ABC Odżywiania Dieta

Ryba – jaką wybrać?

jaka-rybke-wybrac

Do tego, że ryby są zdrowe nikogo przekonywać nie trzeba, gorzej z… ich jedzeniem. Różnią się od siebie smakiem, zawartością zdrowego tłuszczu i witamin. Czy wiesz jakie ryby są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Przeczytaj ten tekst i dowiedz się jak wybierać najlepiej!

W sklepie rybnym

Dokonując zakupu należy kierować się nie tylko ceną, smakiem, ale i właściwościami jakie posiada dana ryba. Jest to przydatna wiedza, która może zaprocentować znaczną poprawą naszego zdrowia.

Pod względem składu (zwłaszcza tłuszczu) ocenia się, że najcenniejsze z ryb to:
makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, śledź, sardynka, szprot. Dlaczego?

  • Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • poprawiają układ krążenia w całym organizmie,
  • wzmacniają pracę serca.

Tuńczyk

To tłusta ryba, która zawiera 0,83 g kwasów omega-3. Natomiast jest szczególnie bogata w witaminę PP.

Makrela

To tłusta ryba, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 (3,5 g w 100 g makreli). Jest bardzo dobrym źródłem selenu, pierwiastka odpowiedzialnego za m.in. naszą odporność.

Zuzanna Górka

Do tego, że ryby są zdrowe nikogo przekonywać nie trzeba, gorzej z… ich jedzeniem. Różnią się od siebie smakiem, zawartością zdrowego tłuszczu i witamin. Czy wiesz jakie ryby są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Przeczytaj ten tekst i dowiedz się jak wybierać najlepiej!

Wyborny łosoś

Często gości na stołach, ponieważ ma wyjątkowy smak. Równocześnie jest to jedna z najbardziej tłustych ryb, zawierająca aż 3,48 g (na 100 g ryby) wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To ponad trzydziestokrotnie więcej niż dorsz. Dodatkowo znajdziemy w niej wiele witamin A, B, D i E, jodu oraz potasu.

Polski śledzik

To lubiana przez Polaków tłusta ryba, bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (2 g na 100 g ryby. Ponadto śledź to bogactwo witaminy E, D (ponad 10 razy więcej niż mleko), B2, B6, wapń i fosfor. To także cenne źródło potasu, selenu i żelaza.

Dorsz

Wprawdzie zawiera niewiele kwasów tłuszczowych (0,2 g na 100 g ryby), jest jednak bogatym źródłem białka, selenu i witaminy B12. Zawiera wiele witamin A, B1, B2 i PP. Ponadto jest doskonałym źródłem jodu regulującego działanie tarczycy – 100 mg na 100 g ryby to prawie cała dzienna dawka pierwiastka potrzebna dorosłemu człowiekowi.

Zuzanna Górka

Do tego, że ryby są zdrowe nikogo przekonywać nie trzeba, gorzej z… ich jedzeniem. Różnią się od siebie smakiem, zawartością zdrowego tłuszczu i witamin. Czy wiesz jakie ryby są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Przeczytaj ten tekst i dowiedz się jak wybierać najlepiej!

Panga

To ryba słodkowodna, importowana do Polski głównie z wietnamskich hodowli. Ponieważ jest dokarmiana paszą z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, może zawierać wyższe od dopuszczalnego stężenie dioksyn. Dlatego też warto wybierać młode pangi (w Polsce stanowią ponad 99% wszystkich importowanych pang).

Zdrowe przyrządzanie

Niezależnie od tego, na jaką rybę się decydujemy, należy ją odpowiednio przyrządzić.

  • Gotowanie może ją pozbawić części witamin, dlatego lepiej jest ją dusić w niewielkiej ilości płynu.
  • Jeśli smażymy rybę, zamiast tłuszczy zwierzęcych użyjmy dobrej jakości olejów roślinnych, zwłaszcza oliwy z oliwek, która dodatkowo wzbogaci smak potrawy.
  • Najzdrowsza jest ryba grillowania

Drogie Panie, zapraszamy do przeczytania artykułu Zdrowa rybka na talerzu.

Zuzanna Górka

Komentarze (8)

filodendron

7 lat temu

Tak w jedzeniu ryb należy także zachować umiar.Po tym tsunami,trzęsieniu ziemi i kłopotach z elektrownią atomową w Japonii -wiele ryb z tamtych okolic jest skażonych ,ą my nie wiemy skąd pochodzą ryby ,które kupujemy.

memorka

7 lat temu

Czytałam, że nie powinno się jeść za dużo ryb, które długo żyją, bo zawierają najwięcej toksycznych substancji. Na przykład tuńczyk magazynuje dużo rtęci, a o pandze nawet nie chcę wspominać- to ryby hodowlane naszpikowane hormonami, tak jak nasze kurczaki. Wniosek jest jeden – we wszystkim, m.in. w jedzeniu ryb też należy zachować umiar:)

pati25

7 lat temu

Te ryby,które uwielbiam znalazły się wśród tych najwyżej cenionych.Są to łosoś,dorsz,śledziki.Mają dużo cennych właściwości.Lubię też wędzoną makrelę

izabelle

7 lat temu

Uwielbiam ryby. Jak jestem w Norwegii u narzeczonego to zawsze staramy się kupić dobrego świeżego łososia, smaczne są tu tez pstrągi takie jakby łososiowe, maja piekne różowe mięsko a smakują wyśmienicie. W tym roku były u nas na wigilię, niestety karpia tu nie mają 🙁 a karpia uwielbiam! Często przyrządzam pangę na obiadek i solę. Ryby to samo zdrowie!

drobina

7 lat temu

Cieszę się, że wśród najwyżej cenionych ryb, znalazły się także te, które uwielbiam: łosoś, pstrąg i tuńczyk. Bardzo lubię też karpia, węgorza…co tam! Lubię prawie wszystkie ryby.

babka

7 lat temu

Bardzo lubię ryby a najlepiej jeszcze jak ktoś przyrządzi. Pycha mniam, mniam. Jak byłam w ciąży jadłam tylko ryby na nic innego nie miałam ochoty.

linet

7 lat temu

A ja się zastanawiam, czy rybkom tak zdrowym z natury, nie naruszamy ich walorów zdrowotnych ,pozwalając im pływać w zatrutych wodach? Czy jedząc je, nie dostarczamy sobie więcej ołowiu i rtęci niż jodu, selenu czy fosforu?
Ale takie pytania można by dziś stawiać w odniesieniu do każdej żywności.

Iva.

7 lat temu

Dobra rybka to jest to! Najbardziej lubie lososia, fladre, sole, natomiast pangi nie cierpie, na sama mysl robi mi sie niedobrze.

Zostaw komentarz