dobrodziejstwa-cykorii

Ma przyjemny kawowy smak, ale za to od kofeinowego napoju jest o wiele zdrowsza! Cykoria to dobra alternatywa dla miłośników spożywania hektolitrów kawy. Napój ten jest niskokaloryczny i zachwyci cię swoim aromatycznym i delikatnym smakiem. Dowiedz się jakie właściwości ma cykoria.

Cykoria podróżnik

Jej inne nazwy to cykoria zwyczajna, podróżnik błękitny, podróżnik lekarski, podróżnik polny, podróżnik pospolity. Roślina pochodzi z rodziny astrowatych i występuje w około 8 gatunkach. Rośnie najczęściej w klimacie umiarkowanym ciepłym. Spotkać więc ją można w regionach Afryki, Azji i Europy.

Cykoria jest byliną, występuje na nieużytkach i przydrożnych rowach. Roślina wyrasta nawet do 1,2 metra wysokości. Na jej łodygach mieszczą się liście, które można poznać po tym, że są zebrane w rozetkę. Kwitnie na biało, niebiesko, najrzadziej na różowo. Kwiaty są skupione w koszyczki. Cykoria charakteryzuje się tym, że w całej roślinie występuje sok mleczny.

Cykoria zdobyła szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa. Pije się ją także w postaci napoju kawowego. Na rynku dostępne są różne jej warianty smakowe, np. waniliowa.

Co zdrowego ma w sobie cykoria?

Cykoria ma kilka składników leczniczych. Korzeń i ziele cykorii zawierają gorzkie laktony. Inulina, która mieści się w korzeniu cykorii jest wielocukrem i ma działanie probiotyczne.

Anna Konopka