cukier-gorzka-prawda-o-zmarszczkach

Cukier nie tylko odpowiedzialny jest za dodatkowe kilogramy i częste wizyty u dentysty, ale także za przedwczesne starzenie się skóry.

Dlaczego tak się dzieje?

Przyczyną jest naturalny proces znany jako glikacją, w którym cukier (glukoza, fruktoza) nieenzymatycznie łączy się z białkiem. Nieenzymatycznie oznacza, że proces ten przebiega samoistnie bez specjalnych „przyśpieszaczy”.

Glikacja przebiega dwustopniowo i o ile w pierwszym etapie jest ona odwracalna, o tyle o tyle drugim już nie. Na tym etapie powstają szkodliwe molekuły zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji w skrócie AGEs (advanced glycation end produkts).

W wyniku ich przyrostu, AGE niszczą przyległe do nich “proteiny”: na zasadzie efektu domina. Najbardziej narażone na szkodę są białka pozostające w organizmie najdłużej: kolagen i elastyna, które odpowiedzialne są za sprężystość i elastyczność skóry. W rzeczywistości kolagen jest białkiem, który obficie występuje w ciele (skóra, chrząstki, kości). Kiedy nastąpi jego uszkodzenie sprężysty kolagen i elastyna robią się suche i kruche, co prowadzi m. in. do zmarszczek i obwisłości.

Co więcej, AGE odpowiedzialne są nie tylko za stan skóry, ale także posądza się je o inne „bolączki”, z rozwojem cukrzycy na czele.

Bionica.pl