Gdzie się przebadać? Cytologia Mammografia
Tematy

Dieta dla chorej trzustki

25.10.2011

Komentarzy: 12

Dieta dla chorej trzustki
Nie ma wątpliwości, że przyczyną zapalenia trzustki jest nieprawidłowa dieta. Niestety wiele kobiet po 40stce nie spełnia warunków właściwego żywienia, które mogłoby uchronić je przed powstawaniem stanów zapalnych w organizmie, w tym stanu zapalnego trzustki.

Na pewno wiesz, że Twoja codzienne dieta ma wpływ na pracę układu pokarmowego. Mimo to nie walczysz ze swoimi złymi nawykami żywieniowymi. Na co dzień stosujesz się do teorii, że jedzenie, poza alkoholem i dużymi ilości tłuszczu, nie ma wpływu na stan twojego zdrowia. Jednak kiedy pojawi się zapalenie trzustki, trzeba zacząć zbierać informacje o diecie wskazanej przy takiej przypadłości. Niestety, w artykułach zamieszczanych w Internecie czy broszurach znalezionych w przychodni wiele ważnych faktów związanych z odpowiednim żywieniem jest pomijanych.

Na czym polega leczenie żywieniowe?

Leczenie za pomocą diety jest kluczowym działaniem w profilaktyce zapalenia trzustki. Dieta jest praktycznie warunkiem wyleczenia i może być stosowana jako wyłączna terapia, albo jako element dołączony do tradycyjnego leczenia. Najważniejszymi w leczeniu żywieniowym produktami są oczywiście surowe warzywa i owoce, będące jedynymi produktami zawierającymi witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Są lekkostrawne i niezbędne w leczeniu wielu chorób.

Czego unikać?

Produktami, które należy wykluczyć z diety, jest białko zwierzęce i tłuszcz zwierzęcy, a także produkty nabiałowe i mączne, mające tendencję do nasilania objawów zapalnych w organizmie, a nawet mogące doprowadzić do powstawania komórek rakowych. Produkty te utrudniają trawienie, które jest dodatkowo zaburzone przez niedobór enzymów, trawiących białko i tłuszcze. Warto również wzbogacić dietę o świeże soki owocowe i warzywne oraz produkty pełnoziarniste. Przede wszystkim jednak, należy jeść mniejszymi porcjami oraz regularnie i prawidłowo dobierać produkty według zaleceń diety rozdzielnej. W wielu przypadkach zapalenia trzustki wystarczy wykluczyć z diety alkohol, który uszkadza białko.

A co z mięsem?

W świetle niektórych badań mięso jest zawiera substancje rakotwórcze (np. puryny), które mogą zmienić zdrowe komórki w komórki rakowe. Według zwolenników tej teorii w 50 gramach wędzonej kiełbasy znajduje się tyle substancji rakotwórczych, co w jednej paczce papierosów. Niekiedy trzeba przejść na bardziej radykalną dietę jak wegetarianizm (z wykluczeniem nabiału) czy witarianizm (zupełnie surowe produkty). Jest to przykład Lidii Aleksandry Szadkowskiej, co opisała w swej książce o pokonywaniu ciężkiej choroby dzięki zmianie sposobu żywienia.

Warto wprowadzić zmiany w naszej diecie, ponieważ jesteśmy tym, co jemy i tylko od nas zależy, czy przeżyjemy te statystyczne kilkanaście lat w chorobie, czy też dożyjemy późnej starości.

