyć w grudki. Po dodaniu oleju znacznie łatwiej jest miksować. Trwa to niestety kilkanaście minut, a nawet kilkadziesiąt – w zależności od mocy urządzenia.

Warto wiedzieć, że zdecydowanie łatwiej mieli się większą ilość orzechów laskowych. Tylko problemem może być zjedzenie go w takiej ilości. Choć na masło orzechowe z orzechów laskowych przepis wydaje się łatwy, to powodzenie misji zależy w dużej mierze od tego, jakiej jakości są orzechy, czy nie są przesuszone i jak mocnym blenderem/malakserem się dysponuje.

Domowe czy kupne masło z orzechów laskowych?

Choć przepis na masło z orzechów nie jest skomplikowany, to jednak nie każdemu udaje się zrobić smaczną pastę. Przede wszystkim problemem może być dostanie dobrej jakości orzechów. Drugą trudnością jest zmiksowanie ich tak, by wytworzyły olej. Nie każdy sprzęt się do tego nada. Szkoda spalić blender lub malakser. Tak więc najrozsądniej jest jednak kupować gotowe masło z orzechów. A dlaczego w ogóle opłaca się go jeść?

Masło z orzechów laskowych – właściwości

Przede wszystkim warto wiedzieć, że masło orzechowe, choć dla wielu kojarzone jako coś słodkiego, nie powinno być traktowane jako słodycz. Zawarte w nim zdrowe tłuszcze odgrywają istotną rolę w diecie. Choć masła orzechowe są bardzo kaloryczne, to jednak jedzone w rozsądnych ilościach powinny zagościć na stole każdego z nas. To prawdziwa bomba witaminowa. W paście z orzechów laskowych znajduje się białko, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, cynk i miedź, a także witaminy A, C, E, K i B6. Wbrew pozorom masło z orzechów laskowych nie ma wielu węglowodanów.

Masło z orzechów laskowych – do czego?

Oczywiście dla większości z nas masło orzechowe to pasta kanapkowa. Są i tacy, co wyjadają je ze słoika łyżeczką. Warto czasami kromkę chleba zamienić na plastry jabłka i zjeść posmarowane masłem z orzechów. Można pasty użyć również do nadziania naleśników. Łyżeczkę masła orzechowego można dodać do owsianki, jogurtu naturalnego, koktajlu. Warto wiedzieć, że nadaje się jako dodatek również do niektórych dań kuchni chińskiej i indyjskiej, a także do sosów sałatkowych.