Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Biała czekolada

biala-czekolada

Nie wygląda wcale jak czekolada i nie zawiera masy kakaowej – a jednak powstaje z ziaren kakaowca i w pełni zasługuje na miano czekolady.

Ta sama firma, której zawdzięczamy kawę rozpuszczalną, wyprodukowała również pierwszą tabliczkę białej czekolady – Nestlé wypuściło na rynek kremowy smakołyk w latach trzydziestych XX wieku. Nad nowym produktem pracował podobno nie kto inny, tylko Max Rudolf Morgenthaler, który odpowiadał także za opracowanie metody produkcji kawy rozpuszczalnej. Przyczyna powstania białej czekolady była dość trywialna – Nestlé szukało sposobu na wykorzystanie dużej ilości masła kakaowego, które pozostawało po produkcji czekolady.

Ciemna czekolada jest produkowana z ziaren kakaowca, z których odciska się tłuszcz, nazywany masłem kakaowym. Dobrej jakości czekolada zawiera dużą ilość masy kakaowej, a więc podczas jej produkcji powstaje sporo masła kakaowego, które do tej pory było bezużyteczne. W końcu jednak opracowano metodę łączenia masła kakaowego z cukrem i mlekiem w taki sposób, aby uzyskać jasną i kremową białą czekoladę. Pierwsza tabliczka zawierała migdały i natychmiast zdobyła wierne grono miłośników.

Początkowo biała czekolada wcale nie była nazywana czekoladą. Przez ponad sześćdziesiąt lat międzynarodowe standardy definiowały czekoladę jako produkt, który musi zawierać stałe elementy ziarna kakaowego, czyli masę kakaową powstającą po odciśnięciu tłuszczu. Dopiero w latach dziewięćdziesiątych XX wieku powstały nowe standardy. Żeby zgodnie z prawem zasłużyć na swoje miano, biała czekolada musi zawierać minimum 20% masła kakaowego i nie mniej niż 14% mleka.

Agnieszka Kąkol

Nie wygląda wcale jak czekolada i nie zawiera masy kakaowej – a jednak powstaje z ziaren kakaowca i w pełni zasługuje na miano czekolady.

 

Amerykańska Agencja do spraw. Żywności i Leków precyzuje również, że biała czekolada powinna zawierać nie więcej niż 55% substancji słodzących. Wprowadzenie odpowiednich standardów okazało się konieczne, gdy na rynku pojawiła się biała czekolada produkowana z innych tłuszczów niż masło kakaowe. Pozwalało to znacznie obniżyć koszty (najdroższym składnikiem białej czekolady jest właśnie masło kakaowe), ale jednocześnie prowadziło do wytwarzania produktu bardzo niskiej jakości, który co prawda wyglądał podobnie, ale znacznie różnił się smakiem i konsystencją. Współcześnie niektóre firmy produkują w ten sposób kuwerturę służącą do dekorowania słodyczy, na przykład pralin lub tortów.

To właśnie masło kakaowe nadaje białej czekoladzie jej kremową konsystencję i niepowtarzalny smak, dlatego jego zawartość jest tak istotna. Wielu producentów wysokiej jakości białej czekolady reklamuje swoje produkty, chwaląc się wysoką zawartością masła kakaowego. Nie spotyka się jednak tabliczek zawierających go więcej niż 33% – zbyt duża zawartość tłuszczu utrudnia utrzymanie stałej konsystencji produktu, zamiast tabliczki białej czekolady powstałby więc czekoladowy krem. Producenci korzystają również z różnej ilości cukru i mleka o różnej zawartości tłuszczu. Ale nie tylko procentowa ilość poszczególnych składników wpływa na smak czekolady. Istotny jest również aromat, który znacznie zmienia nasze odczuwanie smaków. Ponieważ naturalny zapach masła kakaowego nie jest zachęcający, biała czekolada jest zwykle aromatyzowana.

Agnieszka Kąkol

Nie wygląda wcale jak czekolada i nie zawiera masy kakaowej – a jednak powstaje z ziaren kakaowca i w pełni zasługuje na miano czekolady.

