Dieta Włącz do diety...

Dobroczynne właściwości drożdży

dobroczynne-wlasciwosci-drozdzy

Specyficzny smak drożdży wciąż budzi spore kontrowersje. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że te mikroorganizmy stanowią bogate źródło składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym.

Drożdże z rodzaju Saccharomyces są jednokomórkowymi organizmami, które fermentują cukier zawarty w produktach spożywczych. W związku z tym, iż wyżej wspomniane mikroorganizmy stanowią bogate źródło witamin z grupy B, poprawiają stan cery, wzmacniają nerwy i ułatwiają zapamiętywanie.

Drożdże – bogate źródło biotyny i kwasu pantotenowego

Biotyna, zwana również witaminą B7, wzmacnia włosy. Jednocześnie przywraca im sprężystość. Z kolei kwas pantotenowy (witamina B5) jest polecany osobom, które borykają się z ranami i zadrapaniami. Ta dobroczynna substancja regeneruje i goi skórę. Niedobór kwasu pantotenowego objawia się omdleniami, przedwczesną siwizną, zmianami skórnymi i obstrukcjami układu pokarmowego.

Rola pirydoksyny w walce ze zbędnymi kilogramami

Pirydoksyna (witamina B6) pobudza enzymy trawienne, toteż jest uważana za sprzymierzeńca osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami. W tym miejscu warto podkreślić, iż drożdże charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, toteż nie przyczyniają się do magazynowania energii w postaci tłuszczu. Szacuje się, iż 100 g drożdży dostarcza zaledwie 85 kalorii. Wykazano, iż pijąc drożdże przed posiłkiem, zmniejszamy apetyt.

Drożdże w służbie urody

Drożdże zawierają cynk. Z przeprowadzonych badań wynika, iż ten pierwiastek chroni nas przed rozwojem cukrzycy. W połączeniu z witaminy z grupy B redukuje trądzik i przywraca skórze gładkość.

Selen – właściwości antynowotworowe
W skład komórek drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae wchodzi selen. Ten pierwiastek posiada właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, iż ogranicza powstawanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia. Z przeprowadzonych badań wynika, iż osoby, których dieta zawiera selen, rzadziej zapadają na choroby nowotworowe.

Irmina

Specyficzny smak drożdży wciąż budzi spore kontrowersje. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że te mikroorganizmy stanowią bogate źródło składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym.

Zymosan – właściwości przeciwwirusowe

Cukry, które wchodzą w skład drożdży, wykazują działanie przeciwwirusowe. Osoby, które zmagają się z nawracającą opryszczką, powinny uwzględnić je w swojej diecie. Drożdże swoje dobroczynne działanie zawdzięczają zymosanowi. Ten wyjątkowy cukier wzmacnia odporność i mobilizuje organizm do walki z infekcjami.

Wykorzystanie drożdży przy produkcji koncentratów

W związku z tym, iż drożdże stanowią źródło łatwo przyswajalnych białek, znalazły zastosowanie przy wyrobie koncentratów. Te ostatnie wykorzystuje się m.in. w przemyśle wędliniarskim. Koncentrat z drożdży z powodzeniem zastępuje białka sojowe czy kurze.

Ukojenie dla zszarganych nerwów

Osoby, które żyją w permanentnym stresie, powinny regularnie pić drożdże. Zawarte w nich składniki służą nerwom. Jednocześnie łagodzą stres i zmęczenie. Z przeprowadzonych badań wynika, iż drożdże stymulują syntezę neuroprzekaźników, które poprawiają nastrój.

Rola drożdży w leczeniu schizofrenii

Udowodniono, iż drożdże wspomagają leczenie farmakologiczne schizofrenii. Dobroczynne działanie tych mikroorganizmów można łatwo wytłumaczyć. U źródeł wielu zaburzeń psychicznych znajduje się niedobór witaminy B3. Tę substancję znajdziemy w drożdżach.

Osoby, które decydują się na picie drożdży, muszą pamiętać, iż należy zalać je gorącą wodą. W przeciwnym wypadku wprowadzimy do organizmu żywe mikroorganizmy, które wykazują zdolność do fermentacji cukrów. Ten proces biochemiczny może zakończyć się biegunką i bólem brzucha.

Irmina

Komentarze (11)

pati25

7 lat temu

O tym,że drożdże są dobre dla cery wiedziałam od dawna.
Ale o ich właściwościach leczniczych nie za dużo.Kiedyś piłam codziennie drożdże.Musiałam przestać bo wątroba nie wytrzymywała.

Tess

7 lat temu

Zawsze wiedziałam, że drożdże są dobre na skórę ale nie podejrzewałam, że mają taki bogaty skład. Moim synom próbowałam podawać w wieku dojrzewania napój z drożdży ale nie lubili go.

Mindi

7 lat temu

Drożdże to znane lekarstwo i kosmetyk, który sprawdziłam i cenię od kilkudziesięciu lat. Kiedyś nie chodziło się do dermatologa tylko leczyło skórę naturalnymi metodami. Bardzo lubię drożdżowe wypieki, więc drożdże mam w lodówce bardzo często. Chyba spróbuję podać je najmłodszemu na trądzik 🙂

stazyz

7 lat temu

Tak, drożdże to również mój smak i zapach dzieciństwa:)Podjadanie i mieszanie ich z cukrem mniam mniam..teraz też tak robię:) Słynne maseczki, płukanki, och były to czasy ….PIĘKNE! Obecnie również często używam drożdży, głównie do pieczenia ciast i chleba:)

sirena46

7 lat temu

Ja lubię zapach i smak drożdży choć jest dość specyficzny 🙂
Wiedziałam, że drożdże działają dobroczynnie na skórę, ale że pomagają w leczeniu schizofrenii, o tym nie wiedziałam, ale świetnie, że mają jeszcze taka zaletę 🙂

drobina

7 lat temu

Fajny artykuł:-) Drożdże i ich zapach lubię chyba „od pieluch” 🙂 . Odkąd pamiętam, zawsze gdy moja mama zabierała się do pieczenia ciast, ja podbierałam jej drożdże:-X dlatego mama kupowała ich dwa razy więcej niż potrzebowała :-X
Smak drożdży chyba tkwi we mnie od dzieciństwa;-), bo od czasu do czasu lubię sobie wypić drożdże:-)

filodendron

7 lat temu

Ja po drożdżach utyłam jak na drożdżach 🙂
Bardzo je lubię, ciasta drożdżowe to mój ulubiony przysmak. Wiedziałam ,że drożdże są zdrowe, ale niektóre ich właściwości nie były mi znane, dowiedziałam sie o nich dopiero z artykułu.

dulcynea

7 lat temu

Jak miałam problemy z cerą, piłam drożdze.
Kuracja była skuteczna(whistling)
Mogłabym spróbować znów , jeśli oprócz wielu dobroczynnych właściwości zahamuje apetyt , to czemu nie:-X

Zostaw komentarz