Dieta Uważaj na...

Dieta bezglutenowa

dieta-bezglutenowa

Nie tylko producenci czy restauratorzy mają problem z określeniem co jest produktem bezglutenowym w ich ofercie, a co nie. Zasady etykietowania co kilka lat zmieniają się – dla naszego bezpieczeństwa.

Gluten jest główną przyczyną choroby trzewnej, która występuje, gdy naturalny system immunologiczny reaguje nadmiernie na gluten, atakując błony śluzowe jelita cienkiego. Problemy jelit, zaburzające ich sprawne funkcjonowanie nie pozwalają naszemu organizmowi wchłonąć potrzebnych składników odżywczych.

Nie wszyscy cierpiący na celiakię czy inne nietolerancje lub alergie na gluten mają ich świadomość – nie wszyscy bowiem odczuwają bezpośrednie objawy, ale kiedy już je mają to zwykle związane są z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego – refluksem, bólami brzucha, wzdęciami czy biegunkami. U niemowląt symptomem nietolerancji mogą być częste wymioty i zahamowanie wzrostu oraz rozwoju.

Mimo braku objawów w organizmie może nasilać się wciąż uszkodzenie jelit i rosnąć ryzyko powikłań w długim okresie. Dla osób z celiakią, która może się różnić od nadwrażliwości na gluten, specjalistyczne zalecenia żywieniowe musi dobrać lekarz.

MojeAlergie.pl

Nie tylko producenci czy restauratorzy mają problem z określeniem co jest produktem bezglutenowym w ich ofercie, a co nie. Zasady etykietowania co kilka lat zmieniają się – dla naszego bezpieczeństwa.

Co jest bezglutenowe naprawdę?

Tak naprawdę gluten występuje w specyficznych białkach, które występują naturalnie w pszenicy, ale sam termin “gluten” jest powszechnie używane w odniesieniu do białek występujących naturalnie także w życie, jęczmieniu i mieszance ich ziaren jako szkodliwych dla zdrowia osób chorych na celiakię. A jedynym sposobem leczenia tego schorzenia jest utrzymywanie przez całe życie diety bezglutenowej.
Dlatego właściwe oznaczenie produktów spożywczych na sklepowych półkach jest dla nich bardzo istotne.

Czy jednak każdy “produkt bezglutenowy” jest w istocie bez glutenu? By wyeliminować niepewność producenci żywności powinni starannie znakować swoje produkty i zapewniać stosowanie się do norm stowarzyszenia celiaków czy innych organizacji zajmujących się dietą bezglutenową i zdrową żywnością.

Nie ma ogólnoeuropejskich czy globalnych standardów używania na żywności terminu “produkt bezglutenowy”. Dlatego wyznacznikiem stają się przyjęte normy krajowe, zakładające dopuszczenie nie więcej niż minimalnej ilości glutenu. Przy czym w poszczególnych krajach poziomy te mogą różnić się od siebie.

Bezglutenowe nie znaczy dietetyczne

“Bezglutenowe” to także nierównoznaczne z produktami o niskiej zawartości tłuszczu, cukru lub sodu. A zatem nie jest to żywność dietetyczna, dla osób, które chcą schudnąć i wybierają towar z półek ze zdrową żywnością, a jedynie konieczność dla 380,000 chorych w Polsce, którzy muszą realizować zalecenia lekarzy. Osoby zdrowe nie mają dodatkowych korzyści z takiej diety bezglutenowej i lepiej, jeśli wybiorą takie produkty, które pozwolą im na utrzymanie właściwie zbilansowanej diety.

MojeAlergie.pl

Komentarze (6)

Mindi

7 lat temu

Bardzo uciążliwa przypadłość organizmu. Znajoma ma córkę, która musi być na diecie bezglutenowej. Kupiła urządzenie Termomix i większość dań przygotowuje sama, włącznie z pieczeniem chleba i ciast.

pati25

8 lat temu

Nikt w moim otoczeniu,w kręgu rodziny,przyjaciół nie jest na takiej diecie.Nie interesowałam się tym tematem.Coś niecoś tam wiedziałam.Dzięki artykułowi poszerzyłam moją wiedzę na ten temat

mejgosia

8 lat temu

Ja również miałam kontakt z dietą bezglutenową, ok 25 lat temu. To było straszne, nic w sklepac nie było a ja musialam z tego nić szukać bezglutenów! Na szczęście trwało to krótko, bo to był fałszywy alarm! Syn jest zdrowy!

filodendron

8 lat temu

Z dietą bezglutenową nie miałam nigdy do czynienia osobiście.Mało się wie na ten temat, przeważnie tylko te osoby,które są chore lub mają ten problem w rodzinie są zorientowane.Dobrze ,że tutaj został zamieszczony ten artykuł.

Emilly27k

8 lat temu

Na szczęście nie korzystam z tych bezglutenowych produktów. Widzisz Drobinka jak to jest niby taka dieta , a ile sprawia trudności w samym znajdywaniu:)

drobina

8 lat temu

Pamiętam, jak ponad dwadzieścia lat temu moja córka przez jakiś czas musiała być na diecie bezglutenowej. Nieźle się wtedy musiałam natrudzić przy zakupie tych produktów, bo nie zawsze były odpowiednio oznaczone. Informacje na temat bezglutenowej żywności, też były bardzo skąpe. Dzisiaj z oznaczniem produktów bezglutenowych nie ma już takiego problemu jak kiedyś. Wszystko jest dokładnie oznakowane i opisane.

Zostaw komentarz