Dieta Włącz do diety...

Bakłażan – owoc jesieni

baklazan-owoc-jesieni

Oberżyna, gruszka miłości, jajko krzewiaste – to wszystko potoczne nazwy psianki podłużnej, czyli popularnego również w Polsce bakłażana. Ten fioletowawy owoc zwiastuje schyłek lata i przygotowuje nas na obfitość darów jesieni.

Fioloetowa gruszka

Bakłażan ma bardzo charakterystyczny kształt i kolor. Choć współczesne odmiany mogą być żółte lub białe, to nam kojarzy się z głębokim, połyskującym fioletem. Jest to roślina ciepłolubna, dlatego w Polsce hoduje się ją w szklarniach.

Do Europy bakłażan zawędrował z Indii i Chin, zagościł na stałe w ciepłym klimacie Hiszpanii, jako roślina ogrodowa. Jego zalety doceniane są od wieków – pierwsze wzmianki o tej fioletowej roślinie pochodzą z V wieku przed naszą erą!

Bakłażan pokryty jest grubą, oleistą skórką, która skrywa miękki, gąbczasty miąższ. Jest on przysmakiem wielu kuchni świata i może być przygotowywany na wiele sposobów.

Bogactwo natury

Owoc bakłażana zawiera szereg witamin i minerałów, które pozwolą nam łagodnie przejść z lata do jesieni. Jest szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, zawiera również witaminę C, żelazo, wapń, potas i znaczne ilości magnezu.

Największym skarbem, jaki w sobie kryje miąższ oberżyny, jest mangan, który jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym dla wszystkich form życia, gdyż jest ważnym składnikiem większości enzymów. W ciele człowieka magazynowany jest w kościach.

Joanna Pastuszka-Roczek

Oberżyna, gruszka miłości, jajko krzewiaste – to wszystko potoczne nazwy psianki podłużnej, czyli popularnego również w Polsce bakłażana. Ten fioletowawy owoc zwiastuje schyłek lata i przygotowuje nas na obfitość darów jesieni.

Gotowanie

Bakłażan łatwo przejmuje smak otaczających go składników, dlatego często stosuje się go jako bazę. Doskonale nadaje się do smażenia, gotowania i grillowania. Ma lekkie działanie pobudzające, ze względu na śladowe ilości nikotyny. Nie są to wielkie ilości – musielibyśmy zjeść 9 kilogramów miąższu, żeby przyjąć dawkę równą połowie papierosa.

Oberżyna łatwo wypija tłuszcz, dlatego należy unikać smażenia czy duszenia – w ten sposób bakłażan pozostanie mniej kaloryczny. Jest to szczególnie ważne, gdyż sam w sobie bakłażan należy do potraw ciężkostrawnych. Może powodować uciążliwe wzdęcia, dlatego raczej nie powinno się go podawać małym dzieciom.

Ze względu na swą wyjątkową sytność i zawartość witamin, bakłażan jest podstawą wielu posiłków ubogich rejonów Afryki i Azji. Bardzo ciekawą potrawą jest bakłażan o rybnym aromacie… w którym nie ma ani jednego kawałka ryby! To kompozycja przypraw, w tym czosnku, chili i imbiru sprawia, że danie zyskuje charakterystyczny zapach.

W wielu krajach uznawany jest za afrodyzjak – 10 marca ma swoje święto, zwane Bakaman. Tego dnia trzeba zjeść jak najwięcej gruszki miłosnej, by zapewnić sobie szczęście.

Joanna Pastuszka-Roczek

Oberżyna, gruszka miłości, jajko krzewiaste – to wszystko potoczne nazwy psianki podłużnej, czyli popularnego również w Polsce bakłażana. Ten fioletowawy owoc zwiastuje schyłek lata i przygotowuje nas na obfitość darów jesieni.

Uwaga alergicy!

Choć niewątpliwie smaczny i zdrowy, bakłażan może wywołać alergię. Uczula nie tylko skórka, ale i miąższ, nawet po ugotowaniu czy smażeniu. Zanim postawimy na stole parującą potrawę z oberżyny, warto sprawdzić, czy ktoś z domowników nie jest na niego uczulony, pocierając kawałkiem owocu fragment skóry na przedramieniu. Szczypiąca plamka podrażnienia to mała cena za bezpieczeństwo Twoich domowników.

Reakcje alergiczne mogą wystąpić do dwóch godzin po kontakcie z bakłażanem, dlatego warto sprawdzić to odpowiednio wcześniej. Nawet, jeśli nie wystąpi reakcja alergiczna na skórze, bakłażana należy wprowadzać do diety stopniowo i w małych ilościach.

Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań, oberżyna koniecznie powinna znaleźć się na Twoim stole.

Joanna Pastuszka-Roczek

Komentarze (9)

elle@elle

10 lat temu

o fajnie drobinko,bo widzisz ja nie bardzo wiem jak jesc baklazana,wykorzystam moze Twoj przepis:)))

pati25

12 lat temu

Ja także nigdy nie jadłam bakłażana.Jest skarbnicą wielu witamin i pierwiastków dlatego warto go jeść

Danusiate

12 lat temu

Ja też nie jadłam! Muszę szybko nadrobić zaległości, a z tego, co przeczytałam, będzie to baaardzo pysznościowe nadrabianie 🙂

dulcynea

12 lat temu

Nie jadałam bakłażanów wcześniej , choć widziałam je na targu i bardzo mi się podobały.A gruszka miłości to piękna nazwa. Kilka lat temu jak byłam w Grecji zasmakowałam musakę – pyszna !
Dostałam przepis na oryginalną potrawę . I kilka razy jesienią przyrządzam musakę , która bardzo smakuje moim domownikom ,A także gościom -to moje danie pokazowe :):)

mejgosia

12 lat temu

A ja jeszcze tego nigdy nie jadłam ! Jak podacie jakiś przepis to chętnie skosztuję! Mam nadzieje ,że nie jestem uczulona!

drobina

12 lat temu

Jutro, albo pojutrze wstawię jeden z moich ulubionych przepisów na potrawkę z bakłażanem. Może skorzystacie, bo jest smaczna.

filodendron

12 lat temu

To Drobinko wrzuć mi tu parę bakłażanów,ja jem je na surowo,a czasem wrzucam w ostatniej fazie smażenia mięsa,podobno dobre są też jako schabowe-w dobrze przyprawionej panierce.

drobina

12 lat temu

W mojej rodzinie wszyscy lubią bakłażana. Dlatego ten pyszny owoc bardzo często gości na naszym stole.

Zostaw komentarz