Dieta Uważaj na...

Te zdradliwe truskawki

te-zdradliwe-truskawki

Są bombą witaminową – mają więcej wit.C niż cytryny i grejpfruty, wit. A, B1, B2, PP, makro- i mikroelementy, ale też wapń, fosfor, żelazo (ważne dla kobiet), magnez czy mangan, sole organiczne poprawiające przemianę materii oraz pektyny oczyszczające jelita i korzystnie wpływające na naturalną florę bakteryjną.

Odtruwają i oczyszczają organizm, wspomagając spalanie tłuszczów, a dawniej były skutecznym specyfikiem w walce z trądzikiem, oparzeniami słonecznymi czy przeciw grzybicom. Dzięki manganowi odświeżają cerę i włosy, zawierają także kwas elegonowy chroniący przed nowotworami. Chronią przed reumatyzmem i artretyzmem, obniżają ilość kwasu w moczu – sprawdzają się przy schorzeniach nerek i wątroby, a nawet kamieniach żółciowych. Pomagają w trawieniu ciężkostrawnych posiłków np. podane z chudym jogurtem.

Truskawki niestety często wywołują objawy alergii, wyzwalają histaminę wewnętrzną, co prowadzi do reakcji uczuleniowych, szczególnie u dzieci – na brzuchu, plecach, kolanach, zgięciach łokci. Pokrzywkom mogą towarzyszyć bolesne biegunki, a szczególnie bywają dokuczliwe u osób z alergią na salicylany, które zawierają w dużej ilości. Zatem należy podawać je bardzo ostrożnie małym dzieciom oraz kobietom w ciąży i matkom karmiącym, które mogą wywołać uczulenie u niemowląt.
Poza eliminacją z diety u osób uczulonych należy skonsultować dolegliwość z lekarzem i odstawić te owoce na kilka lat, a po przypadkowym zjedzeniu niezwłocznie przyjąć wapno np. w wersji dla alergików – z kwercetyną.

Niekoniecznie wyrastamy z alergii na truskawki, może się ona pojawić także u osób dorosłych.

Więcej znajdziecie na stronie MojeAlergie.pl

dr Paweł F. Nowak

Komentarze (21)

filodendron

8 lat temu

Gdy byłam dzieckiem zawsze po truskawkach się drapałam. Nie brałam na to żadnych leków.Potem ta alergia sama przeszła i teraz już mogę spokojnie jeść truskawki, ale wydają mi się one podejrzane, myślę,że mają w sobie chemikalia i są pozmieniane genetycznie, gdy są zbyt piękne .Tylko dlaczego takie twarde i o smaku kartofla.

pati25

9 lat temu

Kwas elegonowy ii kwas elagowy chronią przed nowotworami
„Wśród kwasów owocowych, którym truskawki zawdzięczają orzeźwiający smak, warto wymienić kwas elegonowy o działaniu przeciwnowotworowym. Kwas ten neutralizuje substancje rakotwórcze”

„Kwas elagowy jest antyoksydantem, chroni przed nowotworami, unieczynniając związki rakotwórcze”

brysia

9 lat temu

tryfenka gdzie ty mieszkasz, ze masz już truskawki, bo ja jeszcze muszę trochę poczekac, mieszkam w województwie warmińsko-mazurskim

linet

9 lat temu

Truskawki, truskawki…tęskniłam za nimi od zeszłego roku, bo nie liczę tych importowanych.Tylko za naszymi, polskimi, a jeszcze lepiej za kaszubskimi. Pyszny, rozkoszny owoc i do tego zdrowy, a nie zawsze dobre i zdrowe chodzą parami.
Truskawki wspaniale komponują się z mnóstwem produktów spożywczych, pozwalają wyczarować niezwykłe dania, którym dodają nie tylko smaku ale też elegancji. Potrawy z truskawkami chętnie „jedzą” już nasze oczy.
Współczuję uczulonym:(

tryfenka

9 lat temu

Ja mam na działce około 200 krzaczków truskawek i od kilku dni zajadamy się tymi pysznymi owocami. W tym roku bardzo obrodziły i są piękne duże 🙂 Ciekawe z tym myciem truskawek z ogonkami. Zawsze tak „instynktownie” myłam a potem dopiero usuwałam szypułki 🙂

bess22

9 lat temu

Ja mogę jeść truskawki w dowolnych ilościach.Nigdy nie miałam alergii,ani innych konsekwencji z powodu spożycia truskaweczek.Czekam z niecierpliwością na sezon truskawkowy.

GloriaVictis

9 lat temu

Aha, to wiem, myślałam, że jest jeszcze jakiś inny powód, np że może wtedy łatwiej wnikają w nią wszystkie chemikalia. Dzięki Pati 🙂

irysek7

9 lat temu

U mnie na szczęście nie występują objawy alergii po zjedzeniu truskawek. Uwielbiam świeże soczyste truskaweczki i często jem je bez ograniczeń. Już od kilku dni w przydomowym ogródku czerwienią się pierwsze owoce 🙂 Kiedyś posypywałam je cukrem, teraz pałaszuję je bez żadnych dodatków.

Annagata

9 lat temu

Gloria,to się zgadza.Nazywa się to okresem karencji,kiedy po opryskach przez jakiś czas nie wolno nic zbierać.Zwykle trwa to około miesiąca,ale niestety producenci tego nie przestrzegają.Same truskawki tez niestety uczulają.Ja miałam w ogrodzie niepryskane i niestety moja siostra dostała uczulenia.Wyglądała,jakby miała różyczkę.To samo u niej pojawia się po zjedzeniu cytrusów.Może coś łączy te owoce?
jeśli chodzi o ogonki,to myślę,że beż nich truskawki szybciej się psują,a z ogonkami nawet po myciu zachowują dłużej świeżość.Chyba,że zostaną napadnięte przez truskawkożerców!

pati25

9 lat temu

Truskawki są bardzo zdrowe,mają mało kalorii więc możemy je jeśc bez ograniczeń.Ja nie mam alergii na nie.Jem trusakwki w całości,bez cukru.Zawsze należy je myc z tymi zielonymi ogonkami

GloriaVictis

9 lat temu

A mi Pani Doktor powiedziała, że to nie truskawki uczulają, a to czym są pryskane- jeśli owoce zostaną zebrane za wcześnie (po opryskach powinny jeszcze przez określony czas pozostać na polu).

Annagata

9 lat temu

Ja też na szczęście nie mam alergii na truskawki.Już sobie nawet pozwoliłam na zakup i spałaszowanie całego kilograma!Po prostu pychota!A do tego ile witamin.Po zimie jesteśmy raczej wyjałowieni,więc truskawki są jak najbardziej na miejscu.I na dodatek nie tuczą!

topik4433

9 lat temu

Rzeczywiście truskawki to bomba witaminowa. Wczoraj delektowałam się pierwszymi w tym roku, prosto z działki 🙂 Mój bratanek ma objawy alergii po zjedzeniu truskawek, mam nadzieję, że z wiekiem minie. Tymczasem rekompensuje je sobie poziomkami 🙂

Zostaw komentarz