Dieta Uważaj na...

Konserwanty, cz. I

konserwanty-cz-i

Jakie niespodzianki kryją w sobie produkty żywnościowe? Dietetycy i lekarze zwracają naszą uwagę na to, co jemy. Produkty są nafaszerowane chemią, a konsumenci tak naprawdę nie zdają sobie sprawy, które konserwanty są szkodliwe, a które nie.

Substancjami dodatkowymi dodawanymi do żywności są nie tylko konserwanty, ale także barwniki, zagęszczacze, substancje zakwaszające. Substancje te mogą doprowadzić do podwyższenia się ilości toksyn w ludzkim organizmie, tym samym będą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Głównym celem konserwantów dodawanych do żywności to:

  • utrwalania i przedłużania daty przydatności produktu
  • atrakcyjny wygląd żywności

To właśnie większe wymagania klientów powodują, że w żywności jest więcej substancji dodatkowych, aromatów, emulgatorów, stabilizatorów, słodzących i innych. Poprzez rozwój techniki i nowe możliwości utrwalania żywności, jak i innych produktów doprowadziło stworzenie organizacji na rzecz ochrony konsumentów. Dzięki rozwojowi badań toksykologicznych żywność jest bardziej bezpieczna, co nie znaczy, że jest wolna od konserwantów.

Coraz więcej osób poszukuje zdrowej żywności, wolnej od konserwantów lub konserwowanej metodami naturalnymi. Obecny stan wiedzy pozwala na dopuszczenie, niektórych konserwantów do użytku, dlatego te oznaczone literą E są bezpieczne dla konsumenta, czyli są to konserwanty nieszkodliwe, jakkolwiek to brzmi.

Kanka

Jakie niespodzianki kryją w sobie produkty żywnościowe? Dietetycy i lekarze zwracają naszą uwagę na to, co jemy. Produkty są nafaszerowane chemią, a konsumenci tak naprawdę nie zdają sobie sprawy, które konserwanty są szkodliwe, a które nie.

Zasługą stosowanych konserwantów jest ładniejszy wygląd żywności, warzywa i owoce są bardziej kolorowe i jaskrawe, smak i zapach jest bardziej intensywny, a dodatkowo okres przydatności jest przedłużony.

Powrót do przeszłości

Zamiast szukać produktów wolnych od konserwantów można skorzystać z porad naszych przodków. Nie używali oni środków chemicznych, które są tak popularne w obecnych czasach, a żywność była trwała, zresztą nikt nie gromadził jej w takiej ilości żeby mogła się zepsuć.

Jak sobie radzili nasi przodkowie? Żywność solili, wędzili i przechowywali w niskich temperaturach, a to zapobiegało psuciu się pokarmów. Jeśli chcemy walczyć ze środkami konserwującymi zacznijmy od własnej spiżarki, a nie obarczajmy winą za ich stosowanie duże koncerny przetwórcze, czy hipermarkety, którym zależy na cenie, a nie jakości i zdrowej żywności.

O konserwantach czytaj w artykułach:

Konserwanty, cz. II
Konserwanty, cz. III

Kanka

Komentarze (3)

Mindi

6 lat temu

Zwracam uwagę na to co kupuję i jem. Jeśli mam możliwość to kupuję produkty z przydomowych gospodarstw i sama je przygotowuję. Do gotowania czy pieczenia używam tylko naturalnych przypraw: soli, pieprzu i dużo ziół. Jednak nie uda mi się wyeliminować zupełnie chemii, bo wszystko co kupujemy w sklepie jest przetwarzane, ulepszane i konserwowane. W pośpiechu codziennego dnia łapiemy w sklepie to co pod ręką.

topik4433

9 lat temu

Staram się nie kupowac owoców i warzyw gdyż mam duży sad i grządkę, więc wiem co jem. Może nie są tak duże i piękne jak te w sklepie czy na bazarze, ale mam pewnośc, że są wolne od nawozów i konserwantów.

Zostaw komentarz