zwiekszone-ryzyko-chorob-ukladu-krazenia-przy-menopauzie

Podczas menopauzy zwiększa się ryzyko chorób układu krążenia, zwłaszcza, gdy kobieta choruje na cukrzycę lub jeśli pojawiają się u niej objawy zespołu metabolicznego. Zaburzenia te wiążą się z niewłaściwą gospodarką węglowodanową, nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniem frakcji lipidowych, otyłością oraz wzrostem odporności na insulinę.

Wyróżnia się kilka typów cukrzycy, ale kobiet w okresie klimakterium do tyczy cukrzyca typu 2, cukrzyca typu 1 jest zwana cukrzycą młodzieńczą, gdyż najczęściej występuje u ludzi młodych, ale nie tylko. Cukrzyca w swoim przebiegu prowadzi do wielu powikłań zdrowotnych, zaburza funkcję krążenia oraz funkcję nerek, prowadzi do uszkodzenia wzroku i schorzeń układu nerwowego.

Zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny można określić na podstawie współwystępowania takich zaburzeń jak: zaburzenia przemiany glukozy, otyłość i nadciśnienie oraz zmniejszenia się stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL). Wczesne wykrycie może pomóc w ujawnieniu osób zagrożonych cukrzycą bądź chorobami układu krążenia. Kobiety w okresie menopauzalnym a zwłaszcza te, które ukończyły 50. rok życia częściej chorują na nadciśnienie tętnicze.

Jest wiele czynników powodujących wzrost ciśnienia tętniczego, są to uwarunkowania genetyczne, otyłość, brak aktywności fizycznej oraz zaburzenia gospodarki hormonalnej. Kobiety, które są otyłe powinny podjąć się próby zmniejszenia masy ciała, wyrównaniu gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Istotnymi elementami są: dostosowana dieta i odpowiednio dobrane leki, które zadziałają hamująco na zaburzenia prowadzące do powikłań cukrzycy i miażdżycy.

Homocysteina

Homocysteina jest aminokwasem, który występuje w białkach. jej podwyższony poziom może prowadzić do rozwoju chorób serca. U kobiet przed menopauzą stężenie tego aminokwasu jest znacznie niższe niż u kobiet po menopauzie. Poziom homocysteiny można regulować za pomocą diety, a mianowicie należy spożywać produkty zawierające: kwas foliowy, witaminę B2 i B6.

Kanka