jaka-rybke-wybrac

Do tego, że ryby są zdrowe nikogo przekonywać nie trzeba, gorzej z… ich jedzeniem. Różnią się od siebie smakiem, zawartością zdrowego tłuszczu i witamin. Czy wiesz jakie ryby są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Przeczytaj ten tekst i dowiedz się jak wybierać najlepiej!

Wyborny łosoś

Często gości na stołach, ponieważ ma wyjątkowy smak. Równocześnie jest to jedna z najbardziej tłustych ryb, zawierająca aż 3,48 g (na 100 g ryby) wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To ponad trzydziestokrotnie więcej niż dorsz. Dodatkowo znajdziemy w niej wiele witamin A, B, D i E, jodu oraz potasu.

Polski śledzik

To lubiana przez Polaków tłusta ryba, bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (2 g na 100 g ryby. Ponadto śledź to bogactwo witaminy E, D (ponad 10 razy więcej niż mleko), B2, B6, wapń i fosfor. To także cenne źródło potasu, selenu i żelaza.

Dorsz

Wprawdzie zawiera niewiele kwasów tłuszczowych (0,2 g na 100 g ryby), jest jednak bogatym źródłem białka, selenu i witaminy B12. Zawiera wiele witamin A, B1, B2 i PP. Ponadto jest doskonałym źródłem jodu regulującego działanie tarczycy – 100 mg na 100 g ryby to prawie cała dzienna dawka pierwiastka potrzebna dorosłemu człowiekowi.

Zuzanna Górka