jaka-rybke-wybrac

Do tego, że ryby są zdrowe nikogo przekonywać nie trzeba, gorzej z… ich jedzeniem. Różnią się od siebie smakiem, zawartością zdrowego tłuszczu i witamin. Czy wiesz jakie ryby są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Przeczytaj ten tekst i dowiedz się jak wybierać najlepiej!

W sklepie rybnym

Dokonując zakupu należy kierować się nie tylko ceną, smakiem, ale i właściwościami jakie posiada dana ryba. Jest to przydatna wiedza, która może zaprocentować znaczną poprawą naszego zdrowia.

Pod względem składu (zwłaszcza tłuszczu) ocenia się, że najcenniejsze z ryb to:
makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, śledź, sardynka, szprot. Dlaczego?

  • Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • poprawiają układ krążenia w całym organizmie,
  • wzmacniają pracę serca.

Tuńczyk

To tłusta ryba, która zawiera 0,83 g kwasów omega-3. Natomiast jest szczególnie bogata w witaminę PP.

Makrela

To tłusta ryba, zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 (3,5 g w 100 g makreli). Jest bardzo dobrym źródłem selenu, pierwiastka odpowiedzialnego za m.in. naszą odporność.

Zuzanna Górka