Rozpoznaj chorobę Zdrowie
Choroby jelita grubego

Uchyłki jelita grubego to woreczkowate uwypuklenia w ścianie jelita na zewnątrz od jego światła, najczęściej są umiejscowione w esicy. Jest to dość często spotykaną chorobą u osób, które ukończyły 50 rok życia, wzrost zachorowań jest związany z wiekiem danej osoby i zazwyczaj nie powoduje żadnych dolegliwości.
Do rozwoju uchyłkowatości przyczynia się sposób życia i odżywiania się. Jest to choroba cywilizacyjna, do rozwoju jej może doprowadzić stres, który wzmaga napięcie mięśniówki jelit, zwiększa ciśnienie jelitowe, co może bezpośrednio przyczynić się do powstania uwypukleń. Istotny wpływ na powstawanie uchyłków ma dieta, która jest pozbawiona włókien roślinnych, w obecnych czasach żywność charakteryzuje się wysokim stopniem oczyszczenia.
Objawy uchyłka jelita grubego to: bóle brzucha, biegunka lub zaparcia stolca, bądź na przemian, zaparcie i biegunka. Najczęściej występującymi powikłaniami są krwawienia z uchyłków, przedziurawienie i ostre zapalenie. Obfite krwawienie objawia się wypróżnieniami z płynną lub skrzepłą krwią, co skutkuje powikłaniami ogólnoustrojowymi, spowodowanymi znacznym ubytkiem krwi.
Badanie za pomocą, którego można zdiagnozować tę dolegliwość to głównie badanie radiologiczne – kontrastowy wlew doodbytniczy. A w celu wykluczenia innych chorób, wykonuje się wziernikowanie części lub całego jelita grubego.
W celu leczenia choroby i łagodzenia jej skutków zaleca się dietę bogatą we włókniste jarzyny, razowe pieczywo oraz otręby pszenne. Pomocniczo leki rozkurczowe i przeciwbólowe. Jeśli schorzenie nie ustępuje wskazana jest ingerencja chirurgiczna.
Kanka
« Zmniejsz ryzyko chorób serca
pati25
12 lat temu
Ten artykuł przeczytałam z uwagą.Znam osobę mającą tę opisaną chorobę jelita grubego.Co jakiś czas chodzi na badania,które są bardzo nieprzyjemne.Ja na szczęście nie mam problemu z jelitami
dulcynea
13 lat temu
Choroby jelita grubego są w tej chwili bardzo powszechne.
Od dwóch lat cierpię na dolegliwości jelitowe.
Rozpoznano u mnie Zespół jelita wrażliwego.
Ból jelit jest często nie do zniesienia.Dieta na pewno jest ważna , ale mam wrażenie ,że to choroba sezonowa. Nieraz nawet gdy stosuję dietę mam nieprzyjemne dolegliwości.
A często gdy ” naginam przepisy” wszystko jest w porządku.
Ale po 50 r.ż. należy zrobię tzw. badanie przesiewowe w kierunku chorób jelita grubego.
justi
13 lat temu
warto nauczyć się wybierać wartosciowe pieczywo – ciemne i razowe nie zawsze oznaczają to samo… razowy chleb jest cięższy i nieco bardziej szary, a ciemny to często zwykły chleb pszenny zafarbowany miodem