ananas-jedz-na-zdrowie

Pyszny, soczysty, zdrowy. Coraz mniej egzotyczny ananas – regularnie pojawia się naszych stołach, jako przekąska, dodatek do mięs, sosów czy sałatek. Soczysty, aromatyczny miąższ i szereg prozdrowotnych właściwości sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Każdy znajdzie powód, dla którego warto włączyć go do diety.

Ananas jest niskokaloryczny, zawiera wiele witamin i składników mineralnych, dlatego jest idealny dla osób odchudzających się. Zawiera również bromelinę – enzym ułatwiający trawienie, wykorzystywany w wielu preparatach odchudzających. Bromelina wykazuje również silne działanie przeciwzapalne, podnosząc odporność organizmu. Ponadto wykorzystywana jest u osób preferujących aktywne formy rekreacji, korzystnie wpływając na leczenie obrzęków, urazów oraz pomagając w leczeniu stanów zapalnych stawów.

Ananasy to również dobre źródło manganu, pierwiastka odgrywającego ogromne znaczenie w profilaktyce osteoporozy. Pierwiastek ten ułatwia wchłanianie i wbudowywanie wapnia, zapewniając zdrowe i mocne kości.

Miąższ ananasa zmniejsza krzepliwość krwi, łagodzi objawy choroby wieńcowej oraz daje korzystne efekty u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Badania naukowe wskazują na hamowanie wzrostu komórek nowotworowych.

Dodatkowo ananasy spowalniają efekty starzenia organizmu. Korzystnie wpływają na regenerację kolagenu, zmniejszają widoczność przebarwień na skórze oraz likwidują tzw. plamy starcze.

Każdego dnia powinniśmy zjadać około 2 porcji różnych owoców. Im większa ich różnorodność, tym lepiej dla naszego zdrowia. Nie ograniczajmy się tylko do kilku ulubionych, gdyż warto wiedzieć że każdy owoc ma swoje unikalne właściwości, które ciężko zastąpić innym.

inż. Marzena Grobelna