dieta-w-profilaktyce-zachorowan-na-alzheimera

Choroba Alzheimera jest postępująca chorobą mózgu, której objawy są związane z otępieniem, takim jak utrata pamięci, kłopoty z komunikowaniem się, rozpoznawaniem bliskich osób czy chociażby problemy z wykonywaniem codziennych czynności. Oznacza to utratę zdolności intelektualnych i społecznych. Należy do głównych przyczyn inwalidztwa i utraty samodzielności.

Badania dowiodły, że należą do nich warzywa, przede wszystkim brokuły oraz zielone warzywa liściaste. Zostało potwierdzone, zwłaszcza w przypadku kobiet, że osoby spożywające dwie porcje warzyw liściastych dziennie wykazywały się zwiększoną sprawnością umysłu, od Pań które nie uwzględniały tych warzyw w swojej diecie. Również przyprawa – kurkuma, powszechnie spotykana w curry wykazuje właściwości łagodzące przy chorobie Alzheimera.

Najzdrowszą dietą spośród wszystkich dostępnych, okazała się dieta śródziemnomorska. Wielu ekspertów zajmujących się żywieniem udowodniło, że ona właściwości obniżania ryzyka wystąpienia chorób serca, udaru mózgu a także chroni przez chorobą Alzheimera. Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużym spożyciem świeżych owoców, roślin strączkowych, ryb, orzechów, pełnowartościowego chleba, makaronu i kasz, a także produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwa z oliwek.

Pamiętajmy, dzięki odpowiedniej diecie możemy chociaż częściowo uchronić siebie oraz swoich bliskich przed chorobą Alzheimera, a nawet złagodzić i opóźnić jej przebieg u osób chorych.

Borys