konserwanty-cz-i

Jakie niespodzianki kryją w sobie produkty żywnościowe? Dietetycy i lekarze zwracają naszą uwagę na to, co jemy. Produkty są nafaszerowane chemią, a konsumenci tak naprawdę nie zdają sobie sprawy, które konserwanty są szkodliwe, a które nie.

Substancjami dodatkowymi dodawanymi do żywności są nie tylko konserwanty, ale także barwniki, zagęszczacze, substancje zakwaszające. Substancje te mogą doprowadzić do podwyższenia się ilości toksyn w ludzkim organizmie, tym samym będą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Głównym celem konserwantów dodawanych do żywności to:

  • utrwalania i przedłużania daty przydatności produktu
  • atrakcyjny wygląd żywności

To właśnie większe wymagania klientów powodują, że w żywności jest więcej substancji dodatkowych, aromatów, emulgatorów, stabilizatorów, słodzących i innych. Poprzez rozwój techniki i nowe możliwości utrwalania żywności, jak i innych produktów doprowadziło stworzenie organizacji na rzecz ochrony konsumentów. Dzięki rozwojowi badań toksykologicznych żywność jest bardziej bezpieczna, co nie znaczy, że jest wolna od konserwantów.

Coraz więcej osób poszukuje zdrowej żywności, wolnej od konserwantów lub konserwowanej metodami naturalnymi. Obecny stan wiedzy pozwala na dopuszczenie, niektórych konserwantów do użytku, dlatego te oznaczone literą E są bezpieczne dla konsumenta, czyli są to konserwanty nieszkodliwe, jakkolwiek to brzmi.

Kanka