dieta-lekkostrawna

Dieta lekkostrawna jest nazywana dietą leczniczą. Najczęściej stosujemy ją w chorobach układu pokarmowego, przy przeziębieniach i w ogólnym wyczerpaniu organizmu. Na czym opiera się dieta lekkostrawna?

Zalety lekkiej diety

Lekkie posiłki odciążają układ trawienny. Specjalna dieta pomaga w leczeniu przeciążonego systemu pokarmowego organizmu. Posiłki szybko zostają strawione i wydalone, poprawia się metabolizm, wzmaga się wydzielanie soku żołądkowego.

Dieta lekkostrawna jest polecana przy dolegliwościach żołądkowych, jelitowych i trawiennych, w problemach z wątrobą oraz przy przejedzeniu czy zatruciach. Lekkie posiłki dobrze sprawdzają się w momencie osłabienia organizmu, podczas przeziębień i chorób.

Dieta łatwostrawna to przede wszystkim dieta lecznicza, która dobrze wpływa na zdrowie. Choć stosuje się ją zwykle czasowo – tylko w momencie występowania konkretnych dolegliwości – nie ma żadnych ograniczeń w jej stosowaniu.

M. Witczak