dieta-dla-kobiet-60

Wraz z wiekiem w naszych organizmach zachodzi wiele zmian. Między innymi zmniejsza się tempo przemiany materii, a stosunek masy mięśniowej do tkanki tłuszczowej, wzrasta na korzyść tej drugiej. W momencie przejścia na emeryturę obniża się nasza aktywność, a i więc i zapotrzebowanie na energię.

Często zmniejszone zapotrzebowanie na energię bywa mylone z postami i głodówkami, mniej lub bardziej celowymi. Powody zubożonej diety mogą być różne: niska emerytura, skłaniająca nas do oszczędności, nasilająca się apatia, kłopoty z uzębieniem, słabsze odczuwanie smaków i brak apetytu związany z przyjmowaniem leków. Aby jednak cieszyć się dobrym zdrowiem przez kolejne 30 lat i w przyszłości zaoszczędzić na wydatkach na lekarzy i lekarstwa, każdy 60-latek powinien zadbać o swój jadłospis.

Co się dzieje z moim ciałem?

Organizm zwyczajnie się starzeje, a wraz z nim również jego układ pokarmowy. Zmniejsza się wydzielanie śliny i enzymów trawiennych, błony śluzowe jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit powoli zaczynają zanikać. Organizm jest coraz uboższy w witaminę D3, co może doprowadzić do demineralizacji kości i szybszego postępowania osteoporozy. Czy z pomocą może przyjść dieta?
Z racji tego, iż mniej się ruszamy powinniśmy obniżyć kaloryczność naszych posiłków. Należy jednak pamiętać, że zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki odżywcze jest ciągle istotne. Nasze potrawy powinny być zatem pełnowartościowe i bogate w produkty o wysokiej jakości.

Mniej nie znaczy gorzej

Złe odżywianie, nieregularne, posiłki i niedożywienie upośledza pracę naszych narządów wewnętrznych. Dlatego osobom po 60. Roku życia zalecamy zjedzenie 5-6 mniejszych posiłków dziennie. Powinny one opierać się na naturalnych, nieprzetworzonych produktach. Polecamy Wam chude mięso, odtłuszczony nabiał, oraz surowe i gotowane warzywa. W celu uniknięcia zaburzeń pracy jelita grubego i zaparć, należy pamiętać o włączeniu do diety ciemnego pieczywa, brązowego ryżu, kaszy gryczanej i jaglanej oraz pełnoziarnistych makaronów.

Powinniśmy również pamiętać o zwiększeniu spożycia NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) i dostarczać je jedząc takie ryby jak: śledzie, makrele, łosoś, a także siemię lniane oraz oliwę z oliwek w sałatkach. Nie musimy rezygnować ze słodkości, ale powinniśmy przygotować ich lżejszą wersję: galaretka, kompot, świeże owoce, suszone śliwki i morele.

Co odstawiamy na bok?

Każdy sześćdziesięciolatek powinien ograniczyć:

  • niezdrowe tłuszcze znajdujące się m.in. w maśle, smalcu, margarynach, tłustych mięsach i wędlinach
  • pieczywo wyrabiane na drożdżach, które może powodować problemy gastryczne
  • produkty o znikomej wartości odżywczej: ciasteczka, słone przegryzki, kupne ciasta i torty z kremami, zupki instant.
  • aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 należy ograniczyć również produkty zawierające skrobie (ziemniaki, oczyszczone zboże, kukurydza, gotowane buraki i marchew)
  • owoce zawierające cukry proste, mające wysoki IG- indeks glikemiczny (ananas, banan, arbuz, melon i winogrona)
  • potrawy smażone – szczególnie produkty mięsne, które są w stanie wchłonąć sporą ilość tłuszczu i dostarczyć około 100% kalorii więcej, stając się poważnym zagrożeniem dla naszej wątroby, trzustki i woreczka żółciowego

Przekraczając 60. rok życia postawmy na potrawy gotowane na parze, pełne witamin i minerałów, tradycyjne pieczywo wypiekane na zakwasie, surowe warzywa wiosną i latem, a zimą mrożonki, a zamiast gotowych przypraw pełnych soli i cukru – świeże zioła i samodzielnie wyhodowaną zielenię oraz naturalnie suszone przyprawy, w tym neutralizujące wzdęcia – kminek i majeranek.

Anna J