biala-czekolada

Nie wygląda wcale jak czekolada i nie zawiera masy kakaowej – a jednak powstaje z ziaren kakaowca i w pełni zasługuje na miano czekolady.

 

Najpopularniejsze są zapachy mleczne i waniliowe, ale producenci prześcigają się w nowych pomysłach na skomponowanie aromatu w taki sposób, by przyciągnąć do produktu nowych klientów. Podobnie jak ciemne czekolady, biała czekolada jest również często nadziewana lub mieszana z dodatkami, najczęściej migdałami i innymi orzechami.

W cukiernictwie stosuje się ją czasem jako składnik wypieków, szczególnie serników. Jest również wykorzystywana do produkcji wysokiej jakości pralinek i ceniona z przyczyn estetycznych – jej piękny, kremowy kolor wspaniale komponuje się z ciemną czekoladą. Jedyną wadą białej czekolady wydaje się to, że jest od ciemnej bardziej tucząca. Ale przecież jedna kosteczka czy pralinka z całą pewnością nie zaszkodzi.

„Filiżanka Smaków” nr 3(7), maj 2009
www.filizankasmakow.pl

Agnieszka Kąkol