 

Najpopularniejsze są zapachy mleczne i waniliowe, ale producenci prześcigają się w nowych pomysłach na skomponowanie aromatu w taki sposób, by przyciągnąć do produktu nowych klientów. Podobnie jak ciemne czekolady, biała czekolada jest również często nadziewana lub mieszana z dodatkami, najczęściej migdałami i innymi orzechami.

W cukiernictwie stosuje się ją czasem jako składnik wypieków, szczególnie serników. Jest również wykorzystywana do produkcji wysokiej jakości pralinek i ceniona z przyczyn estetycznych – jej piękny, kremowy kolor wspaniale komponuje się z ciemną czekoladą. Jedyną wadą białej czekolady wydaje się to, że jest od ciemnej bardziej tucząca. Ale przecież jedna kosteczka czy pralinka z całą pewnością nie zaszkodzi.

„Filiżanka Smaków” nr 3(7), maj 2009
www.filizankasmakow.pl

Agnieszka Kąkol

Komentarze (13)

dulcynea

11 lat temu

Przepadam za czekoladą ,wszystko jedno gorzką czy białą.Jestem chyba od niej uzależniona , mam wrażenie ,ze rzeczywiście poprawia mi nastrój.Lubię ją w każdej postaci . Aczkolwiek staram się czekoladę ograniczać.Jak zjadam to całą tabliczkę ,a potem odbój tydzień-dwa-trzy abstynencji:)

pati25

11 lat temu

Często czekoladę białą łączy się z mleczną czekoladą.Kupuję takie czekoladki pod nazwą Owoce morza.Mają kształty muszelek.Te czeoladki są wyśmienite

Emilly27k

11 lat temu

Należy przyznać ,że biała czekolada ma w sobie coś.
Z orzechami prażonymi smakuje wybornie. Mi smakuje biała czekolada w czekoladach merci.

nowa

11 lat temu

Ja nie raz wezmę i dwie ćwierteczki :D, ale tak na prawdę to jem mało czekolady, zarówno białej jak i czarnej. Najbardziej jednak lubię mleczną z orzechami , jak mnie weźmie to spałaszuję całą, no prawie całą! 😉

Margotka

11 lat temu

bo białej czekolady się bierze ćwiarteczkę kostki i pozwala, by rozpuszczała się na języku… i zapija kawą 😀 idealne połączenie!

drobina

11 lat temu

Żadna reklama, ani żaden artykuł nie zachęci mnie do jedzenia białej czkolady. Nie lubię jej i nic tego nie zmieni. Mam wrażenie, że jest za słodka. Koniec, kropka!

pati25

11 lat temu

Uwielbiam białą czekoladę.Nie ma ona podobno żądnych właściwości ale jest prrzepyszna.U nas w sklepie kupuję czekoladę biało-czarną.Smak jest kawowy

filodendron

11 lat temu

Nie mogę jeść białej czekolady -mam wrażenie ,że jest w niej za dużo masła w maśle, aż mi się robi niedobrze.Opory mam do mlecznej ,ale czarną uwielbiam.

babka

11 lat temu

Sama nie lubię białej czekolady. Co innego z mleczną, mniam. Ogladałam program kiedyś o białej czekoladzie i tam stwierdzili, że biała czekolada ….nie jest wcale czekoladą 🙁

Dariusz

11 lat temu

Biala czekolada to tak jak motyle w zoladku, same przyjemnosci,chociaz i czarna czekolada jest ok ktora jest zdrowsza tego sie dowiesz jak zasmakujesz.

Emilly27k

11 lat temu

Anusia witaj w klubie osób lubiących białą czekoladę. Ja również ją lubię ze względu na smak. Mama moja twierdzi,że nie wszystkie czekolady białe są smaczne.
Dziś kupiłam czekoladę firmy Amelia z serii Ewa Wachowicz poleca i przyznam,że smaczna jest.Lepsza jak dla mnie jest smakowa z orzechami.:)

Annagata

11 lat temu

Bardzo lubię białą czekoladę.Chociaż rzeczywiście jak czekolada to tylko ciemna.ale ja jednak wolę biała ewentualnie mleczną.Biała czekolada ma w sobie to coś,czego nie da się opisać:d delikatność…aksamit…smak…jak zwał,tak zwał-jest po prostu pyszna!!!

Zostaw komentarz