Anna J

Przeczytaj też:
  • justi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    dieta to podstawa przy leczeniu chorób trzustki! a alkohol w tym wypadku jest absolutnie zabroniony!!!!!!
  • basikmac avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Mam przyjaciółkę chorą na cukrzycę, na insulinie i ona z tego co wiem co jakiś czas pije piwko. Mam nadzieję, że wie, co robil... Chociaż muszę jej powiedziec o tym artykule.
  • izabelle avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Bardzo ciekawy artykuł, mój dziadek ma cukrzycę i stosuje sobie swoja własną dietę a to chyba niezbyt mądry pomysł. Będę musiała się z nim podzielić tymi informacjami. Fakt faktem je regularnie o stałych porach i są to naprawdę małe porcje, alkoholu nie pije od niepamiętnych czasów, w ogóle z wielu pyszności musiał zrezygnować.
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Dieta..Dieta jest podstawą przy wielu schorzeniach..Przy chorobie trzustki również.Cukrzyca to poważna choroba.Teściowa mojego brata chora na SM ma cukrzycę.Jest na diecie.Ale czy prawidłowej...Muszę porozmawiać jaka to prawidłowa dieta,pokazać ten artykuł.Zresztą ona może nie zjeść nic a za chwilę cukier może być podwyższony
  • basia4ab avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ja mam chorego tatę na cukrzycę. Ile muszę z mamą pracować nad nim, by przestrzegał diety.Tato to osoba, która lubi mięso,wędliny. Jak zje więcej mięsa,wędlin, do tego lubi ciasto, to cukier od razu idzie w górę. I oczywiście uwielbia chleb, w dużych ilościach. Więc zjadając to wszystko, co jest zabronione, cukier jest wysoki. Ten artykuł jest w sam raz dla mojego taty.Może gdyby go przeczytał,to zrozumiał by, jaką szkodę wyrządza sobie, jedząc te produkty, które mu szkodzą.Basia
  • GloriaVictis avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Basiu pamiętaj by przypominać tacie i mamie (skoro tata jest niesfornym i niedbającym o siebie pacjentem), aby kontrolowali tacie stopy- czy nie ma tam żadnych otarć, ani ranek. Bo u cukrzyka z maleńkiej ranki może się zrobić olbrzymia, niegojąca się rana. Ale o tym mam nadzieję wiecie.
  • basia4ab avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    GloriaVictis wiesz ja o tych ranach trudno gojących u cukrzyków wiem.Moja córka pracuje z chorymi ludźmi, którzy właśnie maja takie niegojące się rany.Robi im opatrunki i nieraz naopowiada mi się jak ci ludzie cierpią.Są to rany trudno gojące się i źle reagują na jakiekolwiek leki.Pilnujemy taty na ile to możliwe, ale to trudne . Jak go upominam to mi odpowiada"już nawet byś mi jeść zabroniła" jak On tak lubi chleb i wędlinę.Na śniadanie prawie zjada, połowę bochenka chleba.Przy tak dużej ilości jedzenia, jest szczupły. Wydaje mi się że ma cukrzycę agresywną.Przy takiej cukrzycy człowiek dużo je a jest szczupły.Basia
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Basiu, ja mam to samo z moją mamą. Też za nic nie przestrzega diety. Nie mogę się doprosić, żeby ograniczyła ciasto, czy inne produkty, które jej szkodzą (a jeszcze kopci papierosy!). Z tego, co jej szkodzi doskonale sobie zdaje sprawę, bo pracowała jako pielęgniarka. Czasami już nie mam sił jej przekonywać, a ona jeszcze żartuje, że "wyrówna" cukier tabletkami.
  • basia4ab avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Drobinko widzisz jaki to problem.Może jestem"nieraz myślę sobie" mało przekonująca i stanowcza wobec taty. Ale co mam zrobić.Basia
  • Mindi avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Ostatnie badania wykazały małe zmiany w trzustce. Na razie nie mam cukrzycy ale zacznę według tych uwag komponować jadłospis dzienny. Z jednej strony myślę sobie przecież nie piję alkoholu. nie palę papierosów i mięsa też nie jem nadmiernie... a z drugiej rozsądek podpowiada, że to moja słabość do słodyczy... ale pewnie także leki, antybiotyki.
  • Emilly27k avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Na szczęście jestem zdrowa jeśli chodzi o moją trzustkę. Organizm odporny
  • pati25 avatar napisał(a) miesiąc temu:
    Podaję cyt z artykułu
    "Podstawowe zasady dietetyczne obowiązujące w okresie rekonwalescencji po przebytym ostrym zapaleniu trzustki
    1. Dieta powinna być łatwostrawna z ograniczoną podażą nierozpuszczalnego błonnika. Warto wybierać młode warzywa i owoce. Najlepiej spożywać je w postaci gotowanej, przetartej, bez skórki i pestek. Grube kasze i makarony należy zastąpić kaszą manną czy też drobnymi makaronami.
    2. Należy ograniczyć spożycie tłuszczów do ok. 35-40 gramów.
    3. Nieznacznie należy zmniejszyć ilość dostarczanego białka. Zalecane jego spożycie to ok. 65 gramów.
    4. Zapotrzebowanie na energię powinno być pokryte przede wszystkim z węglowodanów
    5. Zaleca się spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia o małej objętości.
    6. Z technik kulinarnych zalecane jest gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez wcześniejszego smażenia, pieczenie w specjalnej folii. Zdecydowanie należy wykluczyć smażenie i duszenie z dodatkiem tłuszczu. Zupy i sosy powinno zagęszczać się poprzez przygotowanie zawiesiny z mleka/wody i mąki. Dodatkowo, do sporządzenia zup i sosów należy wykorzystywać wywary warzywne. Zabronione jest stosowanie wywarów z mięsa, kości czy grzybów!
    7. Przy przygotowywaniu posiłków należy ograniczyć dodatek soli kuchennej. Jako przyprawy można wykorzystywać: tymianek, majeranek, bazylię, koperek, pietruszkę.
    8. Ograniczeniu podlegają również warzywa wzdymające – przede wszystkim warzywa
    kapustne i strączkowe.
    9. Przy komponowaniu posiłków należy wybierać produkty chude – chude wędliny, drób, cielęcinę, mięso z królika. Pełnotłuste mleko czy sery powinny być zastąpione ich odłuszczonymi odpowiednikami.
    10. Warto ograniczyć spożycie mocnej kawy czy herbaty, gdyż napoje te mogą powodować dolegliwości.
    11. Surowo zabrania się spożywania alkoholu w każdej ilości i pod każdą postacią!

    Powyższe zalecenia odnoszą się przede wszystkim do diety stosowanej w pierwszym okresie
    rekonwalescencji, czyli w pierwszym miesiącu po przebytym ostrym zapaleniu trzustki. Dieta ta powinna dostarczać ok. 2000 kcal dziennie"
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
FacebookTab